19. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2008

Nutnost zavedení nekuřácké daně

(Ministerstvo zdravotnictví varuje: Pasivní kouření je horší než aktivní!)

Diskriminace kuřáků je žhavým tématem dne. Zavedení nekuřácké daně je v současnosti jedním z hlavních úkolů naší úspěšně se rozvíjející ekonomiky a demokracie. Je to nespravedlivé, když se někdo podílí na tvorbě národního rozpočtu a druhý si jej bezpracně užívá. Je to vlastně svým způsobem nezdaněný příjem. Nekuřáctví je přinejmenším daňový únik. Jistě větší, než z vykouřených topných olejů. Kam bychom takto, občané, všichni přišli s kapitalismem a demokracii? Vyčoudila by se nám.

Každý souhlasí s tím, že pirátství bezplatného používání autorských děl je zavrženíhodným hyenismem. Vytvoříte dílo a někdo jiný z něj má prospěch a třeba na něm vydělává ještě peníze. Například stvoříte s manželkou hezkou dceru a zeť si s ní bezplatně užívá. Ať zaplatí věno!

Nebo třeba upečete bábovku a někdo jiný ji sní. Museli jste si vydělat zdaněné peníze na zdaněné náklady - suroviny, nádobí, troubu, energii, kuchyň, dopravu a jiné. Vše řádně několika násobně zdaněno a zpoplatněno. Vynaložíte svoji práci a um. Musíte se předtím vzdělávat, nastudovat si kopici návodů, dodržovat všemožné předpisy, nařízení a normy. Předtím se ovšem musíte naučit číst a vařit. A pak si někdo přijde a klidně vám tu bábovku sní. Nebo dokonce sežere a vůbec vám ani nepoděkuje. Je to naprostá a nehorázná zlodějna!

Nekuřáci si zadarmo užívají kouření. Vdechují tabákový kouř, kteří vyprodukovali jiní. Kuřák musí draze platit za hříšně zdaněné cigarety, zápalky či zapalovače. Musel vynaložit síly na jejich zakoupení.. Je nucen bojovat s nepřízní okolí i počasí. Stále mu někdo omezuje svobodu. To se přece nesmí! No, a pak si někdo přijde, dýchá a užívá si nezaslouženě plody jeho rizikové práce. A navíc ještě k tomu číst ty pitomé kydy na krabičkách

Kuřáci se nejvíce zasloužili v boji proti rakovině plic a hrtanu. A navíc vivisekcí. Nekuřáci se zatím léčí pomocí metod, přístrojů a léků, na jejichž výzkumu a tvorbě se nijak osobně ani finančně nepodíleli. Nejen to! Kuřák si pořídí rakovinu a nekuřák si k ní přijde úplně zdarma. Nekuřáci jsou paraziti každé společnosti, ať komunistické, tak kapitalistické. V tom se oba režimy zcela shodují. Jinak se shodnou vždycky, když je to potřeba.

Vyhánění kuřáků z veřejných prostor a vytváření klimatizovaných kuřáckých koutků, připomíná diskriminaci, odsouvání nežádoucích skupin občanů do izolace, exilu, koncentráků, ghett a plynových komor.

Sportovci se pěkně rozdýchávají ve volném čase na čerstvém vzduchu, zatímco kuřáci musí kouřit při práci, ve vydýchaném a zakouřeném prostředí. Kuřáci by měli alespoň dostávat lepší místa, vyšší platy, zdarma lázně a delší dovolené. Nejlepší by bylo, zbavit je úplně pracovní povinnosti (stejně je pozůstatkem komunizmu) a dát jim plné in/validní důchody ihned. Dělají toho přece pro nás všechny dost a navíc jsou prokazatelně ne/mocní.

Ostatně, někde jsem četl sociologickou studii, že kuřáci mají opravdu větší příjmy a majetky. Chovají se jako sekty a mafie. Pečou spolu. Zatímco nekuřáci jsou sobci, kteří se všem straní, kuřáci se sdružují do hloučků, skupin i stran. Přítel nebo nepřítel, nevadí. Nabídnutou cigaretu, tajné souručenství, kuřák nepohrdne nikdy. Při kouření vzniká přirozené partnerství (bez registrace) a konspirace. Zvláště, když se kouří ledacos. Většina politiků je určitě kuřáky. A když není, tak jim fandí. Přece by si sami neupletli politickou oprátku, ač není z konopí.

