Nese část britských médií odpovědnost za šíření nenávisti vůči muslimům?

11. 3. 2010

Toto byla jedna z otázek, kterou se zabýval tento týden pravidelný diskusní pořadu rozhlasu BBC Any Questions, vysílaný z Londýnského muslimského střediska ve Whitechapelu:

Julia Goldsworthy, poslankyně za Liberálně demokratickou stranu: Sedíme v jedné z nejrozrůzněnějších částí Británie a já jako poslankyně zastupuji jednu z nejméně rozrůzněných částí Británie, hrabství Cornwall. A velmi mě znepokojuje, že mnoho voličů v mém volebním okrsku usuzuje, jací jsou příslušníci jiných kulturních společenství podle toho, co vidí v médiích a co čtou v novinách. Proto si myslím, že je opravdu důležité, aby to všechno bylo vyvážené a aby takovéto názory byly zpochybňovány.

Mehdi Hasan: televizní producent a novinář: Je nepopiratelné, že existují některé sdělovací prostředky, které tohle dělají: stačí si vzít do ruky deník Daily Express v den, kdy zrovna nepíše o princezně Dianě. Mně fascinuje, kolik prostoru dává britský bulvární tisk lidem, jako je Anjim Chaudhury, který reprezentuje asi 0,001 procento britské muslimské populace. Dva miliony britských muslimů, jejichž názory není slyšet, a namísto toho pořád čteme o těchto provokatérech, kteří uzavřeli faustovský pakt s médii, my vám poskytneme bulvární titulky, když nám napovídáte pár nesmyslů. A přitom ti muslimové, kteří dodržují zákony, jsou umírnění, mainstreamová většina, jsou démonizováni a ignorováni. A podíváte se dnes po Evropě a vidíte, jak extremní pravice sílí. V Holandsku Gert Wilders, člověk, který tvrdí, že islám je fašistická ideologie, nikoliv prosím islamismus, ale podle něho islám je fašistická ideologie, vstupuje teď do vlády. V Británii hlasoval milion britských občanů pro British National Party, jejíž vedoucí představitel tvrdí, že je islám rakovina, kterou je nutno léčit chemoterapií a dnes odpoledne v Londýně Liga na obranu Anglie demonstrovala před parlamentem a jeden z jejích představitelů tam vystoupil a řekl ve svém veřejném projevu: "Bůh žehnej muslimům, budou to potřebovat, až ty zasranci se budou péct v pekle." Tak to je atmosféra, která nyní vládne v Británii.

Moderátor: Tyhle názory ale většina lidí považuje za naprosto odporné. Zastáváte názor, že existují určitá britská média, která nesou přímou vinu, že takovéto postoje vytvářejí? Nebo už takovéto názory existují i bez nich?

Mehdi Hasan: Ne, existují určitá britská média, která tuto atmosféru vytvářejí.

Moderátor: Vy jste sám muslim.

Mehdi Hasan: Ano, to jsem.

Moderátor: Máte pocit, že se o vás píše neférově, když o sobě čtete v médiích?

Mehdi Hasan: Samozřejmě, že ano. Když čtu, jak naši vysoce placení komentátoři píší o muslimech jako o páté koloně, o tom, že jsou to všechno šílenci, že mají muslimové "černá srdce" jako "černí psi" - některé obraty, které používá v dnešní době o muslimech britský maistreamový tisk jsou silně podobné tomu, jak psali ve dvacátých a třicátých letech Daily Mail a další bulvární noviny o židech (Potlesk) a je to tragédie.

Člen publika: Ano, média jsou proti muslimům zaujatá. Nedávno vysílal Channel Four dokumentární film o islámském hnutí v Evropě a o zdejším muslimském středisku, které v této části Londýna vytvořilo v celé komunitě neuvěřitelnou harmonii. Je to etnicky jednou z nejrozrůzněnějších míst v Londýně a kulturně jedno z nejharmoničtějších míst v Londýně. Ale ten film v naší komunitě vytvořil napětí. V posledních několika dnech jsme zaznamenali různé nepřátelské projevy. Bylo to proto, že Channel Four odvysílal tento neodpovědný film. (Potlesk)

