Fraška...

13. 9. 2010 / Ladislav Žák

Politika ČSSD dlouhodobě odpovídá tomu, že tato strana má rovněž dlouhodobé potíže s vlastní identitou. Jednoduše řečeno-ČSSD neví, čí je, ani, k čemu je. Dnes, s několikaletým zpožděním, zakoušíme hořce především plody jejího vládnutí resp. spoluvládnutí, samozřejmě vyzrálé o péči, kterou těmto plodům poskytly v době zrání vlády Topolánkovy a v době skladování vláda Fischerova.

An English version of this article is in CLICK HERE

Tak se nám dostávají na stůl a do kapes absurdity v podobě fotovoltaiky, gripenů, pandurů a také naprosto nesmyslné sociální politiky, jejímž příkladem může být spuštění rozhazovačné legislativní kampaně před volbami v roce 2006. O prodeji zlatých rezerv, souhlasu a logistické podpoře "humanitárnímu" bombardování Bělehradu, tichém oklešťování zaměstnaneckých práv a zpackané přístupové smlouvě k EU ani nemluvě.

Musím se ovšem přiznat, že jsem netušil, že v momentu, kdy se lidé začnou zamýšlet nad tím, kdo že to vlastně kdy bojoval za jejich zájmy, když dopadli jako sedláci u Chlumce a ukázalo se, že na ně každý bez obav zvysoka kašle, začne ČSSD vymýšlet před komunálními a senátními volbami takové perly, jaké z ní padají v posledních týdnech a dnech.

Britské listy a jeho autoři na ně opakovaně upozorňují, ale pokud se týče samotné ČSSD, tam tvrdí, že nikdo za nic nemůže a fatální politická selhání jsou vydávána za důkaz toho, že ČSSD je demokratická strana, která svým organizačním složkám ani členům nic nediktuje.

Vedení ČSSD se zmůže tak jedině na výzvu Věcím veřejným, že mají odstranit z kandidátky bývalého člena Dělnické strany, aniž by si dovolilo zamyšlení nad tím, že sociálně demokratická hesla pro komunální volby jsou nejen svým obsahem, ale i díky mediální pozornosti daleko za tím, co kdy dokázala na poli propagandy nesnášenlivosti Dělnická strana.

Je smutné, že ČSSD naskočila na to, že je pro aktuálně sociálně decimovanou společnost a její příslušníky přitažlivé označit viníky, na kterých si budou moci ti "řádní a slušní" vybít svou frustraci. Je to ostatně zcela v duchu tak často skloňované orientace ČSSD na tzv. střední vrstvu, která je u nás více než čímkoliv jiným jen svou vlastní sebeposilující se iluzí. Možná je to i výsledek toho, že se ČSSD orientuje na křesťanské tradice, protože zejména katolická nesnášenlivost k čemukoliv odlišnému je všeobecně známá.

ČSSD nemá aktuálně své politické stanovisko vůbec k ničemu. Nemá ani jakýkoliv plán postupu. Jako kdyby se bála vykročit jakýmkoliv směrem a tak přešlapuje namístě a propadá se stále hlouběji a hlouběji. Jediné, co by ještě mohla ČSSD před volbami provést, je repríza boje o Lidový dům po 90 letech. Tentokrát jako frašku a možná by z toho mohl být i muzikál...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.9. 2010