Sobotka: "ČSSD musí ve své kampani odolat populismu"

14. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

ČSSD musí ve své kampani odolat populismu, i když chápu, že je to velmi těžké. Vidíme ho kolem sebe na každém kroku, ať už jde o VV, nebo třeba ODS. Ale dlouhodobě rozhodují hodnoty, realistický program a zásadové chování. Zjednodušující komunální kampaně na Praze 5 (s bezdomovci) a v Mostě (národnostní majorita) je proto nutno odmítnout.

Tak tento status zastupujícího předsedy sociální demokracie Sobotky se objevil dnes ráno na facebooku. Sobotka vydal i tiskovou zprávu. Mosteckou kampaň by měla místní ČSSD změnit, říká.

An English version of this article is in CLICK HERE

Místní organizace ČSSD v Mostě a její kandidát na primátora použili pro svoji kampaň před komunálními volbami slogan: "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla." I když použité heslo není zaměřeno agresivně a výslovně na nikoho neútočí, stalo se hned v prvních dnech předmětem kontroverzní interpretace a vede k polarizujícím a zjednodušeným závěrům.

Politika ČSSD není a nebude založena na sociálním či národnostním rozdělování společnosti. ČSSD vždy hájila a hájí sociálně demokratické hodnoty rovných práv a rovných příležitostí a také politiku integrace sociálně vyloučených skupin občanů. Takový postup upřednostňuje před zjednodušujícími řešeními, založenými na nebezpečném populismu, represi a rozdělování společnosti. I proto jsem dnes požádal mosteckého lídra ČSSD Karla Novotného o stažení uvedeného hesla z volební kampaně ČSSD.

Ale slova pronesená takhle tiše nestačí. Je třeba to říct jasně, hlasitě a dostatečně tvrdě. Odvolat inkriminované lídry z kandidátky. Zrušit členství šéfům volebních štábů a předsedům dotyčných obvodů/okresů. Za politický diletantismus MUSÍ PADAT HLAVY. Minimálně hlavních viníků. Jinak je to jako s tím hodným a zlým policajtem. Jedna verbež, pouze různé ksichty.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010