POZNÁMKA NA OKRAJ:

Novinky před německými volbami, aneb strach následkem zbabělosti

22. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Volby do německého federálního parlamentu se blíží. V neděli se voliči dozvědí, jak to politikům zavařili. Jaká vláda z toho vzejde, to se možná ukáže teprve po nějakém čase. Ale už teď politikové reagují jinak než ještě před několika dny na to, co by se mohlo stát. O některých těchto případech něco v téhle poznámce...

Ví se ovšem, kdo by v příští vládě oficiálně nechtěl spolupracovat s kým. Vlastně nikdo se nechce spojovat se Stranou levice, zelení nechtějí podporovat CDU/CSU/FDP, FDP nechce jít do koalice s SPD a se zelenými a stejně se dál mluví o tom, že by se to mohlo všechno změnit, až budou opravdu známy volební výsledky.

Z některých případů posledních dnů se dokonce zdá, že se alespoň Strana levice už připravuje na volby v roce 2013 a že vedoucí představitelé zelených a sociálních demokratů mají strach z toho, co si sami zavařili svou zbabělostí.

Jménem Strany levice například poukazuje Oskar Lafontaine na to, že by nemělo smysl se stavět proti alianci s SPD a poukazovat na její komunistickou minulost, když byla prý německá kancléřka Angela Merkelová kdysi čelnou funkcionářkou východoněmecké komunistické mládežnické organizace FDJ pro agitaci a propagandu, a dokonce ji jako exponentce východoněmeckého komunistického režimu bylo umožněno, aby studovala v zahraničí.

Ale nejen tohle. Najednou ani Strana levice už nežádá, aby byla německá armáda okamžitě stažena z Afghánistánu. Strana levice nyní jen požaduje, aby se konečně vypracoval plán, jak se rozumně z Afghánistánu vzdálit. Tím nepřímo Strana levice podporuje plán kancléřského kandidáta SPD Franka-Waltera Steinmeiera. Tahle argumentační změna podle mého ale stejně nezmění to, že po příštích volbách SPD nebude se Stranou levice spolupracovat. Jinak by to ale mohlo být v roce 2013, kdy se bude volit zase podle normálního časoveho rozvrhu.

Ještě zajímavější při letošních zářijových volbách bude ale existence takzvaných "převislych mandátů" (Überhangmandate), které jsou, jak jsem popsal ZDE - podle rozhodnutí německého Ústavního soudu z r. 2008 vlastně protiústavní. Avšak vedení SPD proti nim z koaličních důvodů před volbami nic neudělalo. Teď, když hrozí, že bude mít CDU tu výhodu, že by se mohla spojit s CSU a s FDP v nové koalici, ačkoliv tyhle strany nebudou mít k tomu vlastně potřebnou většinu voličských hlasů, politikové ze Strany zelených a z SPD už protestují proti tomu, že by se s takovou většinou z etických důvodů nemělo ve vládě spolupracovat. A pro vedeníSPD platí, že be nechtěla, aby byla potrestána za svou předvolební zbabělost.

Angela Merkelová už ale řekla, že by chtěla vládnout s CSU a s FDP, kdyby nová koalice těchto stran získala jen o jediný hlas víc než všechny budoucí opoziční strany dohromady. A i když víme, že specialistům pro agitaci a propagandu by se nemělo věřit a že politikové někdy mění své mínění rychleji než košili, v tomto případě se to asi stane, protože jinak by i Merkelová musela mít strach před následky své zbabělosti. A že by snad měla Merkelová morální problémy, že se třeba ta nová koalice dá vytvořit jen s pomocí těch převislých mandátů, tomu asi nebudete ani Vy věřit, nebo ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.9. 2009