Vídeňská posluchárna Audimax byla obsazena policií

22. 12. 2009

KD│ Hlavní posluchárnu vídeňské univerzity Audimax, kterou před dvěma měsíci obsadili stávkující studenti, včera v ranních hodinách vyklidila policie, informovaly pro Der Standard Anita Zielina a Marijana Miljkovic. Policie zasáhla na žádost rektora Winklera, který údajné škody vyčíslil částkou 1,3 milionu euro. Záminkou pro zásah se stala mj. skutečnost, že studenti v době, kdy udeřily silné mrazy, poskytli prostor sálu k přenocování asi osmdesátce bezdomovců.

Na následné protestní demonstraci se sešlo asi 400 lidí, kteří v odpoledních hodinách prošli městem od Landesgerichtsstraße přes Mariahilferstraße na nádraží Westbahnhof. V 19:00 začalo krizové jednání v sále C1 vídeňské univerzity, který byl stále obsazen stávkujícími.

Cílem policejního zásahu bylo údajně zatčení německého studenta přezdívaného "Volvo", hledaného od 14. prosince. 18. prosince se navíc v objektu údajně uskutečnila nepovolená technoparty, během níž byly nabízeny a konzumovány drogy.

Učebna C1 zůstává nadále obsazena. Rektor Winkler se vyjádřil, že zde nebyly "zatím" žádné bezpečnostní problémy, takže není důvod k zásahu. Studenti se nechtějí vzdát a ukončit protesty, ale podle jejich vyjádření se chystají do posluchárny Audimax opět vrátit.

Celý článek v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.12. 2009