Chystá Peking návrat k plánovanému hospodářství?

18. 3. 2010

KD│ Komunistická vláda v Pekingu již mnoho let skládá kapitalismu větší pocty než jakékoliv jiná země na světě. Ale teď Čína opět sází na stát: Plánovaná ekonomika zažívá nečekanou renesanci.

Čínská lidová republika ovšem hodlá v zahraničí nadále nosit značku tržního hospodářství, protože se chce účinně chránit proti antidumpingovým clům svých obchodních partnerů. Zároveň ovšem uvnitř Číny panuje trend v lidovém vyjádření popisovaný jako "kuo-ťin min-tchuej" - neboli stát a strana jsou na vzestupu, kdežto soukromý sektor ustupuje. Dochází tedy k obrovské renesanci plánovaného hospodářství.

Zejména jde o to, že Peking bojuje s dopady globální finanční krize největším stimulačním balíkem v dějinách, z a nějž zejména staví letiště, železnice a dálnice. Jen vloni státem vlastněné banky napumpovaly do nových úvěrů více než 9,6 bilionu juanů (takřka bilion eur), čili 29% HDP. Rostoucí část z nich přitom získávají státní podniky, mj. nafukující čínskou realitní bublinu.

Čínští státní kapitalisté usilují zejména o moc a pak o podíl na trhu. To platí například pro ocelářství, leteckou dopravu nebo těžbu uhlí, z níž jsou soukromé podniky stále více vytlačovány velkými státními.

Straničtí šéfové v Pekingu hodlají přebudovat celá průmyslová odvětví. Jedná se zejména o strategicky důležité odvětví komunikací a internetu. Konkurence je zde uměle omezována a doplácejí na to spotřebitelé.

Podrobnosti v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010