Jak jsem se stal pirátem

6. 8. 2009 / Petr Vileta

Ne, nenarostla mi dřevěná noha, ani jsem neunesl obchodní loď v somálském zálivu. Vstoupil jsem do České pirátské strany.

Proč zrovna tam? Důvodů je několik.

Jednak jsem počítačový programátor a nás (programátorů) a techniků je nás tam víc. Takže je reálný předpoklad, že se problémy budou řešit logicky a důsledně. Tak to technici a programátoři dělají. Na rozdíl od právníků a politiků z povolání. Tedy omlouvám se rovnou všem právníkům, kteří dokáží uvažovat logicky, používat kromě paragrafů i "zdravý selský rozum". Politikům, těm současným, se omlouvati netřeba. Těch pár jedinců, kteří nejsou s logikou na štíru, je většinou i tolerantních, takže mi to odpustí.

Dalším důvodem je, že ČPS je více méně středová strana. Ani všeobjímající, vše regulující a všem rozdávající socializmus, ani bezuzdný kapitalizmus z předminulého století. Ne nadarmo se už léta říká "zlatá střední cesta". Navíc je to strana liberální. Tedy pokud chápeme liberalizmus jako "žít a nechat žít". Hlavním tématem naší strany je svoboda jednotlivce. Ne absolutní svoboda, to bychom byli anarchisté. I svoboda má svá pravidla, ale tato pravidla jsou dodržována dobrovolně a vynucována jsou pouze v případě, že to po dobrém nejde.

Jsme zastánci "malého" státu, v tom se shodneme s pravicovými stranami. Jde nám o to, aby stát co nejméně "strkal rypák" do záležitostí občana a aby jeho ruka nevytahovala zbytečně moc peněz z mé (vaší) kapsy. Stát, tedy jeho instituce a úřady, také nesmí občana zbytečně obtěžovat, buzerovat, zatěžovat zbytečnými úkony. Občan tu není od toho, aby dělal úřadům pošťáka. Každý přece máme svoje rodné číslo, tak proč je třeba doložit výpis z katastru, výpis z rejstříku trestů, rodný list, oddací list a podobné nesmysly? Stačí přece předložit platný Občanský průkaz. Úředník si vezme rodné číslo a všechny další dokumenty si obstará sám z příslušných státních registrů.

První kroky již byly učiněny, ale zatím je to stále tak roztříštěné a nefungující (mnohdy neznalostí nebo neochotou dotyčného "ouřady"), že považujeme za nutné to neustále připomínat a prosazovat rychlé zlepšení.

Rovněž nám není lhostejná do očí bijící nehospodárnost u veřejných zakázek a s tím spojená, i když málo kdy dokázáná, korupce. Proto chceme urychleně prosadit zprůhlednění veřejných zakázek, výběrových řízení a zpřístupnit státní rozpočet všem občanům. Žádná smlouva nesmí být tajná, nesmí mít utajované dodatky. Každé výběrové řízení musí být zveřejněno v dostatečném předstihu.

A samozřejmě musí být posléze zveřejněn i každý výsledek výběrového řízení. Když bude vše veřejně přístupné, nikdo nikomu nebude dávat úplatky. Nijak by mu to nepomohlo. Existuje pochopitelně pár vyjímek, kdy se jedná o utajované skutečnosti, např. armádní zakázky na zbraňové systémy, nebo podobně. Ale proč by armádní výběrové řízení na dodavatele nových uniforem nemohlo být veřejně přístupné? Také nevíte, že ne?

V oblasti politiky samotné chceme prosazovat větší podíl přímé demokracie. Tedy větší, ehm, on ten podíl je dnes téměř nulový. Chceme, aby nejvyšší úředníci státu a jeho institucí byli voleni přímo. Například takový ředitel České televize. On by asi s každým politikem, který na něj nějak tlačí, rychle vyběhl, kdyby byl volen občany v referendu. Když je volen politicky sestavenou komisí, tak jen uctivě srazí kramfleky, i když to nikdy veřejně nepřizná.

Také politici by měli být odvolatelní například na základě petice občanů s určitým počtem podpisů. Chceme se rovněž zasadit o to, aby konečně byl přijat zákon o obecném referendu. O podobě toho zákona můžeme diskutovat, ale ne moc dlouho. Už se o něm diskutuje léta a kde nic, tu nic. Raději nějakou minimalistickou verzi, něco, co nebude pro žádnou parlamentní stranu nepřekonatelný problém, než nic.

A samozřejmě náš hlavní cíl - změna autorského zákona. Chceme odstavit od koryta všechny vyžírky, známé jako ochranné svazy autorů, umělců, zvukařů, spisovatelů a dalších. Víte, že podle současných zákonů je u nás používána presimpce viny? Ano! Když si koupíte prázdné CD, DVD, hardisk do počítače, paměťovou kartu do fotoaparátu, kazetu do kamery, pokaždé platíte drobný poplatek těmto vyžírkům. Je úplně jedno, že na CD si vypálíte své fotografie z dovolené. Je jedno, že na DVD nahrajete svoje vlastní amatérské video s prvními krůčky vašeho dítěte. Je jedno, že na hardisku máte pouze legálně získané programy.

Mohli byste tam nahrát něco, co je chráněno autorským právem a vy jste to ukradli na Internetu. Mohli byste. A proto, preventivně, je na vás nahlíženo jako na zloděje a zaplatíte poplatek někomu jako OSA, Dilia a já nevím, jak se všichni ti vyděrači jmenují. Jste pirát, ať chcete, nebo nechcete.

Takže ... vlastně ... ehm ... když jste ten pirát ... nechcete se k nám přidat? Nebo nás podpořit? Podívejte se na naše stránky www.ceskapiratskastrana.cz

Petr Vileta, balík, tedy vlastně už pirát, z Plzně :-)

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.8. 2009