BRITÁNIE:

Žádosti o uhrazení výdajů poslanců budou zveřejňovány na internetu

20. 5. 2009

Předseda Dolní sněmovny Michael Martin oznámil, že svůj úřad opustí dne 21. června. Je to první předseda Dolní sněmovny, který byl donucen rezignovat za posledních 300 let. Odchází v důsledku skandálu týkajícího se nepřiměřených úhrad údajných výdajů britských poslanců.

Premiér Gordon Brown zároveň zveřejnil plány na radikální reformu systému uhrazování výdajů v Dolní sněmovně. Oznámil, že parlament není žádný "klub gentlemanů", který si určuje sám svá pravidla. Předal dohled nad veškerými aspekty platu, výdajů a penzí poslanců nezávislému regulačnímu orgánu. Předseda parlamentu Martin ještě předtím oznámil, že poslanci už nebudou smět dostávat uhrazené náklady na koupi nábytku, ani si nebudou smět vyměňovat svůj primární a sekundární příbytek za účelem výdajů.

Další prozatímní reformy výdajů poslanců obsahují tato opatření:

  • Poslanci, kteří bydlí spolu, musejí označit jediný vlastní příbytek jako společné místo pobytu.
  • Příspěvek na úrok z hypoték bude mít měsíční limit 1250 liber.
  • Poslanci budou muset otevřeně přiznávat, zda žádali o dodatečné urazení výdajů na nemovitost, která je jejich druhou rezidencí, a zda tedy z tohoto vybavení druhého domova budou muset platit daně.
  • Všechny žádosti poslanců o uhrazení výdajů budou každého čtvrt roku zveřejňovány na internetu.
  • Uhrazovat se bude jen činže, hotelové účty, výdaje za přenocování, úroky z hypoték, městské daně, poplatky za služby a

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.5. 2009