Nacionalismus je instinkt sebezáchovy

29. 10. 2009

Re Československo: Stát který selhal. Ve všech příspěvcích k tomuto tématu, nejen na BL, postrádám definování nacionalismu, píše čtenář, který se podepsal pseudonymem Jiří Kropáč; o svém pravém jménu informoval redakci, ale nechce se podepsat, protože "pozoruje úpadek kritického myšlení a nechce se vystavovat nebezpečí represí jakéhokoli druhu". Pokračuje:

Obecně působí matení pojmů toho, co souvisí s německým nacionalismem za 2. světové války (byť de facto nebyla druhá).

Ve skutečnosti má nacionalismus stejný význam pro stát a jeho politiku, jako instinkt sebezáchovy pro individuum jakéhokoli živočišného druhu. Pokud chce být někdo úspěšný intelektuál, musí být při současné úrovni dělby práce vysoce specializovaný. To však, za určitých okolností, nestačí a může se stát neúspěšným. V USA a GB chápou svůj nacionalismus jinak než český nacionalismus. Nebo není nacionalismem to, že Američan zachraňuje civilizaci nejen planetární, jak se snaží působit oficiální propaganda? Válka o Malvíny - kdo byl či je nacionalista - Argentina či GB? Všechny vyspělé demokratické státy Evropy do EU. Proč si GB drží jako měnu £ ? Vloží do EU svůj sektor v Antarktidě? A tak dál, atd.

Pozn. JČ: Zajímavá argumentace. V knize skutečně měla zřejmě být nejprve uvedena definice nacionalismu. Avšak co má společného analýza nesnášenlivosti českých vládnoucích elit vůči etnickým menšinám s imperiálními postoji americké, případně britské vlády?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.10. 2009