Nejedlý straší dál

22. 12. 2009 / František Řezáč

Děti reprodukují rodinnou historii

Děti podle Pinkase reprodukují rodinné paměti, rodinnou historii. "Spekulovat o tom, co je příčinou této varianty paměti, si netroufám. Je to ale téma, nad kterým se musíme do budoucna zamyslet," uvedl pedagog. Proti rodinným pamětem ale podle něj nelze vystupovat represivně. Zásadní chybou by bylo říkat dětem, že rodiče nemají pravdu. Cestu vidí v úsilí uvádět "malé" a "velké" dějiny do souladu a modifikovat to, co by mohlo mít negativní společenské důsledky.

Zdroj ZDE

Tohle je řeč stalinismu, ať se pan pedagog kroutí, jak chce. Kdo si pamatuje padesátá léta, dostává z těchto slov mrazení. Byli "hodní" pedagogové a "zlí" pedagogové. Ti hodní to nějak obešli a šli třeba i do rodiny, aby upozornili rodiče, že Fanoušek říká věci, které nejsou "in".

Tenkrát šlo o hodně. Ale jde dnes o míň? Je dětská dušička tolik jiná? Ti zlí pedagogové šli rovnou hlásit a pak se zavíralo, později už jen vylučovalo ze školy. Mrzačily se dětské duše.

Rozežeňte tu divnou partu ÚSTRku, než vám vleze do ložnice! Do školy, kam chodí vaše děti, už vlezli. Snad bude dost učitelů, kteří jejich "úsilí" rozmělní a nějak to, po česku, jako tenkrát, zachrání. Možná, že se najde i tatínek, který nějakému tomu vstřícně snaživému napravovateli "rodinné varianty paměti" ( to je novořeč! ) půjde rozbít hubu. Já bych se přidal.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.12. 2009