27. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2008

Sarkozyho námluvy v Londýně

Nová francouzsko-britská osa podle Nicolase Sarcozyho je jedním z témat zaměstnávajících francouzské sdělovací prostředky. V komentářích, z nichž jsou některé psány s ironií a sarkasmem, ale schází to, čemu my u nás říkáme evropský rozměr. Pro Francouze jsou Sarkozyho námluvy v Londýně věc možná kuriózní, nicméně, alespoň zatím, ryze francouzská. To, že nový prezident zároveň boří základní pilíř Evropské unie, jímž je spojenectví francouzsko-německé, to zůstává na okraji pozornosti.

Ovšem, nemělo by. Velké věci se ohlašují prostřednictvím menších znamení. Paříž, zdá se, se nepohodla s Berlínem, tudíž hledá spojence jinde. Tak se věc jeví na první pohled. Podpůrnými argumenty pro spojenectví přes La Manche je srovnatelná ekonomická síla obou států a téměř shodný počet obyvatel. Obě země jsou jadernými mocnostmi a do jisté míry spolupracují na svých vojenských výzkumných programech. Diplomati na obou stranách průlivu mluví doslova o "novém bratrství pro XXI. století" a o tom, že oba státy, republika i království, vynakládají dvě třetiny prostředků, které jdou v celé Evropské unii na vojenskou obranu. Mají své vojáky angažované v konfliktech, které po světě spustily Spojené státy pod vedením posledních dvou prezidentů Billa Clintona a G. W. Bushe juniora. A zde se nachází další důležitý bod, dotýkající se francouzské politiky i francouzského myšlení.

Nicolas Sarkozy vede svou zemi nejenom doprostřed reforem, které už teď dopadají na jeho hlavu. Pravicový Sarkozy, vystupující v Londýně jako nový Tony Blaire, opravdu posílil levici ve své vlastní zemi, a ta v nedávných volbách získala radnice téměř všech velkých měst. Na mezinárodním poli jde Sarkozy ovšem ještě dál. Prostřednictvím Velké Británie vede Francii k úzkému spojenectví se Spojenými státy. A to je v této zemi pole neorané. Jistěže, mají Spojené státy zajištěno úzké ekonomické, vojenské a strategické spojenectví mnohých zemí EU, a také Francie. Děje se tak většinou takticky, opatrně, aniž by byla příliš provokována veřejnost, která je v Evropě v důsledku amerických válek málo proamerická. Sarkozy se však k úzkému spojenectví s USA hlásí otevřeně a zřetelně stáčí kormidlo do britských a amerických vod.

To je věc, na kterou nejsou Francouzi připraveni. Tichou a málo okatou spolupráci evropských vlád s USA Evropané rezignovaně tolerují. Nadšená kolaborace vyhlašovaná málem za národní program, však mezi Evropany sotva najde úrodnou půdu. A ve Francii už vůbec ne. Úzké spojenectví Francie s Velkou Británií je proto vhodné nahlížet jako pokus převést Francii z jádra Evropské unie do prostředí globální politiky. Svědčí o tom posilování francouzských vojenských základen po světě a politické aktivity v severní a západní Africe. Francie pod Sarkozym by se tedy zřejmě měla více zabývat globálními problémy než Evropskou unií. Podle některých pozorovatelů EU stejně již nějakou dobu ztrácí náboj, a tím, jak se rozšiřuje, pozbývá na intenzitě, hustotě a pevnosti. Asi jako nafukovací balónek, čím větší, tím křehčí. A to se blíží francouzské předsednictví EU!

