"Máme moc, a tak si ji vychutnáme"

8. 12. 2009 / Jan Čulík

Pozoruhodné opojení mocí projevila firma BNV Consulting, která radí pražskému Dopravnímu podniku při restrukturalizaci. Nechala si totiž vyrobit pozvánku na vánoční večírek, kde se vychloubá, že měla moc práce, protože propouštěla zaměstnance této firmy.

Už zvláštní je, že někdo neváhá chvástat se ve veřejném dokumentu, že je náplní práce jeho firmy propouštět. Podprahový význam pozvánky: Propouštíme, a jsme přitom dokonalí. Uznávají to i lidi, které jsme vyhodili na dlažbu:

"Tak vám děkuju, že jste mě pozvali na váš večírek. I když jsem dnes přišel o místo, jste skvělá parta," uznává v pozvánce jeden nešťastný, vyhozený zaměstnanec.

Je to učebnicový příklad drasticky špatných manažersko-zaměstnaneckých vztahů. Podstatou spolupráce v podniku musí být dobrá vůle, vzájemný respekt a porozumění mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, afmostéra férovosti. Ať už je či není "restrukturalizace" pražského Dopravního podniku zapotřebí, bude se provádět velmi špatně, pokud firma, kterou si Dopravní podnik najal k tomu, aby ji dělala, veřejným krokem urazí její zaměstnance. Není to docela špatná strategie?

Zaměstnanci pražského Dopravního podniku kvůli pozvánce obnovili stávkový výbor.

Pozvánka ZDE

Information in English about this story is in CLICK HERE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009