Vojenská základna na Islandu se stane soukromou školou pro boje se sovětskými stihačkami

31. 8. 2010

Islandská základna v Keflaviku, která bývala za studené války nesmírně důležitým článkem západní vojenské obrany proti Sovětskému svazu, se zřejmě stane domovem pro dvě skupiny v Rusku vyrobených stihaček. Islandská vláda chce leteckou základnu v Keflaviku pronajmout soukromé společnosti, která kupuje za 1,2 miliardy euro z Běloruska stihačky typu Suchoj. Bude je používat jako umělého nepřítele při vojenských cvičeních.

Firma jménem ECA program konstatovala, že prý už uzavřela kontrakty s pěti vojenskými letectvy, která chtějí vycvičit své piloty a své stihačky proti letadlům, která nejčastěji používá Rusko a Čína. ECA kupuje od běloruské firmy BelTechExport, která vyváží zbraně, 15 letadel Suchoj Su-27 a jedná o koupi 18 dalších. Pokud bude prodej realizován, bude to největší prodej vojenských stihaček soukromému majiteli a první velký dovoz v Rusku vyrobených vojenských letounů do země NATO.

Islandská vláda bere firmu ECA vážně, ale návrhy proměnit základnu v Keflaviku v "autoškolu" pro západní letectva se na Islandu setkal s kotroverzí. Island sám nemá armádu. Americké jednotky odešly z Keflaviku r. 2006.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010