Zkusme číst v těchto symbolech a dovídat se o blízké budoucnosti prostoru, v němž žijeme více, než z úmyslně klamavých výroků politiků a komentářů médií. Je roztržka Sarkozyho s Merkelovou jen epizodou, v níž si dva vrcholní politici jednoduše neporozuměli? Je Sarkozyho taktika spojenectví s Velkou Británií jen pozdním happy-endem za stoletou válkou a velkorysým překonáním tisíciletého žertování na adresu těch, za kanálem (za průlivem)? Je to z nouze ctnost? Nebo se ve skutečnosti pod zdánlivě klidnou fasádou Evropské unie děje něco, co doposud uniká pozornosti? Velká Británie se nikdy plně neztotožnila s ideou Evropské unie. Vedle vlastní měny si ponechává i rezervovaný vztah ke "kontinentu", v němž poznáváme starou britskou odtažitost. Na druhé straně britské vlády dlouhodobě udržují strategické spojenectví se Spojenými státy, z nějž vyplývá určitý podíl na globální světové politice a na kořisti, kterou přinášejí válečné konflikty. Kdyby se Velká Británie plně ztotožnila s ideou Evropské unie, byla by odsouzena v mezinárodním prostoru fungovat jen jako její součást. Domnívá se Sarkozy, že také pro Francii je vhodnější, když vystoupí ze stínu Evropské unie a bude hrát více ve vlastním dresu? Jak se tato touha kryje s kritickými hlasy francouzských intelektuálů, kteří už dlouhá léta žehrají na ztrátu mezinárodního postavení své země? Opět tak jednou uposlechl praktický politik volání filozofů a udělal tím něco velmi neodpovědného?

Příliš mnoho otázek, a možná některé z nich jsou i liché. Přesto je ve světle těchto událostí rozumné pozorovat dění v Evropské unii o něco kritičtěji než doposud. Možná se nachází před klíčovými změnami. A nebylo by divu, neboť celý svět se zásadně proměňuje a co platilo ještě před nedávnem, je dnes zcela bez významu. A naopak. Starý svět je pryč jako už po tolikáté v historii lidstva. Není to žádná novinka, nic neobvyklého. Ani to, že se na změnu přijde teprve s odstupem mnoha let, až bude všechno nezvratné a normální.

                 
Obsah vydání       27. 3. 2008
27. 3. 2008 Budou nás okupovat Američané i Rusové společně ?
27. 3. 2008 Pohled zvenčí: Konec kapitalismu, jak jsme ho znali?
27. 3. 2008 Americe vládne soukromá korporace
27. 3. 2008 Jak říká pan premiér, měla jsem děti nemít a bylo by po starostech Jitka  Pokorná
27. 3. 2008 Závodění krys, neboli chyba motivačního systému Uwe  Ladwig
26. 3. 2008 Mirek Topolánek byl pobytem ve Vietnamu dojat
26. 3. 2008 "Nadstandartní" atmosféra?
27. 3. 2008 Fatální tragedií je nízká intelektuální úroveň tohoto premiéra a této vlády Jan  Čulík
27. 3. 2008 Remembering Czechoslovakia 1948 and 1968: Reflections on Two Pivotal Years in Czech and Slovak History
27. 3. 2008 Pygmalion Otokar  Fischer
27. 3. 2008 Sarkozyho námluvy v Londýně Ivo  Šebestík
27. 3. 2008 Senátor Tejnora: Radar mít musíme, protože USA stály při zrodu ČR, atd.
27. 3. 2008 Čína, kde jsou stávky zakázány, se stává stávkovým centrem světa
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
27. 3. 2008 Co se může stát v této Evropě: Němkám zakázali vrátit se do Německa
27. 3. 2008 Přílišná podobnost s Háchou Vojtěch  Filip
27. 3. 2008 Ať už náboženské nebo nenáboženské, určité hodnoty jsou nám posvátné Boris  Cvek
25. 3. 2008 Cikáni Přemysl  Janýr
26. 3. 2008 Které Americe máme být vděční? František  Řezáč
26. 3. 2008 Plastiky dneška je Komunistický svaz mládeže Ondřej  Slačálek
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
27. 3. 2008 Dobře vyrešeršované články mají tu výhodu, že nejdou odmítnout jako špatně vyrešeršované Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Vložky, kondomy a veřejný prostor Pavel  Kopecký
27. 3. 2008 Pacifističtí Češi...?
26. 3. 2008 Kosovo: Jak československá diplomacie selhala Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Kosovo -- naše odpovědnost za konflikt má pokračovat uznáním Miroslav  Polreich
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Informace, které by neměly zapadnout Jiří  Jírovec
25. 3. 2008 Evropou s Markem Twainem Irena  Zítková
26. 3. 2008 Kritéria omezenosti určují ráz světa Bohumil  Kartous
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008