Novým šéfem NATO a amerických jednotek v Afghánistánu se stal bývalý Rumsfeldův mučitel

20. 5. 2009 / Daniel Veselý

Prezident Barack Obama se v poslední době opravdu překonává. Je tomu teprve pár dnů, kdy oznámil, že vojenské soudy s podezřelými z teroristických aktivit na Guantánamu budou obnoveny. Investigativní novinář Jeremy Scahill v této souvislosti tvrdí, že mučení vězněných na Guantánamu pokračuje včetně provádění brutálních technik jako je lámání kostí, vydloubávání očí nebo drcení varlat. Pokud této informaci věříme, nemůžeme být překvapeni, že Obama jmenoval do funkce šéfa koaličních vojsk v Afghánistánu generála Stanley A. McChrystala místo odvolaného generála Davida McKiernana. McChrystal v průběhu prezidentského mandátu G.W. Bushe koordinoval speciální program, který spočíval v pronásledování, mučení a zabíjení sunnitských povstalců v Iráku.

List Washington Post charakterizoval osobu generála McChrystala slovy bývalého důstojníka speciálních jednotek Rogera Carstense: "McChrystal zabíjí lidi."

Obamovi stoupenci by si měli uvědomit, že jmenování tohoto člověka do tak důležité funkce naznačuje, že s velkou pravděpodobností bude pokračovat ve šlépějích Bushových nezákonností a Rumsfeldových trýznitelských metod.

Generál McChrystal řídil spojené speciální operace pod záštitou Pentagonu, které se uskutečňovaly v zámoří. Specializace těchto jednotek spočívala ve vytváření eskader smrti, rekrutování a tréninku paramilitárních sil, jejichž posláním bylo potírat domácí opozici proti klientským režimům Washingtonu, nehledě na povahu ozbrojeného nebo civilního odporu. Jednotky generála McChrystala řídily tyto aktivity v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu. Tyto jednotky byly hluboce zapleteny do mučení politických vězňů a podezřelých.

Známý sociolog James Petras uvádí, že Obamovo povolání generála McChrystala do služby reflektuje širší a novou vojenskou eskalaci války v Afghánistánu společně se vzrůstajícím odporem domácí populace, odrážejícím narůstající počet civilních obětí při akcích okupačních vojsk.

Prezident Obama se každým dnem vzdaluje od svých předvolebních slibů. Zrazuje tak miliony lidí, kteří do něj vložili svoji naději či financovali jeho předvolební kampaň a pomohli mu tak dosednout na prezidentský stolec. Uprostřed vážné finanční krize za situace, kdy miliony Američanů přicházejí o zaměstnání a domovy, prezident navyšuje rozpočet Pentagonu o 4% (výše rozpočtu pro příští rok tedy překoná Bushův rozpočtový plán pro Pentagon pro tento rok) a prohlubuje válku v Pákistánu bezpilotními útoky a miliardovými vojenskými balíčky pro pákistánskou armádu.

Změna je iluze.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.5. 2009