Údajný příslušník al-Kájdy pracoval v amerických jaderných elektrárnách

16. 3. 2010

Údajný agent al-Kájdy, občan Jemenu a USA Sharif Mobley zapojený do incidentu v Jemenu skončeném smrtící střelbou, pracoval mezi lety 2002-2008 v amerických jaderných elektrárnách. Jako zaměstnanec společnosti PSEG Nuclear v New Jersey se podílel na údržbě zařízení a doplňování jaderného paliva.

Podle mluvčího PSEG Josepha Delmara byl Mobley prověřen a nebyl tedy považován za osobu, která by představovala riziko. Další detaily Delmar odmítl upřesnit s tím, že jsou předmětem vyšetřování.

Mobley je v Jemenu obviněn z příslušnosti k teroristické síti al-Kájda a zastřelení strážného při pokusu o útěk z vazby během převozu do nemocnice v hlavním městě Sanáa. Zmocnil se zbraně, zabil strážného a těžce zranil dalšího, než byl zneškodněn.

Jemenské úřady po vánočním pokusu o bombový útok na letadlo v Detroitu zintenzívnily kampaň proti místní pobočce al-Kájdy.

Americká media citovala Mobleyho spolužáky ze střední školy v New Jersey, podle nichž byl přátelský, společenský a známý svými karatistickými dovednostmi. Nikdy se nedostal do střetu se zákonem.

Po škole Mobley, který je somálského původu, začal organizovat muslimské poutě a sám odjel do Jemenu údajně studovat arabštinu.

Americké úřady v rámci "otevření nové fronty proti terorismu" poskytují jemenské vládě vojenskou a zpravodajskou podporu. V lednu skupina jemenských duchovních vyzvala k džihádu proti USA, pokud by země provedla v Jemenu přímou vojenskou intervenci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010