Pentagon se pokouší odkoupit celý náklad špionovy knihy

14. 9. 2010

Americké ministerstvo obrany se pokusilo zabránit tomu, aby se kniha bývalého špionu Anthonyho Shaffera dostala do knihkupectví. Pokusilo se odkoupit celých 10 000 výtisků Shafferovy knihy a zničit je.

Shafferova kniha je silně ztrapňujícím expozé týkajícího se tajných operací v Afghánistánu a v Pákistánu. Dokazuje, jak velení americké armády promarnilo šanci zvítězit ve válce proti Talibanu.

Americké ministerstvo obrany vyjednává s nakladatelstvím St. Martin's Press: chce odkoupit celý náklad knihy z důvodů bezpečnosti amerického státu.

Nakladatelství je ochotno celý náklad Pentagonu prodat, ale obě strany se svářejí ohledně toho, co by mělo být zveřejněno ve zcenzurované verzi knihy a kdy by měla vyjít.

St. Martin's Press nyní uvádí, že částečně zcenzurovanou knihu vydá příští týden, ať se to Pentagonku líbí nebo ne. A vládní úřady jsou bezmocné.

Americká armáda schválila knihu od plukovníka Shaffera, pojednávající o "černých operacích" v afghánské válce v době, kdy Shaffer r. 2003 pracoval v Afghánistánu. Avšak když si ji pak přečetly výzvědné služby a pracovníci ministerstva obrany, byli šokováni.

Stěžovali si, že kniha obsahuje vysoce tajné informace, včetně jmen amerických výzvědných agentů a popisů amerických tajných operací. Požadovali, aby byla kniha z důvodů národní bezpečnosti potlačena.

Zdroje blízké Shafferovi konstatovaly, že tajný materiál byl z knihy nyní odstraněn, ale Pentagon chce nyní zcenzurovat i informace, které jsou 20 let staré, anebo jsou ve veřejné doméně.

Proto vládne podezření, že se Pentagon nesnaží bránit bezpečnost státu, ale snaží se potlačit informace o tom, že vedení americké armády už před celou řadou let promarnilo šanci vyhrát válku v Afghánistánu.

Pokus Pentagonu tuto knihu potlačit jí slouží jako obrovská reklama.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010