26. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Mongolové a globalizace, aneb Jak je to krásné, když člověk je nepochopen

Podle Ladislava Poláka Mongolové diktují už (pomalu) život v Blansku a Václav Hála tomu nejen věří, ale myslí, že to má něco dělat s globalizací, která má ve mne jednoho naivního podporovatele. No tak. Že se tomu divím, to se nedivím, dokonce jsem se tomu smál, ale to až potom, co jsem zjistil, že být nepochopen může být základem myšlení - a nějaké poznámky.

Na to, že lidé hledají už dlouho místa v zahraničí, jsem upozorňoval v BL pod titulem 'Někteří Češi se stěhují, někteří cizinci také, ti ale do ČR, aneb Protesty jsou zbytečné, integrace za to nutná'. Oni chtějí alespoň na čas pracovat tam, kde vydělávají víc než doma. Nemluvil jsem v tom článku o globalizaci, myslel jsem, že to nebylo nutné, protože jsem se zmínil nejen o Indiánech, kteří se setkali ve své zemi s bělochy, ale také o Polácích , kteří se stěhovali do v Porúří, když asi to slovo globalizace ani v jiné souvislosti ještě neexistovalo.

Proto také myslím, že to, že v Blansku pracují a nepracují Mongolové, má jen nepřímo něco co společného s globalizací a daleko víc s tím, že české firmy hledají v Mongolsku levné pracovníky. Mohly by to asi dělat taky v jiných státech tohoto světa, které by byly českým hranicím blíže. Dokonce jsem ale chtěl naznačit, že příjezd těch cizinců nemá jen něco společného s tím, že jsou žádáni, ale hlavně s tím, že hledají možnost dobře placené práce nebo jen politickou ochranu.

Když tohle a k tomu také existující formu globalizace práce vezmeme na vědomí, musíme se ptát, co by se dalo v takové situaci dělat. K otázce podpory či minimalizace globalizace ještě dojdu, ale o ty mi, jak jsem už naznačil, původně nešlo. Chtěl jsem místo toho ukázat na to, že by se mělo myslet na to, že nejlepší by bylo, kdyby imigranti, kteří chtějí zůstat v zemi, se sami chtěli integrovat do společnosti a ta společnost jim k integraci pomáhala. Očekával jsem, že se někdo zeptá: «A jak ?», Zjistil jsem ale, že jsem se stal podle pana Hály podporovatelem globalizace.

Na tu otázku je jen jedna odpověď. Lidé zvenku, kteří by chtěli v nějaké zemi EU pracovat, a kteří by na to dostali smlouvu, by měli po dobu prvních pěti let pobytu v EU mít jen neustále prodlužovaný krátkodobý kontrakt, do té doby, než se naučí místní jazyk. (To ale v současnosti nejde, protože podle zákona EU má se pro zaměstnance po třech letech krátkodobé, několikrát prodloužené zaměstnání automaticky mění v zaměstnání trvalé, pozn. red.)

A členům rodiny by mělo být povolen příchod jen potud, pokud by alespoň lidé starší 14 let také měli zkoušku z místního jazyka. To, aby nedošlo k mýlce, by mělo platit nejen pro zaměstnance z Mongolska a z Afriky, ale také pro manažery z Japonska a ze Spojených států amerických. A na to, co by se potom například ještě by mohlo dělat, jsem ukázal v poznámce 'Co s cizincem, který už není cizinec'...

Tolik k mému vlastnímu tématu v té poznámce, kterou pan Hála komentoval, ale také krátce ještě něco k té jím zmíněné globalizaci. Jasně jsem stoupencem globalizace, když jde například o lidská práva. A proto bychom, když mluvíme o globalizaci, měli být opatrní. Hála ale asi myslel jen na ekonomickou globalizaci. Že je tahle globalizace velice problematická věc, který ekonom by to nevěděl?

Musím ale přiznat, že ekonomové o tom většinou nemluví. Oni to vědí, nebo by to alespoň měli vědět, ale... Vy také víte, že ekonomové jsou placeni, a mnozí ne špatně...

Tržní hospodářství bylo vždycky hlavně prospěšné pro ty státy, které už byly silné. A v těch státech zase hlavně pro ty firmy, rodiny a individua, kteří taky byli silní. V případě států můžete například klidně pomyslet na Anglii. Jiné státy se staly silnými právě proto, když se nepodílely na tržním hospodářství, ne, když šlo o dovoz. Japonsko získalo tak silný hospodářský vliv právě v době, kdy v dovozu neuplatňovalo volné tržní hospodářství. A silně při tom vyváželo... Když toto víte, tak víte taky, že ekonomická globalizace je už dnes problémem a stane se ještě větším problémem. K tomu přijde, že ve globalizovaném světě jsou since možnosti finančního sektoru mnohem větší než kdy dříve, ale s tím jde také ruku v ruce celosvětové riziko. Že to vím, to by pan Hála nemohl vědět, kdyby se ale podíval v BL na 'Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes', tak by to mohl možná tušit, alespoň trochu.

                 
Obsah vydání       26. 3. 2007
25. 3. 2007 Soros a čelní američtí komentátoři zaútočili na vliv proizraelské lobby na americkou zahraniční politiku
26. 3. 2007 EU ve věku Abraháma Boris  Cvek
26. 3. 2007 Berlínská deklarace
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
25. 3. 2007 Co si myslí Mongol v Británii
26. 3. 2007 Mongolové a globalizace, aneb Jak je to krásné, když člověk je nepochopen Uwe  Ladwig
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
26. 3. 2007 Michael  Marčák
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Jak se vám líbí reportáž, když točí o radaru bývalá agentka kontrarozvědky Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Opozice v Rusku pod sílícím autoritářským tlakem
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
26. 3. 2007 Letní čas, směšný pekař a rozesmátá republika Michal Z. Čenko
25. 3. 2007 Černá smrt Afriky Sandra  Wain
27. 3. 2007 Z oken Pražského hradu ničení planety vidět není Ondřej  Rut
26. 3. 2007 Drogy: budeme se raději mýlit s konzervativci, než mít pravdu s liberály? Tomáš  Stýblo
26. 3. 2007 Pozvánky na cenzurované filmy Martin  Škapík
26. 3. 2007 Jaké šance pro romské děti?
23. 3. 2007 Jak se nejspíše dohodl Klaus se Zemanem, aneb v jednotě je síla Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007