Vesmír online

31. 8. 2010

Webová stránka SkyServer, která umožňuje zkoumat vesmír z domova a zpřístupňuje ho prostřednictvím počítačových monitorů profesionálním i amatérským astronomům, získala cenu pro špičkové zdroje internetové výuky Science Prize for Online Resources in Education (SPORE) udělovanou American Association for the Advancement of Science.

Tým Johns Hopkins University vedený astrofyzikem a počítačovým expertem Alexanderem Szalayem zatím zanesl do databáze a zpřístupnil údaje o více než 350 milionech hvězd a galaxií. Interface připomínající aplikaci MapQuest umožňuje prohlížet oblohu, měnit zvětšení a kliknutím na hvězdy nebo galaxie získat přístup k dodatečným informacím.

"V zásadě teď každý, kdo má přístup k internetu, může zacházet s daty stejným způsobem, jako to dělají profesionální vědci," vysvětluje profesor Szalay.

Nejambicióznější astronomický výzkum v historii byl zahájen v roce 1991 a zahrnuje práci stovek vědců po celém světě. Někdy bývá popisován jako astronomický ekvivalent mapování lidského genomu. Po dokončení by měl poskytnout optické zobrazení více než čtvrtiny hvězdné oblohy a trojrozměrnou mapu milionů galaxií a kvasarů.

Vývoj aplikace SkyServer vytěžil maximum ze Szalayovy spolupráce s Jimem Grayem z výzkumného oddělení firmy Microsoft, jenž se podílel na tvorbě databáze.

Webová stránka v současnosti poskytuje prostřednictvím prohlížeče přístup k trojrozměrné mapě celého vesmíru včetně jednoho milionu nejjasnějších hvězd a kvasarů. Data jsou získávána z novomexického teleskopu o průměru zrcadla 2,5 metru používajícího 120 megapixelovou kameru.

Hlavním cílem výzkumu je zmapovat rozsáhlé vzorce uspořádání galaxií a napomoci tak zodpovězení základních kosmogonických a kosmologických otázek. Vedle toho však poskytuje interaktivní přístup ke stejným datům i studentům nebo amatérským zájemcům o astronomii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010