Objem amerických spotřebitelských úvěrů devátý měsíc po sobě klesal

8. 12. 2009

KD│ Američané si v říjnu již devátý měsíc po sobě vzali rekordně nízké spotřebitelské úvěry, což je další známkou toho, že poptávka zůstává slabá a pro ekonomiku bude těžké dosáhnout stabilního oživení, informoval pro AP Martin Crutsinger. Objem úvěrů podle v pondělí zveřejněných údajů Fedu v meziročním srovnání poklesl o 3,51 miliardy dolarů. Ekonomové dokonce očekávali pokles o 9,3 miliardy.

Poptávka po revolvingových úvěrech, která zahrnuje také kreditní karty, spadla meziměsíčně o 9,3%, zatímco půjčování v kategorii zahrnující úvěry na nákup vozu vzrostlo o 2,6% (což je výsledek mírného oživení po ostrém poklesu v září, kdy se vyčerpal efekt šrotovného).

Američané si méně půjčují, protože se snaží doplnit znehodnocené investice, domnívá se Crutsinger. Mnozí také mají problém se získáním úvěru v bankách zasažených nejhorší finanční krizí od 30. let, která vedla ke zpřísnění standardů.

Někteří analytici tvrdí, že menší než očekávaný pokles objemu úvěrů může být známkou toho, že konzumenti začínají v některých oblastech spotřeby opatrně utrácet více, což může být dobré pro ekonomiku.

Ekonomové jsou na jedné straně po léta znepokojeni malou mírou amerických úspor, na druhé straně ale nyní panují obavy, že pokud Američané právě nyní začnou výrazně spořit, může to podkopat ekonomické oživení.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009