Zorganizovala ukradení emailů britských klimatologů ruská tajná služba?

7. 12. 2009

Vysoký člen Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) uvedl, že průnik hackerů do serveru klimatologického střediska na University of East Sussex nebyla amatérská práce, ale vysoce sofistikovaná, politicky motivovaná operace. Jiní spekulují, že tajným organizátorem hackerského útoku byly ruské tajné služby.

Prozrazené emaily, o nichž klimaskeptikové tvrdí, že šéf klimatolofického centra, profesor Phil Jones, s kolegy zmanipuloval data a utajoval výzkum od kritiků, byly původně umístěny na serveru v sibiřském městě Tomsk u firmy jménem Tomcity, která se zabývá internetovou bezpečností.

Ruská tajná služba FSB údajně investuje velké zdroje do hackerů a kancelář v Tomsku v minulosti vydávala prohlášení, v nichž blahopřála místním studentům k tomu, že hackersky pronikly na protiruské servery. Kreml je také obviňován, že organizuje hackerské útoky proti serverům v sousedních zemích, jako je Estonsko, i když tato tvrzení nebyla nikdy prokázána.

Deník Independent spekuluje, že hackerský útok mohl být součástí spiknutí proti jednání v Kodani o klimatických změnách. Rusko stejně jako Spojené státy zdržovalo jednání v Kjótu. Globální oteplování by zpřístupnilo Rusku obrovské ropné rezervy, které jsou zatím nedostupné na zmrzlém severu. Naproti tomu, kdyby roztál permafrost, některá sibiřská města, jako například Jakutsk, která jsou postavena na permafrostu, by se propadla do močálů. Stejně by byly postiženy železnice a další infrastruktura.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009