Nezapomeňme, že pasivní kouření je zdravotně horší, než aktivní. Kouření má prokazatelný zdravotní účinek. Kouř, který vychází z plic, je horší než, který tam vchází. Navíc kouření pochází z Ameriky, takže je ti prvořadý politický úkol! Proto nekuřáci kuřte nebo plaťte daně! Nejlépe stoprocentní.

Pokroku se nesmí bránit! Zvláště ne tomu demokratickému a ekonomickému. Všechno nové je napřed v menšině a pak zachvátí většinu. Dokud nebudeme kouřit všichni, tak se nikdy neshodneme. Jiná možnost, než pohřeb žehem není. Musíme se stále učit, učit, učit a kráčet vpřed - kruhu, dolů, ke konci! Jako oheň k palivu. Dokud všichni nevyhoříme, budeme se zde nanicovatě plácat věčně. Kdo je proti kouření, je proti demokracii. A to, jak dobře víme, je ten nejhorší zločin na světě. Dokonce horší, než terorismus, neboť i ti zlí teroristé rádi kdeco zapalují a kouří.

(Negativní strana doporučuje: Až, někde uvidíte nějakého nekuřáka, kopněte jej do zadku nebo mu alespoň dýchněte mu do ksichtu. Nebo naopak. Vždyť každý z nás někdy vypouští kouřové signály.)

                 
Obsah vydání       19. 2. 2008
19. 2. 2008 Fidel Castro oznámil, že se nevrátí do funkce
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl
19. 2. 2008 Propaganda a logické klamy František  Koukolík, Jana  Drtilová
19. 2. 2008 Jak vznikal majetek František  Řezáč
18. 2. 2008 Byli by Češi ochotni jít cestou občanské neposlušnosti? Nebyli.
19. 2. 2008 Prezident, který vyhrožuje
19. 2. 2008 Zásadní novela Živnostenského zákona -- co jsme se v novinách nedočetli Jan  Potměšil
19. 2. 2008 Lidové noviny dnes: Paroubek je špatný politik Vladimír  Tupáček
19. 2. 2008 Sláva vítězům, čest poraženým Petr  Wagner
19. 2. 2008 Přišla veřejnost, politici a političky, včetně členů a členek, neboli Že by Bůh byla žena? Uwe  Ladwig
19. 2. 2008 Nutnost zavedení nekuřácké daně Wenzel  Lischka
19. 2. 2008 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu, "humanitárním bombardování" Srbska a etnickém očišťování Balkánu vojsky NATO
19. 2. 2008 Promítání filmu ZERO a debata o pozadí útoků 11. září v Evropském parlamentu Jan  Zeman
19. 2. 2008 Čím škodí lidstvo samo sobě? Oskar Krejčí zjednodušuje
19. 2. 2008 377 Emily  Dickinsonová
19. 2. 2008 Hanba nám dvakrát, jestliže... František  Řezáč
19. 2. 2008 Forma lži František  Řezáč
19. 2. 2008 Kosovo: Evropská unie porušuje svá vlastní pravidla i mezinárodní právo Jiří  Maštálka
19. 2. 2008 Je ČSSD skutečně tak beznadějný případ?
19. 2. 2008 Zajímavý úkaz
19. 2. 2008 Díky za polemiku o "normalizaci" české fyziky
18. 2. 2008 Jsou čeští fyzici málo metafyzičtí? Jiří  Štěpán
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
18. 2. 2008 Ještě k volbě prezidenta Adam  Rykala
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
18. 2. 2008 Zvoní na poplach. Probereme se? Hana  Mudrová
18. 2. 2008 O fyzice: S těmi pojmy, prosím - opatrně Leopold  Kyslinger
16. 2. 2008 Kdo koho zradil Milan  Daniel
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008