Ředitelka ÚIV vyslechla stížnosti squatterů

2. 7. 2009

tisková zpráva Ústavu pro informace ve vzdělávání

Ředitelka Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Pavla Zieleniecová přijala během odpoledne 1. července okolo 15 squatterů na půdě Zákaznického informačního centra ÚIV.

Setkání probíhalo formou moderované diskuse, přičemž si squatteři stěžovali na násilný zásah bezpečnostní agentury a zajímali se o náhradu škody, která jim byla způsobena údajným odcizením osobních věcí ze squatu. Stanovisko ÚIV je následující: Zásah byl přiměřený vyhrocené situaci a ústav nemá žádné poznatky o tom, že se ztratily jakékoliv cennosti.

Jednání nemělo žádné jasné závěry, neboť stanoviska obou stran byla výrazně odlišná. ÚIV jako správce státního majetku -- vil Milada a Miluška - nemůže souhlasit s pobytem squatterů.

Squatteři či jejich sympatizanti, kteří byli před budovou ÚIV a kteří již ráno obsadili Zákaznické informační centrum, opustili po skončení jednání Senovážné náměstí. Celá akce probíhala za účasti Policie ČR a za asistence antikonfliktního týmu.

Squaty Milada a Miluška jsou definitivně vyklizené

Oba objekty -- vila Milada i Miluška -- jsou k dnešnímu dni vystěhované a vyklizené. Squtteři měli dnes do 14:00 šanci vyzvednout si své osobní věci (doklady, šperky, knihy, oblečení). Ode dneška budou objekty střeženy bezpečnostní agenturou, aby se zamezilo nežádoucímu návratu squatterů.

ÚIV nyní majetek, podle zákona o majetku ČR, prohlásí za nepotřebný pro svou činnost a nabídne jej k převodu jiným státním institucím. Obě vily jsou znovuzapsány do katastru nemovitostí a ústav nebude usilovat o jejich demolici.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.7. 2009