2. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 5. 2007

Slovinský Temelín se nazývá Krško

Zřejmě pod vlivem česko-rakouského sporu o Temelín doprovázeného blokací hraničních přechodů, zůstává u nás bez povšimnutí obdobná situace kolem slovinské elektrárny Krško.

Před měsícem korutanská zemská vláda vyzvala vídeňský spolkový kabinet, aby pokračoval v protijaderné politice i u svého jižního souseda. Zemský hejtman Jörg Haider prohlásil po jednomyslném usnesení zemské vlády, složené ze zástupců svého Hnutí pro budoucnost Rakouska BZÖ a sociálních demokratů, že by Vídeň měla připomenout vládě v Lublani její slib, že Slovinsko vystoupí z jaderné energie.

Ve společném prohlášení konstatuje, že Slovinská republika v září 2004 podepsala tehdejším státním tajemníkem pro evropské a mezinárodní vztahy Marko Slokarem s Korutanskem a Štýrskem. "Společné energetické zásady" o využití všech alternativních energetických zdrojů o výstavbě obnovitelných nosičů jako biomasy, vodních zdrojů, větrné a sluneční energie. Dále se připomíná, že 26 let stará jaderná elektrárna Krško leží v seismologickém zlomu, a tím nad zemětřesení ohroženém území 80 km od hranic Korutan. Stále přitom není vyřešeno skladování radioaktivních odpadů této slovinské elektrárny. Prohlášení zemské korutanské vlády vzniklo kvůli informacím, že Slovinsko připravuje rozšíření své jaderné elektrárny o druhý reaktor. Prohlášení dále konstatuje, že "každé další intenzivnější využívání jádra ve Slovinsku by vůči závazku při vstupu do Evropské unie střednědobě vystoupit z atomové energie bylo protichůdné. Takto zaměřená energetická politika je v Korutanech rozhodně odmítána".

Krško je přitom jediná jaderná elektrárna typu Westinghous ve střední a východní Evropě a nedávno byla zmodernizována, takže její výkon vzrostl o další v 3 procenta na dnešních 696 Mwe. Na rekonstrukci se podílel i podnik Škoda JS a.s. v roce 2002, kdy dodal tepelný výměník pro bazén na skladování vyhořelého paliva v souladu s přísnými mezinárodními normami. Elektrárna má tlakové reaktory západní konstrukce a je na bezpečnostní úrovni srovnatelné s provozovanými jadernými zařízeními v západoevropských zemích. Dozorový orgán přitom pracuje v souladu se západní praxí a metodami. Problémem však je že jako společné dílo s Chorvatskem v době federativní Jugoslávie musí se s ním dělit o polovinu vyrobené energie. V současnosti je schopna krýt pouze 40 procent domácí spotřeby.

Haider přitom využil tohoto problému k útokům proti Slovincům a prohlásil, že stejně tak jako nedodrželi dohodu o kulturní spolupráci, která se týkala především dvojjazyčných místních tabulek, tak jednají stejně i v oblasti jaderné energie. Neměli by proto zvát evropské delegace, aby posuzovaly otázku dvojjazyčnosti v Korutanech, ale spíše to jak dodržují Slovenci antijadernou politiku, kterou sami schválili. Za prohlášení se postavila v Korutanech i opoziční lidová strana, jejíž předseda Josef Martinitz zdůraznil, že spolková vláda je povinna dodržovat státní energetický program, tudíž se stavět proti atomu.

Spor se Slovinskem nevyřešilo ani nedávné setkání korutanského zemského rady pro životní prostředí sociálního demokrata Reinharda Rohra a slovinského ministra životního prostředí Janeše Podobnice v Lublani. Jeho argumentace, že rakouské obyvatelstvo nemá důvěru v jadernou energetiku, "protože neexistuje žádná bezpečná technologie", se minula účinkem. Jeho partner odpověděl, že Krško je "velmi bezpečné a odpovídá všem mezinárodním zásadám a konvencím".

