Oceňuji důraz na vládu práva

13. 9. 2010 / Boris Cvek

Identifikuji se s liberalismem a Manifest radikálního liberalismu, napsaný autory Pehem a Šternem a uveřejněný dnes v Britských listech, se mi v zásadě zamlouvá. Nejsem však nadšený dvěma aspekty.

Nejprve tím revolučním pojímáním střetu mezi pravicovým neoliberalismem a osvícenými "levicovými" liberály jako boj zla s dobrem. Podle mne agenda "radikálního liberalismu" může být i agendou pravicové strany a měla by být předmětem společenské diskuze, neměla by být nastolením dobra ze strany vědoucích intelektuálů.

Kromě toho mi vadí, že radikální liberalismus nezdůrazňuje roli invence ve společenské změně a nutnost usnadnit přetváření naší společnosti ve smyslu nových objevů a vynálezů, které mohou výrazně snížit náklady, ekologickou zátěž a nerovnost.

Např. představte si, že byste mohli léčit rakovinu téměř zadarmo a bezpečně! Iluze? Tak si přečtětě stránky společnosti GlobalCures, kterou založil harvardský profesor Vikas Sukhatme a jeho žena (více se o tom zmíním v některém z příštích článků).

Co velice oceňuji na Manifestu radikálního liberalismu, je jeho orientace na fungování práva a na principy místo populistického levicového žvanění současné ČSSD. Největším paradoxem je, že Nečasova pravicová, neoliberální vláda působí mnohem přesvědčivějším dojmem v boji proti korupci, než všechny vlády ČSSD, od oposmlouvy po Paroubka, které u nás dosud vládly.

Podle mého názoru a mých zkušeností odpor proti korupci sjednocuje slušné lidi napříč celým politickým spektrem a není to žádné specifikum pro levici či liberály. Kamarád podnikatel mi nedávno říkal, že pravicoví politici se dnes i při neformálních setkáních u piva zaklínají, že korupce dnes není in a znamená politickou sebevraždu.

Kdybych měl tedy formulovat levicovou politiku, namířenou proti Nečasově vládě, více bych se zaměřil na ochranu zájmů menšin, tělesně i duševně postižených, umírajících, na ochranu životního prostředí a kvality života proti průmyslové lobby, na podporu rozvoje občanské společnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.9. 2010