Ken Livingstone, bývalý primátor Londýna: Channel Four odvysílal hodinový pořad právě o této mešitě, o tomto muslimském středisku a vylíčil ho jako centrum fundamentalismu, které se snaží úplně ovládnout celou čtvrť a vnutit islám lidem, kteří ho nechtějí. Pokud vyjdete ven z těchto dveří, uvidíte, že tuto mešitu zdejší muslimové záměrně postavili hned vedle synagogy, aby mohli s židy spolupracovat. Když jsem byl po dobu 8 let primátorem Londýna, chodil jsem sem pravidelně. Toto je otevřená, pluralitní východolondýnská komunita, jejíž příslušníci jsou náhodou muslimové. Ten film na Channel Four byl naprosto ostudný a čirou náhodou mi muž, který ho natočil, Andrew Gilligan, zatelefonoval, těsně před tímto pořadem, a ptal se mě, dali jste té mešitě nějaké granty? Asi dali, já si to opravdu nepamatuju. A já jsem mu řekl: Viděl jste, co se dnes dělo před parlamentem? 300 fašistů a rasistů tam pochodovalo s plakáty s nápisy "Zakažte hidžáb a zlikvidujte východolondýnskou mešitu." Gilligan odpověděl: "To nemá se mnou nic společného." A já mu řekl: "Ale má. Protože vaše noviny i vy sám šíříte rasismus a islamofobii. A na tom není nic nového. Před 104 lety měl deník Daily Mail tento titulek: "Židé přinášejí do Británie nemoci a zločinnost". A mysleli tím, že je to tady, ve východním Londýně, v Brick Lane. A pak to byli černoši. A pak to byli Irové. Reakční elementy vždycky říkají: Musí existovat nějaká hrozba. Musí existovat nebezpečí. Musí existovat oběti. Když já jsem v tomto městě v mešitě, podobně jako když jsem v hindském chrámu, zavřu oči a slyším kolem sebe rodilý londýnský přízvuk. Slyším Londýňany, kteří čelí stejným problémům jako všichni ostatní. Musíme tohleto porazit. Protože to chce mezi námi vytvořit rozbroje. A je to voda na mlýn rasistických násilníků. Jako když Enoch Powell v šedesátých letech varoval, že přistěhovalectví povede v Británii ke krvavým násilnostem. Způsobilo to tehdy, že lidi zmlátili černošské průvodčí v autobusech. Kvůli televiznímu filmu Andrewa Gillighama budou šikanovat muslimy, budou je obtěžovat a budou na ně plivat. A Andrew Gilligham by se měl stydět. (Silný potlesk)

Moderátor: V rámci otevřenosti tohoto pořadu chci připomenout Andrewu Gilliganovi, jaké je číslo posluchačského pořadu Any Answers, který následuje. Je to... Avšak v tom televizním pořadu se mluvilo o Islámském fóru v Evropě, které tvrdí, že chce změnit samotnou infrastrukturu v Evropě, její instituce, její kulturu, její politický pořádek a její víru. To ale může být pro některé lidi znepokojující, ne?

Člen publika: My si nejsme jisti, kde to ten novinář sebral a na které publikum to bylo zaměřeno. Pokud já vím, Islámské fórum v Evropě za poslední dva roky nic takového nezveřejnilo. Ten novinář se snažil tuto organizaci ukázat jako extremistickou. Avšak ten film nezahrnoval jediný rozhovor s jediným člověkem z vedení této organizace. Novinář se nesnažil zjistit, co se vlastně děje. Ta organizace dělá ale dobrou práci, jak to může být extremistická organizace. To, co tvrdí, je naprosto nepodložené. Jenom se snaží lidi děsit a vyvolávat nenávist. Je zaujatý a celé je to naprosto nepravda. (Potlesk)

Kenneth Clark, stínový konzervativní ministr průmyslu: Zaprvé, já souhlasím, že určitá média jsou v této věci zaujatá a často i rasistická. Myslím, že je v tom méně zlé vůle, než se tady naznačuje. Potíž je, že extremistické názory jsou pro novináře zprávou. K tomu, co říkal Mehdi, respektuju to, a ve velkém většině s tím souhlasím. Ale on totéž dělal tak trochu sám. Vytvářel dojem, že ti lidé demonstrující před parlamentem jsou nějakým způsobem typičtí pro celou britskou populaci. Máme štěstí, že v Británii, ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, je více než 80 procent obyvatelstva naprosto tolerantní a příslušníci jiných kultur mu vůbec nevadí. Potíž ale je, že lidé, kteří říkají šílené věci, vyvolávají pozornost. Publicitu vždycky dostanou extremisté. A vím velmi dobře, že noviny často tyto názory publikují schválně, aby své čtenáře rozzuřily. Znamená to totiž, že si čtenáři budou ty noviny kupovat dál. Čtenáře to přesvědčí, že jsou v ohrožení. Tím se udržuje vysoký náklad tisku. Ale já si myslím, že zprávy, které přicházejí tento týden, například o tom, že čelný mezinárodní islámský duchovní odmítl sebevražedné atentáty a poukázal na to, že sebevražedné atentáty jsou v rozporu s islámem - o čemž nepochybuji - a používat násilné sebevraždy - tak, jak je to v rozporu s křesťanstvím či judaismem. A tato zpráva se široce objevila ve sdělovacích prostředcích. To byl dramatický způsob, jak byl odmítnut extremismus. Frivolní média se však často skutečně příliš mnoho zaměřují na extremisty, jen proto, aby lidi děsila.

Mehdi Hasan: Myslím, že jste mi neporozuměl. Britská veřejnost je neuvěřitelně slušná. Jako muslim bych nechtěl žít v žádné jiné společnosti než v britské. Británie je pořád ještě nejslušnější zemí v Evropě (Potlesk), ale proč v nedávném průzkumu uvedlo 52 procent Britů, že si nepřejí, aby byla v jejich městě postavena mešita? Protože média vytvářejí dojem, že v každé mešitě se schovává terorista a vyrábí tam bomby! A to je ten problém, který musíme řešit.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.3. 2010