5. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2008

Svobodné cestování do Spojených států amerických pro Kanaďany končí

Prý jsme si užívali svobodného přístupu do Spojených států aniž bychom museli žádat o vstupní víza a takový způsob cestování musí skončit. Americké úřady tlačí na kanadskou federální vládu, aby začala dodávat podrobné informace o lidech, kteří chtějí Spojené státy navštívit.

Před několika dny se v Ottawě konala konference bezpečnostních zpravodajských orgánů a na ní vystoupil pan Christopher Sands z Hudsonského ústavu v USA s požadavky na informace o cestujících do Spojených států: "Potřebujeme vědět, kdo jsou vaši podezřelí občané dříve než vstoupí na naši půdu." Připomenul svůj dřívější rozhovor s panem Stewartem Bakerem, pomocným tajemníkem pro politiku na ministerstvu pro bezpečnost vlasti, kdy se jednalo o tom, že až dosud to měli Kanaďani mnohem jednodušší s cestováním do USA než jiné národy a při tom je to nic nestálo. Pan Baker řekl, že americká vláda hodlá omezit přístup Kanaďanům a bude požadovat, aby za to platili - a protože nové podmínky pro vstup na území USA standardizují i s jinými zeměmi, jejichž občané až dosud nepotřebovali vstupní víza, nebudou nadále pro Kanaďany existovat žádné výjimky. Pan Sands uznal, že taková zpráva je pro Kanaďany jistě nepříjemná, ale že silně pochybuje o tom, že by nová americká vláda od tohoto postupu ustoupila. Podobně prý nic nezmění ani případ s panem Maherem Ararem.

Kanaďana syrského původu pana M. Arara zatkly americké orgány na letišti v New Yorku, když se vracel do Kanady a deportovaly ho do Sýrie, kde byl mučen. Po letech se podařilo pana Mahera osvobodit a jeho případ se v Kanadě projednával soudně. Pan Maher byl zbaven nařčení, že by se jednalo o teroristu a byla mu přiznána vysoká částka jako náhrada za odvlečení do Sýrie, protože na něm měly svůj podíl i kanadské bezpečnostní orgány, které poskytly Američanům falešné údaje. Přes to pan Sands opakoval to, co už před časem prohlásila ministryně zahraničních věcí C. Ricová, že totiž Spojené státy stále považují pana Arara za teroristu a nehodlají ho ze svého seznamu vyškrtnout. Pan Sands dodal, že Kanada sice povýšila pana Arara na jakýsi druh národního hrdiny, ale nemůže očekávat, že ho příští americká vláda ověnčí vavříny. "Ani pan Barack Obama by se k panu Ararovi nepřiblížil na 3 metry a tedy pan Arar nebude vyjmut se seznamu lidí, kteří nesmějí do USA létat - k tomu nedojde za mého života", řekl prorocky tento pilný americký úředník.

Podle kanadských sdělovacích prostředků nyní souhlasí evropské státy s tím, že budou od ledna příštího roku poskytovat americkým úřadům více informací o svých občanech, kteří hodlají cestovat do USA. To bude podle pana Sandse znamenat zjednodušení administrativy pro všechny země, jejichž občané nemusí žádat o vstupní víza. Mexiko již s takovou (vynucenou) dohodou souhlasilo.

Kanadské úřady sdělily, že Kanada "přijme tuto novou normu plus minus" v roce 2011, ale uznaly, že na ně budou Spojené státy vykonávat velice silný nátlak.

Kanadský náměstek ministra spravedlnosti pan John Sims sdělil delegátům konference, že jeho země nedostává od USA nic zadarmo: "Při tom jsou problémy s tím, jak se dělíme o zpravodajské informace, protože nemáme odpovědi na všechny otázky. Informace, které Američanům poskytujeme jsou ale nejvyšší kvality a osobně vůbec nepochybuji o tom, že jsou přijímány našimi spojenci jakožto velice cenné."

