Dovolíme pluralitní interpretaci také nacismu?

22. 12. 2009 / Jan Potměšil

K upozornění Dariny Martykánové a článku Františka Řezáče bych rád dodal, že pokud mají hrůzu z nového "oficiálního" výkladu dějin, měli by stejně důsledně bojovat i proti snahám omezovat děti ve vlastním originálním výkladu fašismu a nacismu a jejich pozitiv -- za Mussoliniho byl přece pořádek a minimum popravených a Hitler zas postavil silnice a zajistil lidem práci, tak o co jde, že.

Střetává se zde svoboda projevu a jakýsi nárok společnosti na jednotný pohled na minulé totalitarismy, který nalezl odraz i v zákonech (např. §§ 260 -- 261a trestního zákona -- Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občana, postihující v § 261a i popírání, zpochybňování, schvalování či snahu o ospravedlnění nacistického nebo komunistického genocidia nebo jiných zločinů nacistů nebo komunistů proti lidskosti).

Pouze kolaborace s komunisty ze strany podstatné části obyvatel a dlouhé trvání komunistického režimu, který rozbředl do "reálného socialismu", umožňují a legitimizují stále častější relativizaci zla minulého režimu; dovolím si tvrdit, že kdyby nacismus trval dostatečně dlouho, také by skončil v nějaké podobě "nacismu s lidskou tváří" či "gulášového nacizmu" a vedli bychom podobné debaty. To však na zločinnosti komunismu (ani nacismu), jakkoliv už dnes zapomínáme, co všechno jsme nesměli a čím jsme za drobné výhody režimu platili, mnoho nemění.

Ústavu pro studium totalitních režimů bych proto neupíral právo se divit, děsit či rozhořčovat a prezentovat "svoji", resp. tu "oficiální", verzi minulosti. Nebo vyhovíme výtkám KSČM, že vyučování o minulém režimu je nevyvážené a začneme zvát na besedy vysloužilé bachaře, estébáky, milicionáře a soudruhy z ÚV KSČ? Nechci zjednodušovat a místo přednesu oficiální verze dějin by bylo nejspíš ideální vést s dětmi přemýšlivou diskuzi na základě různých protikladných suchých fakt, aby si děti názor tvořily samy, přesto se snad stále smí pojmenovat zlo zlem.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.12. 2009