Írán: Až "milion demonstrantů" se účastnil pohřbu reformistického duchovního

21. 12. 2009

Statisíce truchlících, mnoho z nichž skandovalo protivládní hesla, se podle zpráv sešly v městě Qom na pohřeb čelného reformistického duchovního Velkého ajatolláha Hosseina Aliho Montazeriho. Navzdory přítomnosti velkého počtu režimních bezpečnostních jednotek se pohřeb stal příležitostí pro další protesty proti zpochybňovanému znovuzvolení prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda

Přicházejí zprávy o potyčkách s policií poté, co demonstranti skandovali hesla proti íránskému nejvyššímu vůdci ajatolláhovi Alimu Khameneímu. Na YouTube byly umístěny videozáběry, na nichž se shromáždily velké davy, které skandují opoziční hesla.

Montazei zemřel v neděli ve věku 87 let a byl pohřben v pondělí před 7 hodinou ráno světového času. Podle některých zpráv se na pohřeb dostavil až milion osob, avšak zprávy nebylo možno ověřit v důsledku vážných omezení novinářské práce v Íránu.

BBC konstatovala, že došlo k pokusům rušit její vysílání v perštině poté, co začal vysílat rozšířenou reportáž z pohřbu. Podle tiskové kanceláře Fars byl také zakázán reformistický deník Parlemannnews.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009