20. 3. 2008
Monitor Jana PaulaVětšina průmyslově vyráběných potravin by měla být označena jako závadnéVtipně vyjádřil Beno Trávníček státem legalizovaný podvod na spotřebitelích, ačkoliv to není pro většinu lidí vůbec nic nového. Prostě jen nenosí ty brýle, mhouří oči a dělají, že se nic neděje, on si žaludek a metabolismus nějak poradí. Poradí, jenže za jakou cenu? Lékaři si pak lámou hlavu nad tím, proč třeba dochází v dětské populaci k tak velkému nárůstu různých alergií. |
Autor ještě vyzývá nakupující konzumenty k nošení brýlí, ale myslím že situace už je taková, že to ani nemá smysl. V zásadě neexistuje v průmyslově vyráběných potravinách nic, co by se dalo s klidným svědomím konzumovat. Když si k tomu přičtu i způsob, jakým se lidé stravují, ono rychlé hltání a polykání, bez pomalého rozmělnění sousta slinami, které jsou důležité jako stimulant ke spouštění trávících látek, je situace opravdu alarmující. Někdo namítne, no a co třeba křupající pečivo, co je na něm kromě kypřících látek (sic!!!) ještě závadného? No třeba zrovna ten lepek, zdroj alergií všeho druhu a v mléku zase kasein. Bílá mouka je okradené zrno o svoji důležitou část, slupku a pšeničný klíček, které obsahují látky, působící vyváženě v trávicím systému, podmiňující jedna druhou. Bílá mouka, to je vlastně přetržená bankovka na půl, za kterou se nedá nic pořídit. Jedno ano, nasytit žaludek a zaplnit střeva. Ke změně došlo kdysi technologií mletí, prostě to je dobrý byznys, zrno zbavené klíčku je lépe skladovatelné a kuchařkám se z něho skvěle vaří. Vždyť také obsahuje 70% škrobu a 30% bílkovin, převážně lepku. Co se děje s lepkem v těle, ve střevech, v cévách, je jiná kapitola, v zásadě hrůzostrašné věci. A nic není chutnějšího a horšího než rohlík s margarínem, protože o másle se nedá mluvit a takto se dá pokračovat dál. Ti, co to všechno prodávají, samozřejmě neodpoví na otázku, proč prodávají k jídlu chemické sloučeniny a potravinářská či jiná inspekce, pokud by se měla chovat adekvátně, by většinu sortimentu vůbec nemohla pustit na trh. A paradox? Čím delší doba trvanlivosti, tím více je výrobek syntetičtější. Obávám se, že lidé s tím vším pohnou teprve tehdy, když to přestanou jíst, jenže pak od nich přejde zásadní otázka : co tedy máme jíst? Nic, anebo jen to "málo", co ještě zbývá, ale do toho je potřeba investovat čas a zájem a to už je jiné téma. |