5. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2007

Pohled uličníka na Čulíkův ohledně Čunka

Šéfredaktor Jan Čulík svým argumentem o vynuceném mlčení médií o případech sub judice zasel vítr a sklidil bouři kritik, kterým se všem hravě vysmál, protože patlaly o případech senátora Čunka a nemířily na jádro argumentu. Já se svým opožděným pšoukem pokouším vytrhnout Čulíkův argument z kořenů. Tak mě vzrušená situace mediální popravy vicepremiéra rozkvedlala –

Třídění

V nejhrubším třídění je člověk mocen překvapivě mála dějů. Člověk může něco vědět. Člověk může mít o něčem názor aneb mínit o tom – a to je víra. Ať se to nábožensky věřícím, na které seslal jejich víru jejich Bůh, nelíbí. A člověk se rozhoduje.

Řečí člověk svědčí o svém vědění, nebo míní – vykládá svou víru, nebo se rozhoduje, nebo jen vypráví.

Člověk ví o tom, co svým věděním nemůže změnit – může jen změnit své vědění.

Puštěný kámen se hýbe k zemi.
Puštěný kámen padá k zemi.
Puštěný kámen je přitahován Zemí.

Hýbat se, padat, přitahovat, gravitace – co slovo, to teorie.

Člověk může mínit jen o tom, co může svou praxí po svém rozhodnutí změnit.

Věřím ve svou spásu Pánem.

Ze všech stran otloukané ubohé slovo pravda se hodí k hodnocení svědectví o vědění tím, že posluchač svědectví úspěšně opakuje poznání mluvčího, k ničemu jinému.

Úsloví pravdy víry je uvnitř sebe sporné. Víra se šíří infekcí, a to vědění nemůže. Poznat se musí odehrát.

Jak mnoho věcí, o kterých lidé věří, že je vědí, jen věří!

Lid

Podle ideologů demokracie v ní vládnou občané. Jenže občané se rádi a často nechají svést svými vůdci k nenávisti k těm druhým, jiným. Pak je z občanů dav a lůza, které musí zas jiní vůdci uklidnit – a na nějaký čas je té „demokracie“ zbavit.

Soud

Soud je posvátný rituál, obřad – je to hra tak jako fotbal, mše, pohřeb, ... Soudce a porotci poslouchají svědectví o vědění svědků a věří jim, nebo nevěří – neboť skoro nikdy nemohou poznání svědků opakovat. Soud nemůže být hledáním pravdy, je jen hledáním vírynázoru soudce a porotců.

V srpnu 2007 se v českých médiích objevila směšná věta

Žalobce Arif Salichov rozhodl, že skutek se nestal.

Logicky korektní věta by byla slabá –

Žalobce Arif Salichov míní, že skutek se nestal. Nevěří vyprávění zdánlivých svědků o něm.

Žalobce a obhájce před soudem spolu rituálně soupeří o to, která svědectví, která se jim nehodí do krámu, před soudcem a porotci zatají.

Argument

Šéfredaktor Britských listů Čulík si tučně vysázel věty (v článku Štvanice na Jiřího Čunka)

Média nesmějí zasahovat do už probíhajícího vyšetřování. Znemožní tak férový soudní proces.

Chci tuto mantru zpochybnit. Jsou soudci a porotci a priori hlupáci neschopní hodnotit promluvy lidí a neschopní hrát hru na soud? Jen takoví by soudili podle novin. Srovnej s blbým generálem ve Švejkovi, který telegramem vydal vojsku směrnici „Bližší v novinách.“

Jsou noviny a priori neschopné přinést svědectví a jen šíří názory novinářů a vyprávějí výmysly?

–Ferko, čo ty by si veril novinám, že som ja maďarský Žid? Veď sme chodievali spolu miništrovať –

–No, vieš, keby to mali podložené –

Čulíkův argument má také své komediální stránky – hojnou žeň textů odpůrců svého argumentu zveřejnil ve svých novinách. A protože všichni kritici měli co říct k případům senátora Čunka, Čulík vyvěšením jejich kritik v novinách porušil své pravidlo.

Nedávno jsem v Britských listech četl rozvláčný článek nějaké kantorky, která jím svolávala co nejpočetnější obecenstvo na „nespravedlivý“ soud s jinou kantorkou, která si nechala vyplácet podporu v nezaměstnanosti, i když už zase chodila do práce. Případ byl špatnou prózou rozpitván do mrtě.

