Francie: Levice potvrdila vítězství, pravici zůstává Alsasko

22. 3. 2010 / Josef Brož

Francouzská pravice musela s pravdou ven. Prohrála volby. Sice jen regionální, ale ty jsou jako obvykle indikátorem příštích parlamentních voleb. Podle prvních odhadů institutu OpinionWay jsou výsledkem 54,3% pro socialisty a jejich spojence proti 36,1% pro pravici, Národní fronta získala 8,7%.

Jde o jasné znamení pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že bude muset hned v pondělí přistoupit k úvahám nad novou skladbou vlády. Otázka dne zní: kdo nahradí premiéra Françoise Fillona? Ta ale podle prvních náznaků nepřichází na pořad dne. Půjde pouze o "technické změny".

Královnou těchto voleb se ale stala socialistka Ségolène Royalová, která ve svém regionu Poitou-Charentes získala více jak 60% hlasů, což ji staví na čelo všech socialistických kandidátů. Posiluje to její pozici bývalé prezidentské kandidátky proti Martine Aubryové, které Socialistické straně nominálně šéfuje.

Pravice si hojí rány které dostala pouze v Alsasku, kde sjednocená kandidátka UMP přivedla senátora Philippe Richerta se ziskem 46% proti socialistovi Jacquesovi Bigotovi s 39,5%. Ultrapravicová Národní fronta se v regionu, kde mívala silnou pozici, musela spokojit se skóre 14,5%.

výsledky ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.3. 2010