Švýcarsko: Jde o to, kdo se bude komu přizpůsobovat

30. 11. 2009

Jsem občanem Švýcarska. Vetšina občanů odhlasovala včera, mimo jiné, zákaz staveb nových minaretů. Podle zkušenosti 'braňme začátkům'. I účast byla včera, prý i kvůli tomu, citelne nedprůměrná, píše Ivo Mareš.

Jinak lid nezakázal export válečných materiálů a povolil speciální financování letecké dopravy z daně z leteckých paliv.

Kromě toho řada místních referend a nějaké doplňovací volby. Příští referenda zase napresrok.

K náboženské svobodě a toleranci - Jde o to, kdo se kde bude komu přizpůsobovat. Minarety jsou jen jedna složka, viditelnější než třeba burka a šaria.

Ve Švýcarsku máme stále dobrý azylový systém, nejedná se o redistribuci utečenců řízenou z Bruselu, jak je tomu v případě EU. Víte, tady si lid ještě vládne, a když zrovna ne, tak má vždy možnost cizímu vládci vládu nad ním odejmout. Proto nejsme v EU, tam už by to nešlo.

Občané se tak nebáli přílivu nových muslimů, to stále filtruje azylový systém, ale šlo například o ráz a urbanismus švýcarských měst. Upozorňuji, že nedošlo k zákazu výstavby nových mešit, nedošlo k zákazu nosit burku a to kdekoliv, nedošlo k zákazu praktikovat islám. Šlo o zákaz výstavby nových minaretů jako jen jedné složky - jde o to, kdo se kde bude komu přizpůsobovat.

Stanovili jsme si tuto hranici.

Ivo Mareš, St. Gallen

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.11. 2009