20. 2. 2009
Francouzská vláda: víno způsobuje rakovinuFrancouzské ministerstvo zdravotnictví varuje v oficiální kampani, že alkohol způsobuje rakovinu. "Pití alkoholu a zejména vína se nedoporučuje," konstatuje francouzský Národní institut pro výzkum rakoviny. Jediná sklenička vína denně zvýší pravděpodobnost onemocnění rakovinou o 168 procent, varuje brožura francouzského ministerstva zdravotnictví. |
"Malé dávky alkoholu jsou nejškodlivější. Není žádné množství alkoholu, jakkoliv malé, které by bylo pro člověka dobré," varuje Dominique Maraninchi, ředitelka institutu. Francouzský institut pro výzkum rakoviny shromáždil výsledky ze stovek mezinárodních studií, které zkoumají vztah mezi rakovinou, jídlem, pitím a životním stylem. Kromě alkoholu způsobují rakovinu červené maso, uzeniny a sůl. Biftek už nezní tak atraktivně, když se v brožuře dočtete: "Riziko rakoviny tlustého střeva stoupá o 29 procent s každou stogramovou porcí červeného masa denně a o 21 procent s každou padesátigramovou porcí uzenin." Alkohol urychluje vznik rakoviny úst, hrtanu, jícnu, tlustého střeva, konečníku a prsu, uvádí se ve francouzské informační brožuře. Výrobci vína ve Francii zuří a poukazují na to, že asi není náhodné, že prezident Sarkozy je abstinent. Podrobnosti v angličtině ZDE |