Čína chce do roku 2050 pokrýt třetinu spotřeby energie z obnovitelných zdrojů

8. 12. 2009

KD│ Čínská strategie rozvoje obnovitelné energetiky předpokládá, že v roce 2050 země pokryje z obnovitelných zdrojů třetinu své spotřeby. Země v současnosti závislá na uhlí, která je největším světovým producentem skleníkových plynů, minulý měsíc oznámila, že do roku 2020 sníží množství oxidu uhličitého vyprodukovaného na jeden jüan ekonomického výstupu ve srovnání s rokem 2005 o 40-45%, s odvoláním na deník China Daily informuje Lucy Hornbyová pro Reuters.

V roce 2020 by měl podíl obnovitelné energie činit 15% primární energetické spotřeby a představovat ekvivalent 600 milionů metrických tun uhlí. Podle prognóz ekonomického růstu by měly celkové emise přesto vzrůst. China Daily se odvolává na dokument předložený Chanem Wen-kchem, generálním ředitelem Ústavu pro energetický výzkum při Národní komisi pro rozvoj a reformu (ekvivalent a následník "státní plánovací komise" známé Čechům z dob minulého režimu - KD).

V roce 2030 by podíl obnovitelných zdrojů měl dosáhnout 20% národního energetického mixu a nahradit miliardu metrických tun uhlí, a v roce 2050 by tyto zdroje měly nahradit až dvě miliardy tun uhlí a zajistit celou třetinu spotřeby.

Čínské úsilí kvůli zdravotním a environmentálním důsledkům spalování uhlí rozvíjet obnovitelné zdroje však čelí také značným výzvám.

Kapacita větrných elektráren vzrostla tak rychle, politici nyní varují před vážným nadbytkem kapacit v daném sektoru. Ohromné počty nádrží hydroelektráren narušují proudění vody, ohrožují ryby a představují potenciální riziko v případě zemětřesení. Instalovaný výkon čínských větrných elektráren teď činí 12 170 megawattů a plánuje se také výstavba velkých solárních elektráren.

Čína se zaměřuje na bioethanol vyráběný bez použití potravinářských zrnin a na biodiesel, tak aby nedocházelo k ovlivnění dodávek potravin a krmiv.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009