Prohlášení

26. 2. 2010 / Stanislav A. Hošek

V BL byla dne 17. 2. 2010 vyvěšena má kratičká noticka, kritizující rozložení rizik a zisků v provozu mobilních telefonů. 23. února jsem na ni obdržel mail Petra Nachtmanna, v němž jsem byl nařčen z šíření poplašné zprávy. K celému případu proto podávám toto prohlášení.

Vědomě jsem v textu nepopsal přesně metodu, kterou byl můj přítel již dvakrát připraven o část svého kreditu klienta mobilní sítě. Měl jsem k tomu hned tři důvody.

V prvé řadě můj kolega ztrátu nepovažoval za tak velkou, aby ji ohlásil na policii: Já jsem s tím ale nesouhlasil, protože v jeho špatné zkušenosti jsem viděl poměrně velké ohrožení pro finance především starších lidí, a zveřejnil jsem věc bez jeho souhlasu.

Druhým důvodem bylo, že způsob, jakým byl můj kolega okraden, se mi zdál tak primitivní, že jsem měl obavy, abych jeho přesným popisem neposkytl návod k napodobování různým hackerům.

Třetím, ve skutečnosti dokonce jediným důvodem ale bylo, že jsem chtěl otevřít problém rizik mobilního telefonování obecně. Vůbec mi totiž nezáleží na technologické metodě vykrádání klientských kreditů. Jsem hluboce přesvědčen, že takových metod je poměrně hodně a tu, kterou jsem jen zevrubně popsal, jsem docela nedávno sám obdržel mailem jako varování, aniž jsem přemýšlel nad její uskutečnitelností.

Celý můj příspěvek byl totiž nesen zásadním krédem. Provoz mobilních sítí patří mezi ty, kde rizika neseme kolektivně, jaksi "komunisticky", zatím co veškerý zisk je čistě soukromý. Tím se navíc omlouvám i těm několika lidem, kteří mne mailem peskovali za to, že se otírám o komunisty. K čemuž své vysvětlení jednou poskytnu uceleněji, protože tady na to není prostor.

S. A. Hošek

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.2. 2010