Pan Sands dodal, že potrvá nejméně několik roků než by nová americká vláda riskovala zjednodušení překračování americko-kanadských hranic. Podle jeho názoru by bylo pro Kanadu velice obtížné zavést svou vlastní bezpečnostní a zpravodajskou politiku: "Ačkoliv žijeme ve světě, kde by mohla existovat nezávislá kanadská zahraniční politika, nezávislá zpravodajská politika je zapeklitá věc, protože potřebujeme, aby nás Kanada pomáhala ochraňovat a při tom aby současně ochraňovala sebe samu."

Oba prezidentští kandidáti mluvili o potřebě změnit kontroverzní vlastenecký zákon, zavřít vězení v Guantanamu a změnit politiku ohledně mučení, ale na nového prezidenta se bude vyvíjet silný nátlak, aby zabránil dalšímu teroristickému útoku na USA. Kdyby k němu došlo, občané si budou stěžovat, že vinu na tom mělo oslabení rozhodného postoje minulého prezidenta G. W. Bushe. A kdyby se zjistilo, že ten útok byl v nějaké souvislosti s Kanadou, poškodilo by to kanadsko-americké vztahy možná dokonce "na několik roků".

Náznak prý přijde v osobě nového ministra pro bezpečnost vlasti, protože tento člověk je naprosto nejdůležitějším ze všech amerických ministrů. Je to nejdůležitější ministr i pro Kanadu, protože drží prst na tepně, kterou proudí přes hranice zboží i lidé a tedy ovlivňuje trhy, na nichž Kanada závisí.

Snad bude tento článek zajímat české občany, kteří jásají nad tím, že nebudou v budoucnu potřebovat vstupní víza při cestě do USA. Americké úřady o nich získají více informací než v minulosti a to jednak díky jim samotným, až budou vyplňovat dotazníky a také díky tomu, co o nich sdělí Američanům české úřady.

                 
Obsah vydání       5. 11. 2008
5. 11. 2008 Barack Obama zvítězil v amerických prezidentských volbách
5. 11. 2008 Kdy se stane prezidentem v ČR Romka? Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Topolánek: Prezidentem USA by měl být Američan
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?
5. 11. 2008 Mladí Češi nejsou motorem demokracie Jan  Smolák
5. 11. 2008 Svobodné cestování do Spojených států amerických pro Kanaďany končí Miloš  Kaláb
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády
5. 11. 2008 Imigrace z řetězu utržená Milan  Daniel
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe
5. 11. 2008 Dvě záhady v Národním muzeu Jan  Čulík
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
5. 11. 2008 Po milování Jaroslav  Čejka
5. 11. 2008 Vítězství, nebo výstřelek vědy? aneb hledá se zápůjční matka Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Terra Daily: Zničila finanční krize kapitalismus?
4. 11. 2008 Povede finanční krize v Evropě k vzestupu extremní pravice?
4. 11. 2008 Protiraketová obrana USA v Evropě -- mezinárodní konference o zajíci v pytli Ivan  Větvička
2. 11. 2008 Americké volby ve stínu změny Miroslav  Polreich
4. 11. 2008 Jak se v ČR vyrábějí otroci
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
5. 11. 2008 Ivan Veselý: Jánu Cibulovi se zatím žádný prezident IRU nevyrovnal Pavel  Pečínka
5. 11. 2008 Michail Chazin: USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii
4. 11. 2008 Kritika čisté (r)evoluce Jiří  Beránek
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík
3. 11. 2008 Umění má zřejmě pořád, kromě poznávací a estetické i etickou funkci Jan  Čulík
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Kdo četl Zločin a trest, byl aspoň na chvíli Raskolnikovem Martin  Škabraha
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
3. 11. 2008 De Sade do čítanek?
3. 11. 2008 Společensky nebezpečné postoje Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
1. 11. 2008 Vanity fair: Osudový zvrat
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008