ŠÉFREDAKTOR GUARDIANU VARUJE:

Místní investigativní novinářská práce nesmí zaniknout, jinak propadneme korupci

23. 7. 2009

Alan Rusbridger, šéfredaktor deníku Guardian, podpořil ve středu večer v projevu na semináři o budoucnosti žurnalistiky plán financovat ze státních zdrojů britskou celostátní tiskovou agenturu, která by shromažďovala zpravodajství z komunálních úřadů a od místních soudů, protože místní tisk to přestal dělat, vzhledem k tomu, že na to už nemá finanční zdroje.

Rusbridger hovořil na semináři Trastu pro úroveň sdělovacích prostředků také o novém digitálním světě, v němž bude veřejnost daleko blíže novinářům, než tomu bylo dosud.

Rusbridger varoval, že místní zpravodajství je nutno podporovat, nebo se v zemi "rozšíří korupce a neefektivnost", pokud totiž zmizí přísná veřejná kontrola.

"Jsem znepokojen, co by se v budoucnosti stalo s komunálními úřady a místními soudy, kdyby v budoucnosti fungovaly bez systematické veřejné kontroly. Obávám se, že si parlament vážnost situace neuvědomuje: čelíme rozkladu infrastruktury místního zpravodajství."

Rusbridger také podporuje ideu "svépomocného zpravodajství", a šíření informací prostřednictvím sociálních internetových sítí. Veřejnost by se měla podílet na experimentech, jaké vyzkoušel deník Guardian, když vyšetřoval smrt Iana Tomlinsona, kterou během nedávného summitu G20 způsobila policie. Většinu informací i videonahrávky v této záležitosti získal deník od kolemjdoucích, kteří byli svědky incidentu a natočili ho.

Rusbridger dodal: "Na myšlence 'svépomocného zpravodajství'se mi líbí, že překonává hráz 'oni a my'. Rozmlžuje to hranici mezi novinářem a čtenářem. Je to daleko rozmanitější a pluralitní než konvenční noviny a poskytuje to novinářům obrovské další zdroje."

Podle Rusbridgera to neznamená, že končí role tradičního novináře: "Existuje mnoho věcí, které dělají mainstreamová média, a ty jsou stále velmi důležité. Jde především o schopnost přitáhnout velké publikum, zdůraznit věci a dát větší váhu tomu, co by jinak byly jen fragmenty. Někdo musí udělat tu práci ty všechny dílčí informace integrovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.7. 2009