Lidi v Americe hladovějí

17. 11. 2009

Více než milion dětí v USA chodí pravidelně spát hladových. Vyplývá to z americké vládní zprávy, podle níž došlo k šokujícímu zvýšení počtu rodin, které nemají dostatek finančních prostředků, aby byly schopny zakoupit svým rodinným příslušníkům dost potravin.

Jde o údaje z r. 2008 a odborníci zdůrazňují, že situace r. 2009 je zřejmě ještě o hodně horší.

Prezident Barack Obama, který přislíbil, že chce odstranit hladovění dětí, konstatoval, že považuje za "znepokojující" výsledky zkoumání amerického ministerstva zemědělství, z něhož vyplývá, že 50 milionů Američanů - šestina celkového obyvatelstva - si během loňského roku po určitou dobu nemohla dovolit kupovat dostatečné množství potravin či zachovat si zdraví, hlavně v důsledku rostoucí nezaměstnanosti a špatně placených zaměstnání. Jde o vzrůst postižených rodin o třetinu ve srovnání s předchozím rokem a nejvyšší počet postižených osob od doby, kdy se průzkum r. 1995 začal provádět.

Ministr zemědělství Tom Vilsak uvedl: "Tyto počty jsou alarmující. Musíme velmi vážně začít jednat v zájmu zajištění potravin pro obyvatelstvo a proti hladu."

Z analýzy vyplývá, že 6,7 milionů Američanů spadá do definice "osob s velmi nízkou potravinovou zajištěností", protože pravidelně nemají k dispozici dostatek potravin. Téměř většina z nich uvedla, že si nemohou dovolit kupovat vyváženou stravu. I když jen pro málo osob to byla trvalá situace, 88 procent osob uvedlo, že trpěly nedostatkem potravin po dobu 3 - 4 měsíců. Téměř polovina osob uvedla, že zhubly, protože neměly peníze na potraviny.

Počet dětí, žijících v rodinách s nedostatkem potravin vzrostl téměř o třetinu na 17 milionů.

Nejpostiženější státy jsou na jihu USA. Největší počet obyvatel trpělo hladem v Mississippi, v Texasu a v Arkansasu. Více než polovina postižených osob jsou menšiny, zejména černoši a hispánci.

V současnosti se právě koná v Římě summit OSN o nedostatku potravin na světě. Ban Ki-moon, generální tajemník OSN, zdůraznil na summitu, že každých pět vteřin umírá na světě hladem jedno dítě a více než 1 miliarda lidí hladoví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 18.11. 2009