Hlas lidu, hlas boží...?!?

1. 12. 2009 / Ladislav Žák

V souvislosti s reakcemi na výsledek referenda ve Švýcarsku si kladu otázku, zda bychom neměli vydat příručku správných a nesprávných otázek kladených lidu a zejména správných a nesprávných odpovědí na ně.

Nerozumím tomu, proč může lid odmítnout v zásadě cokoliv, ale jakmile řekne "ne" něčemu, co je v politických a diplomatických salónech bráno jako politicky korektní, tak je oheň na střeše. Švýcarsko má určitě velkou spoustu chyb, ale je možná poněkud obtížné hovořit o něm v souvislosti s demokratickým deficitem.

Já osobně především vítám, že referendum vůbec bylo, za druhé, že bylo platné a za třetí to, že proti minaretům bylo jen 57 procent. Věřím tomu, že když to budou Švýcaři pociťovat jako problém, tak se k této otázce úplně klidně vrátí. Jsou na to totiž zvyklí.

To, co mi vadí, je kritika ze strany těch politiků, kteří by se položit takovou otázku vůbec neodvážili a zejména názory těch, pro které je referendum nejen strašák, ale i sprosté slovo. Kdo by takové hledal, ať se podívá na tvůrce a spolupachatele nápadu, že Lisabonská smlouva se protlačí jen parlamenty...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.12. 2009