Britské odbory se chystají do boje proti vládním finančním škrtům

14. 9. 2010

Britské odbory se připravují na válku s britskou vládou proti "obscénním" škrtům veřejných služeb. Prvním bojištěm se má stát největší komunální úřad v zemi. Na jeho půdě zřejmě začne konfrontace, která by mohla v nadcházejících měsících vyvolat velkou vlnu stávek.

23. září uspořádají tisíce zaměstnanců komunálního úřadu v Birminghamu masové shromáždění poté, co obdržely od zaměstavatele dopis, v němž byli varováni, že v důsledku vládních škrtů zřejmě přijdou o práci.

Kongres britských odborových svazů TUC bude celonárodně koordinovat stávkové akce. Miliony britských zaměstnanců se nyní připravují na konflikt s britskou vládou.

Odbory obviňují vládu, že škrty už vedly k likvidaci 200 000 pracovních příležitostí.

Dave Prentis, generální tajemník odborového svazu Unison, vyjádřil názor, že je to "lež", že si Británie nemůže dovolit slušné veřejné služby. Argumentoval, že vláda provádí škrty, protože chce podporovat privatizaci.

"Pokud nejsou peníze, proč vyhazovat z práce naše lidi? Co takhle omezit platy bankéřů? Viděli jsme, co způsobili, viděli jsme jejich chtivost po penězích i jejich aroganci. Právě oni, nikoliv naši členové, by měli víc pracovat za míň peněz."

Bob Crow, generální tajemník Svazu železničářů, námořníků a pracovníků v dopravě, požadoval, aby občané praktikovali občanskou neposlušnost na obranu veřejných služeb. Publikum reagovalo dlouhým potleskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010