Robustní osobnost

Štěpán Kotrba je akademický sochař. Od toho se dá čekat pádná pěst a lomoz. A vskutku, Štěpán Kotrba se v Britských listech neobyčejně rozhojnil –

  • mediálně popravuje Českou televizi a rozněcuje proti ní u svého obecenstva hysterický hon na čarodějnice, přestože Českou televizí zesměšněný vicepremiér Čunek hned podal proti ní trestní oznámení. Věc je proto sub judice a Britské listy by se o ní neměly šířit;
  • mediálně popravuje neblahé žalobce v případu Čunek a rozněcuje proti nim u svého obecenstva hysterický hon na čarodějnice, přestože žalobci se melou a perou mezi sebou, a jejich věc je proto sub judice.
  • chudáka Čunka likviduje tento mediální bijec jen tak mezi řečí – xenofoba ze Vsetína s mravoučnými kecy, o kterého vlastně ani nejde.

Hon na čarodějnice

Obávám se, že šéfredaktor Čulík nechápe dobře smysl úsloví hon na čarodějnice.

Jakmile trestní věc začne v Británii vyšetřovat policie, věc je sub judice a média musejí počkat na rozhodnutí soudu. Jinak se soudní a policejní líčení snižuje na úroveň hysterického honu na čarodějnice. ... Kotrba právem upozornil, že informace, cíleně vypuštěné z oficiálního policejního vyšetřovacího spisu do médií, se rovnají neférovému a protiprávnímu honu na čarodějnice.

Zdrženlivost po dobu „vyšetřování“ si uvalila na sebe sama média, nebo si ji vynucují soudci? A jestliže soudci, tak proč bez odporu podléhat jejich mínění? Hledal jsem ve slovníku úsloví sub judice a našel jsem sub colore iuris – pod pláštíkem práva.

Musí média působit jen tak, že rozněcují dav k „hysterickému honu na čarodějnice“? Shora popisovaná kantorka rozněcovala dav k hysterickému honu na žalobcesoudce? To jsou dost neobvyklé „čarodějnice“.

Mohou média vynést rozsudek?

Všichni mají někdy chuť užít své moci proti druhým – soudci, žalobci, obhájci, policajti, obecenstvo, média, ... víc, než jim dovolují pravidla. Je to dostatečný důvod k jejich rituálnímu umlčení a priori?

Ad absurdum – média mohou také rozhodnout o vývoji a výsledku války. Měla by se média – podle rozhodnutí vojáků – zdržet výkladů o válce, dokud ta není čestně dobojována na bojišti železem a krví?

Nejsou mediální obrazy války nutně manipulativní a nerovnovážné? Skoro všechny ukazují stranu odesílatele – kanón pálí, bomby odpadají, raketa stoupá, ... Kolik jich ukazuje stranu příjemce, hromadnou proměnu člověka v mrtvolu?

Musí se soudní proces, o kterém svědčí média, dít špatně? Neodmítají soudcižalobci někdy některá svědectví o věci?

Jsou, nebo nejsou obhájci utkáni ze lží? Vystavím tu své horší já, nebo své pokrytecké já?

Hospodský tlach Štěpána Kotrby

Uvedu příklad vyprávění, mýtického užití řeči (ve fejetonu Čunek může být čuně...) –

Bohužel my se zde nebavíme o autentickém čichu, o novinářském pátrání, vedené [sic] étosem veřejné služby, spravedlnosti. My se bavíme o informační převaze příslušníků tajných služeb a policie, kteří vedou soukromou válku s politiky a zneužívají k tomu novináře. My se zde bavíme o zneužití pravomoci úředního činitele. My se zde bavíme o porušení zákonů novináři. Válka se vede o vliv na výpalné, o vliv na větší pravomoci tajné služby, o vliv na podobu zákonů, o vliv nad svobodou a bezúhonností jiných. Určují, jak dopadnou volby, kdo bude oblíben a jak se které straně budou vyvíjet preference. Dokonalá vlastní ochrana, krytí a utajení, dokonalá mediální analytika, dokonale promyšlené scénáře, nasazené vlivové osoby – provokatéři a agenti na jedno použití, dokonalé styky s novináři, dokonalé styky se soudci a státními zástupci. Agentura, která vznikla před více než deseti lety, nerušeně operuje dodnes. Uvnitř státních orgánů, uvnitř policie, uvnitř bezpečnostních služeb i celní správy.

