Stratfor: "Polsko a Česká republika reagovaly s pocitem, že je Spojené státy zradily..."

22. 9. 2009

Při všech těch debatách o protiradarovém hnutí a potřebě umravňovat přístupy k zahraniční politice českého státu povykem na světových náměstích a v zahraničním tisku, pane Čulíku, máte pravdu ve všech charakteristikách "jak na to", máte pravdu i v tom, že se o Čechách a jejich poloze uprostřed Evropy moc neví, píše Jiří Dvořák ze Saigonu.

. Zda se mi však, že jste nějak přehlédl, že veškeré zahraniční aktivity různých protestních sdružení krmí, pravda, světový tisk, nicméně politický přístup a jasná stanoviska vyjadřuje oficiálně za Českou republiku Ministerstvo zahraničí a vláda státu. Jaký oficiálně ten postoj je, dokazují komentáře zahraničního tisku,.které lehce přehlédnou nebo zamlčí, případně zkreslí jakékoliv občanské aktivity, ale už tak jednoduše nemohou manipulovat oficiální stanoviska státu. Viz například dnešní komentář Stratforu:

Poland and the Czech Republic responded with a sense of U.S. betrayal, while Russia expressed its satisfaction with the decision...

Polsko a Česká republika reagovaly s pocitem, že je Spojené státy zradily, zatímco Rusko vyjádřilo s tímto rozhodnutím uspokojení...

Když se dovolí panu Vondrovi a českým vládním představitelům dělat si v zemi, co je pro jejich zájmy z různých příčin upřednostňováno před zájmy voličů a občanů státu, svět to komentuje tak.

Vláďa jednala potajmu o americké základně, vláda jednala za zády voličů a je to zase vláda, která dál pokračovala v jednání, když to prasklo.

Je českým zvykem přehlížet kroky bývalých vlád, dávat v plen nebo zdůrazňovat jejich poklesky, chyby a omyly s postojem "já nic, já muzikant, to ten přede mnou". Hnutí proti umístění americké základny na českém území bylo a mělo být namířeno zejména a hlavně proti této zahraniční politice státu. Taková politika, se kterou občané nesouhlasí, měla takovou vládu i vlády následně nedopustit a shodit z trůnu. Nasměrování Hnutí "Ne základnám" bylo tedy správné.

Je chybou občanů a bylo v jejich zájmu takové hnutí podpořit a vládě dát jasné najevo,že se při volbách spletli a snad se to tedy alespoň projeví nyní při volbách nových. Přesně jak napsal pan Řezáč z Plzně.Jasná stanoviska k jasným požadavkům. Protesty v Čechách byly adresovány těm, kterým se nevůle měla vyjadřovat. Vláaa ČR se přece nebude či by se neměla řídit nějakými zahraničními pokřiky či přes zahraničí interpretovanými i když by to mohlo dočasně způsobit mediální tartas.

Cílem přeci je, aby se stát oficiálně vyjadřoval vůli lidu svého. Nedělá-li to, pak je něco špatně a ti co stát reprezentují nepatří na vládní židle. To je poučení pro voliče k volbám i bez angličtiny.

Nadcházející období let 2010 až 2014 bude hodně těžké a o překvapení při vyvrcholení minulých dějů nebude zřejmě nouze. Jak se v tomto období Česká republika bude ve své zahraniční politice chovat a jaký bude každodenní život občanů, to je při nabídce vedoucích představitelů státu taková černá můra dneška.

Skryté a nevyjasněné zastávání postojů, zadluženost státu,manipulace s veřejným míněním atd. Tyhle volby budou moc důležité,stejně tak, jako postoj státu k jiné formě rozmístění cizích vojsk na našem území. Tím by se měla dnešní debata zaobírat, jinak bude zase pozdě.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.9. 2009