POZNÁMKA NA OKRAJ:

Konec karnevalu, neboli Mixa není zrovna humorista

18. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Před Popeleční středou skončí v Německu to, co se u nás jmenuje karneval a u Vás masopust. A před tím včerejškem se vyjádřil augsburský biskup Walter Mixa o sexuálním zneužívání takovým způsobem, že by se nepředpojatý pozorovatel mohl mylně domnívat, že mluví jako karnevalista nebo humorista, ačkoliv ta věc přece vůbec není komická. O jeho podivné teorii částečného odůvodnění nedodržování celoročního masopustu ohledně politováníhodně zneužívaných dětí něco v téhle poznámce...

Děti byly v minulosti zneužívány bohužel nejen v Německu a nejen ve zřízeních katolické církve. Dobrým připomenutím toho, že se němečtí protestanté také prohřešili proti dětem, je německý umělec Eckhard Kowalke. Kowalkovo hlavní dílo 'Im Namen des Herrn' (Jménem Páně), které se skládá z dřevěného příše s krvácejícími panenkami. drevenym krizem s krvacimi panenkami. A na internetu lze najít i jiné jeho dílo, jménem Heiliger Geist' (Duch svatý), jímž chtěl autor vyjádřit tragický osud jiných zneužívaných chovanců v institucích sociální péče.

O hrůze znásilňovaných dětí se v poslední době mluví víc. Mixa ovšem jako inteligentní člověk o tom problému taky ví, ale teď přišel se zajímavou teorií. Prý byly v katolických institucích zneužíváni jako děti příslušníci takzvané "generace osmašedesátého", která hlásala v Německu sexuální revoluci.

Když pomyslíme na to, že katoličtí či protestantští církevní hodnostáři a jejich spolupracovníci nejsou většinou právě známi jako sexuální revolucionáři, člověk by si mohl myslet, že jde o nějaký masopustní žert. Tak tomu ale není.

I Mixa ovšem ví, že děti byly v Německu zneužívány i před rokem 1968 a asi ještě daleko častěji. A samozřejmě také ví, že to, co se dělo těm dětem v Německu, ale taky v Americe a v Irsku, nemá vůbec nic společného s tím co skandovali v německých ulicích studenti r. 1968. Mně z toho zase jednou vychází jen to,že se Mixovi nedá věřit. Vinni jsou ti, kteří děti zneužívali, a ovšem i ti, kteří o tom věděli a nic proti tomu nedělali. Ničím se to omluvit nedá. Nebo si myslíte, že má tenhle biskup pravdu?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.2. 2010