Vskutku se jen bavíme v zábavním průmyslu. Věci nedáváme víc víry než vtipu o blondýně, který se také děje v mýtickém modu řeči, ve vyprávění –

Dvě blondýnky jdou každá po jednom břehu řeky.

–Ty, jak se dostanu na druhou stranu?

–Dyť už tam seš!

Dá se v Kotrbově tlachu najít nějaké svědectví? A protože jeho bájení zažíváme jako dobré pivo, nerozněcuje nás k hysterickému honu na čarodějnice. Jen moudře pokýváme hlavou. Bažeť, kmocháčku –

Je třeba chytit obludu za křídlo a vytáhnout ji na světlo ještě prskající (Sartre).

Nekorektní závěr

Svého vicepremiéra a ministra přátelé ve vládě odhodili hned, jakmile se zesměšnil. Svého předsedu odhodí lidovečtí straníci, jakmile se jich shromáždí na jednom místě dost k tomu, aby to mohli udělat. A obecenstvo, ach, to roztroušené obecenstvo ve Vsetíně, to bude mít svého senátora ještě pět let.

Von ten senátorskej plat taky nejni k zahození!

                 
Obsah vydání       5. 11. 2007
5. 11. 2007 Benešová bije na poplach: Vesecká chce sledovat novináře pomocí BIS Marie  Benešová
5. 11. 2007 Nejvyšší správní soud: Neonacisté můžou s ohněm do Židovského města!
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kalousek: ČT v kauze Čunek manipuluje
5. 11. 2007 Novinky: Reportáž o Čunkovi hodnotí kladně etický panel ČT, tvrdí Dekoj
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu
5. 11. 2007 My, lid a sedmdesát procent Jindřich  Kalous
5. 11. 2007 Asociace českých filmových klubů a vzor podlosti Tereza  Brdečková
4. 11. 2007 Ano, nechávám na sobě dříví štípat Vladimír  Mikuša
3. 11. 2007 Je Jiří Lábus nenapravitelným kolaborantem? Petr  Nachtmann
5. 11. 2007 USA a Británie chtějí přerušit finanční pomoc Pákistánu
5. 11. 2007 Doris Michal  Šanda
5. 11. 2007 Michael  Marčák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
4. 11. 2007 Nejsem přívrženec konspiračních teorií Petr  Wagner
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
5. 11. 2007 Rok 2007 -- zjevný počátek vzniku mafie v ČR? Michal  Rusek
5. 11. 2007 Michael  Marčák
5. 11. 2007 Právo? Které? Přemysl  Janýr
5. 11. 2007 Advokát: Pro zachování demokracie třeba vraždu Jan  Tuláček
5. 11. 2007 Eroze demokracie a současné projevy totalitarismu
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"
4. 11. 2007 ČTK: Tři čtvrtiny Američanů chtějí změnu v Bílém domě, vyhrála by Clintonová
5. 11. 2007 Švejnar místo Klause: Osmnáct nebo dvacet bez dvou? Štěpán  Steiger
5. 11. 2007 Bonfire Night Alena  Damijo
5. 11. 2007 Kačer a Donald po polsku Pavel  Kopecký
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Týden superaktivit německé diplomacie Richard  Seemann
5. 11. 2007 Brněnský zastupitel za ODS Paulczyňski je rasista a xenofob Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Pohled uličníka na Čulíkův ohledně Čunka Michal  Kuklík
5. 11. 2007 Zdravotníctvo - Ficovo politické víťazstvo Jakub  Topol
5. 11. 2007 Když se vede dětem špatně, anebo taktní opovážlivost novinářky Uwe  Ladwig
5. 11. 2007 Zelení: Kterými dveřmi?
5. 11. 2007 SPD: Ťažká cesta za solidárnou väčšinou Robert  Žanony
5. 11. 2007 Späť k Marxovi Ľuboš  Blaha
5. 11. 2007 Európa: zisky poisťovniam nepatria Kamil  Márovský
5. 11. 2007 Vojna o Slovensko Eduard  Chmelár
5. 11. 2007 OPRAVA: Vlčkova role byla temnou skvrnou v minulosti Zelených
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007
4. 11. 2007 Prezident Mušaraf vyhlásil výjimečný stav
3. 11. 2007 Martin Luther, obcování a očistec Zdeněk  Bárta
3. 11. 2007 Startér - soutěž začínajících kapel vyhlašuje druhý ročník
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007