Francie hlásí první případ horečky dengue

14. 9. 2010

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo první případ horečky dengue na kontinentálním francouzském území - ve městě Nice na jihu, a pokouší se vyhubit zde tygří moskyty, kteří mohou být přenašeči infekce.

Podle ministerstva nelze epidemii vyloučit, ačkoliv jde o izolovaný případ onemocnění, pacientovi se vede dobře, a úřady vyzvaly obyvatelstvo k podniknutí preventivních kroků, jako je používání moskytiér a ničení potenciálních líhní moskytích larev.

Dengue je přenášena na lidi samičkami moskyta rodu Aedes, a ve většině případů se projevuje onemocněním připomínajícím chřipku. Avšak jeden kmen může způsobovat vnitřní krvácení a dokonce smrt. Je proto zásadně důležité, aby nemocný neužíval aspirin, který snižuje srážlivost krve.

Ve francouzských zámořských územích, na Martiniku a Guadeloupe, vrcholila letošní epidemie v srpnu. Na Martiniku onemocnělo 32 600 lidí, 432 bylo hospitalizováno a 13 zemřelo. Na Guadeloupe nemoc zabila pět lidí.

O riziku rozšíření dengue do Evropy v důsledku turistického ruchu se spekuluje již dlouho. V současnosti jde o typické onemocnění obyvatel velkých měst v tropech. Rozšíření moskyta Aedes albopictus do Evropy a jeho postup na sever v důsledku oteplování možné epidemii nahrává. Další riziko by představovalo možné šíření druhu Aedes aegypti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010