Na korutanské prohlášení nyní odpověděl slovinský ministr hospodářství Andrej Vizjak, že na území Krška se počítá s novým jaderným reaktorem. Zdůvodnil to stoupající spotřebou energie v zemi a současně oznámil podmínky pro jeho vybudování. Před zahájením výstavby musí být nalezeno konečné uložení jaderného odpadu, který je zatím uskladněn v meziskladech jaderné elektrárny. Nový reaktor by byl dán do provozu v roce 2017, přičemž jeho stavba by byla zahájena čtyři roky předtím. Stavební povolení se čeká v příštím roce a práce si vyžádají dvě miliardy euro. Slovinsko však nepočítá, že výstavba bude uskutečněna vlastními silami. Konečným cílem pak má být, aby se země z importéra elektrické energie stala jejím exportérem. Slovinský deník Delo odmítl tvrzení, že se Slovinsko zavázalo Rakousku odstoupit od jaderné energie. Představitel vlády Ivo Novak prohlásil, že "dohody četl někdo povrchně" a Slovinsko výslovně uvedlo, že dohoda nemůže narušit jeho státní energetickou politiku.

Informace o rozšíření Krska vzbudila již koncem minulého roku odpor u protijaderných aktivistů "Zeleného fora Alpy-Adrie", kteří organizují společné protesty. Zástupci korutanských, slovinských i jihotyrolských zelených přijali společnou rezoluci proti "budování Krška před jejich společnými dveřmi". Proto se rozhodli následně posílit přeshraniční spolupráci.

Zdali budou postupovat jako jejich hornorakouští přátelé v případě české jaderné elektrárny Temelín, ukáže zřejmě blízká budoucnost.

                 
Obsah vydání       2. 5. 2007
2. 5. 2007 Proč říkáte občanům, že jsou jejich názory "smrduté"? Jan  Neoral
2. 5. 2007 Byl to nepřesný překlad?
2. 5. 2007 Miefig - zatuchlý, zasmrádlý, neatraktivně nemoderní... Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Pasivita občanů a prodejnost českých médií
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
2. 5. 2007 Co je ještě třeba Michal  Novotný
2. 5. 2007 Byl tvrdý zásah policie v Brně na místě?
2. 5. 2007 Komunisté připravují ozbrojenou revoluci Josef  Vít
2. 5. 2007 Česká televize nenarušila objektivitu své reportáže
2. 5. 2007 Vděčnost Říši
2. 5. 2007 Práce a pracující, odměna, spravedlnost a zdraví, aneb Divná jména a nesmyslná argumentace s percentuálním zvýšením platů Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Anarchista k Prvnímu máji Ondřej  Slačálek
1. 5. 2007 První máj - jiný pohled Jiří  Bakala
30. 4. 2007 Mácha a tradice Prvního máje Petr  Kužvart
2. 5. 2007 Slovinský Temelín se nazývá Krško Richard  Seemann
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu
30. 4. 2007 Souhlasím s Václavem Havlem téměř bez výhrad Boris  Cvek
2. 5. 2007 Havel jako Castro a Napoleon III.
30. 4. 2007 Je mi teď hrozně smutno
2. 5. 2007 Poslušní úředníci a jeden intelektuál
1. 5. 2007 Slabiny Havlových názorů
30. 4. 2007 "Děsivá nekritičnost a naivita"
1. 5. 2007 Niečo milé Michal  Polák
2. 5. 2007 Americká intervence v Řecku Hynek  Štědrý
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007
2. 5. 2007 Výzva žen z Ohia: knížka pro děti u zrodu masového hnutí? Miroslav  Kolář
2. 5. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
2. 5. 2007 Nedávejme almužnu agresivním žebrákům - přispívejme dobročinným organizacím Miloš  Kaláb
2. 5. 2007 První veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily v ČR otevřena v Desné Michal  Brož
2. 5. 2007 Otevřený dopis Poslanecké sněmovně: Podali jsme zprávu o hospodaření včas
2. 5. 2007 Ještě žije Eva Gérová
30. 4. 2007 Rozhovor jako nekrolog za Svatoplukem Benešem Tomáš  Koloc
28. 4. 2007 Hospodaření OSBL za březen 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce