13. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 11. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. října 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ána: Povstalci unesli 17 iráckých dělníků, kteří se dali do služeb Američanů při stavbě betonové zdi kolem tohoto města. Kromě toho partyzáni zabrali dva nákladní vozy, na nichž byly betonové bloky přiváženy. Zprávy o osudu unesených se rozcházely, většinou však panoval názor, že byli okamžitě popraveni.

V 15:00 došlo na dálnici v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu k útoku partyzánů na kolonu aut patřících americké bezpečnostní společnosti. Během akce bylo jedno auto zcela zničeno a v něm usmrceno pět cizinců nezjištěné národnosti. Další auto bylo zásahem z raketometu poškozeno a převrátilo se. Osud jeho posádky nebyl zjištěn. Na místo záhy dorazily americké síly a prohledaly okolí, nenašly však žádné stopy po útočnících.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. října 2006

Američané povraždili rodinu v Qá`imu

Za úsvitu zasáhla americká letadla dům Ahmada Alího Fajhána al-Aního ve vesnici Wádí al-Fáhimíja východně od Qá`imu, ačkoli tato oblast patří k nejklidnějším v celém regionu a nedošlo tam k žádné akci partyzánů. Spolu s Fajhánem v domě zahynula jeho žena a tři děti.

Americká armáda odmítla nálet komentovat.

Okupanti dusí město Ána

Blokáda města s raziemi pokračovala čtvrtým dnem. Město bylo nejen uzavřeno jako celek, odříznuty od sebe byly i jednotlivé čtvrti. Betonovými zátarasy a valy zeminy byla obehnána průmyslová zóna, ležící 3 km od středu města, a oddělena tak od obytných čtvrtí. V domech probíhaly zevrubné prohlídky, při nichž vojáci kladli obyvatelům dotazy na jejich stav a zaměstnání a dokonce pořizovali fotografie dospělých mužů každé rodiny.

Město bylo sice formálně otevřeno a přístupné, ale kontrolní stanoviště na jeho okrajích se snažila jakýkoli pohyb maximálně ztížit. Kdo chtěl do města, musel se podrobit ponižující prohlídce. Důkladná prohlídka přijíždějících aut trvala minimálně půl hodiny, někdy i hodinu. Kdo chtěl z města ven, musel dostat od vojáků na stanovišti povolenku.

Sebevražedný útok

V Džadídě na jihovýchodě Bagdádu najel fidá`í autem do policejní hlídky, vozidlo těžce poškodil a zranil pět osob, z toho tři kolaboranty.

Ozbrojené akce odboje

Na jihozápadě Mosulu stříleli v poledne partyzáni na policejní kontrolní stanoviště, přičemž explodovalo zasažené vozidlo a zranilo dva policisty.

Ostřelování vojenských cílů

Šest raket Kaťuša zasáhlo americkou leteckou základnu (Camp Anaconda) u Jathribu.

V centru Basry zasáhla raketa automobil, který podle místních médií patřil britskému činiteli, jenž navštívil zdejší informační středisko.

Bombové útoky

Ráno došlo k explozi bomby ve východní části Bagdádu. Poškodila vozidlo policejní hlídky a zranila tři policisty.

Za poledne narazila na bombu v Abú Ghurajb americká hlídka doprovázená loutkovými vojáky. Výbuch poškodil vozidlo loutkové armády, v němž jednoho vojáka usmrtil a dva zranil.

Ve městě Ba`adž v severozápadní části země zasáhl kolem 13:00 výbuch bomby americkou hlídku a těžce poškodil Humvee, v němž byl jeden voják zabit a tři zraněni.

Večer zasáhly v Hítu americkou kolonu současné výbuchy čtyř bomb, zničily dvě vojenská vozidla, usmrtily nejméně šest vojáků a několik dalších zranily.

V Hadíthě několik vojáků zabil a zranil výbuch bomby pod americkou pěší hlídkou.

Úterý 17. října 2006

Ána

Povstalci unesli 17 iráckých dělníků, kteří se dali do služeb Američanů při stavbě betonové zdi kolem tohoto města. Kromě toho partyzáni zabrali dva nákladní vozy, na nichž byly betonové bloky přiváženy. Zprávy o osudu unesených se rozcházely, většinou však panoval názor, že byli okamžitě popraveni.

Okupanti vraždí v Ramádí

V noci na úterý zasáhlo americké letadlo raketou dům v centru města, v jehož troskách zahynula šestičlenná rodina -- muž, žena, dívka a tři malé děti.

Ráno zasáhly americké letouny další tři domy, dva ve čtvrti Mu`allimín a třetí ve čtvrti Dubbat. Ve jednom byla zabita žena se čtyřmi dětmi, z nichž nejmenší se dožilo pouhých 40 dní; v ostatních bylo nejméně sedm osob zraněno.

Fallúdža

V centru Fallúdže došlo před svítáním k 15minutovcé přestřelce mezi partyzány a americkou hlídkou, po níž Američané vtrhli do čtvrti Ba`th a neúspěšně po stáhnuvších se partyzánech pátrali.

Ve vesnici Nu`ajmíja jižně od Fallúdže zastřelily loutkové síly na kontrolním stanovišti při střelbě do civilistů jednoho z místních lidí. Když se mu ostatní pokusili jít na pomoc, další střelba je donutila k útěku.

Ozbrojené akce

Ráno zabil ostřelovač v centru bagdádské Azamíje amerického vojáka. Protože k tomu došlo poblíž základní školy, vojáci ji zavřeli, prohledali, terorizovali přitom malé děti a odvedli k výslechu jednoho ze strážců budovy.

V Mosulu na kontrolním stanovišti na levém břehu Tigridu usmrtil odpoledne jiný ostřelovač příslušníka tzv. Irácké národní gardy.

V centru Fallúdže zasáhli odpoledne partyzáni ručními granáty americkou hlídku a čtyři vojáky zranili. Američané pak oblast uzavřeli a své síly stáhli na základnu východně od města.

V noci zaútočily odbojové síly na americký štáb v jižní části Hadíthy. Vzhledem k tomu, že k akci došlo v době zákazu vycházení, nebylo možno zjistit přesnější informace.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Za rozbřesku zasáhla minometná palba americkou základnu v Saqlawíji ležící asi 15 km severozápadně od Fallúdže. Za poslední dva dny šlo o druhý podobný útok, přičemž při obou bylo ze základny slyšet silné exploze.

Pozdě večer otřáslo osm silných explozí americkou základnou Warrár u Eufratu západně od Ramádí.

U Qá`imu sestřelil odboj pozdě večer v době zákazu vycházení raketou země-vzduch americký vrtulník Apache, jenž se po zásahu zřítil k zemi.

Bombové útoky

Na hlavní ulici fallúdžské čtvrti Dubbat zneškodnil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil členy jeho posádky.

Kolem 16:00 explodovala v Jarmúku v centru Bagdádu bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zničila Humvee, zabila dva a vážně zranila tři gardisty. Ostatní gardisté střelbou na nedalekou mešitu Ibn Tajmíja lehce zranili jednoho chodce.

Krátce před západem slunce zasáhl výbuch bomby kolonu americké námořní pěchoty ve fallúdžské průmyslové zóně, zneškodnil Humvee, jednoho vojáka v něm zabil a ostatní zranil.

V 19:30 zasáhl výbuch silné bomby americkou hlídku projíždějící tržištěm v zablokovaném městě Ána, zničil Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Kolem 20:00 zasáhl v Hadíthě nedaleko mešity Haqláníja výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Atentáty

Členové odboje vtrhli v západním Bagdádu do domu Imáda al-Fir`awna al-Fatláwího, bratra prokurátora v "procesu" se Saddámem Husajnem, a zastřelili ho..

V Mosulu zastřelili povstalci člena proamerického separatistického Vlasteneckého svazu Kurdistánu Fattáha al-Harkího, který právě opouštěl svůj dům ve čtvrti Šurta. Harkí byl bývalým členem loutkové provinční rady.

Středa 18. října 2006

Ána

V ánské čtvrti Šajšán zasáhly exploze dvou bomb kolonu amerických vozidel, na niž pak partyzáni zaútočili přímo, zničili Humvee a vojenský traktor a zabili pět vojáků.

Hít

V centru starého města v Hítu zaútočili partyzáni na americkou hlídku, jednoho vojáka usmrtili a několik jich zranili. Američané odvetnou palbou zničili osm aut zaparkovaných v okolí a ohrožovali obyvatele, kteří uzavřeli obchody a zavřeli se v domech. O něco později se okupanti pomstili odpálením jednoho domu pod záminkou, že v něm našli zbraně a munici. Exploze domu rozbila okna v širokém okolí a způsobila tak zranění řady lidí. Celou noc pak Američané centrum města prohledávali a několik lidí odvezli do věznice na své základně, kterou si zřídili na železničním nádraží.

Sebevražedný útok

Před bagdádským hotelem Sudajr Novotel, využívaným zahraničními společnostmi, které smluvně pracují pro americkou armádu, se odpálil fidá`í v autě naloženém výbušninou. U nedaleké budovy ministerstva vysokého školství a věd byly tímto výbuchem zraněny čtyři osoby; informace o škodách způsobených v hotelu nebyly k dispozici.

Ozbrojené akce

V Džazírat al-Chálidíja zastřelil ostřelovač loutkového vojáka v táboře tzv. národní gardy.

Ostřelování

Za svítání dopadlo šest minometných střel ráže 82 mm na americké ležení v Saqlawíji, jež bylo terčem podobného útoku už v pondělí.

Ráno zasáhla salva minometných střel ráže 82 a 120 mm americkou základnu v Júsufíji asi 30 km jihozápadně od Bagdádu.

Kolem 10:00 zasáhlo několik minometných střel americký štáb v centru Hadíthy.

Několik raket Kaťuša dopadlo večer na americkou základnu v Musajjibu.

Bombové útoky

V Kirkúku poškodil ráno výbuch bomby vozidlo americké hlídky.

Asi 15 km východně od Ramádí zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, vážně poškodil Humvee a zranil všechny tři vojáky v něm. Ostatní vojáci zatkli pět lidí, kteří se právě vyskytli poblíž a nařídili obyvatelům, aby zůstali v domech a nevycházeli.

Čtvrtek 19. října 2006

Chálidíja

Americký nálet zcela zničil dům šajcha Fanára al-Charbita. Protože se nálety na tuto oblast neustále opakují, obyvatelé své domy už před časem opustili, a proto tentokrát nedošlo k žádným zraněním ani smrti.

Sebevražedné útoky

V Chálidíji narazil do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy u mostu fidá`í s autem. Ihned po explozi na stanoviště zaútočili partyzáni palbou z kulometů a RPG. Podle policejního zdroje bylo několik gardistů zabito a další zraněni.

V okrsku Ghadír na jihovýchodě Bagdádu najel fidá`í s autem do policejní hlídky a zranil dva policisty. O něco později na stejném místě vybuchla bomba, která zranila další policisty, ale také několik civilistů.

Ozbrojené akce

Kolem 8:15 se ve Fallúdže střetli partyzáni s americkou námořní pěchotou a tzv. Iráckou národní gardou.

V 15:00 došlo na dálnici v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu k útoku partyzánů na kolonu aut patřících americké bezpečnostní společnosti. Během akce bylo jedno auto zcela zničeno a v něm usmrceno pět cizinců nezjištěné národnosti. Další auto bylo zásahem z raketometu poškozeno a převrátilo se. Osud jeho posádky nebyl zjištěn. Na místo záhy dorazily americké síly a prohledaly okolí, nenašly však žádné stopy po útočnících.

V Hadíthě zastřelili ostřelovači během dne tři americké vojáky, dva uprostřed mostu a třetího poblíž amerického ležení.

Ostřelování

Večer podnikl odboj mohutný útok na americký štáb v centru Hadíthy, na nějž dopadlo více než 30 minometných střel a kaťuší. Podle policejního zdroje bylo zabito nebo zraněno více než 20 Američanů. Americké síly reagovaly vyhlášením zákazu vycházení.

Bombové útoky

V Kirkúku zasáhl výbuch bomby kolonu plukovníka Táhá Saláh ad-Dína, jednoho z velitelů tamní loutkové policie. Údajně nezpůsobil žádné škody, plukovník skutečně unikl nezraněn. Výbuch jiné bomby pod policejní hlídkou ve městě zranil tři policisty.

V centru Bagdádu narazila na bombu americká kolona, z níž bylo jedno vozidlo zneškodněno a několik vojáků zraněno.

K záhadné explozi došlo v 17:15 na tržišti plném lidí v Chálisu, kde usmrtila nebo zranila 21 civilistů a zničila řadu obchodů a stánků.

Atentát

V Sajjidíji na jihu Bagdádu zastřelili partyzáni brigádního generála loutkové pohraniční stráže, která je součástí sil tzv. ministerstva vnitra.

Pátek 20. října 2006

Hawídža

Ve vesnici Ubajd a v Hawídži proběhly ráno další americké razie s hromadným zatýkáním. Vojáci vstupovali do domů, jejichž dveře si otvírali granáty, v doprovodu zdivočelých psů, a sebrali přes 40 lidí.

Habbáníja

Pod záminkou, že obyvatelé měli prsty v explozi auta, k níž přede dvěma dny došlo na Chálidíjském mostě, prohledali Američané v doprovodu loutkových sil celé město, přičemž sebrali a odvedli s sebou sedm lidí.

Ozbrojené akce

Asi v 8:30 zabil ostřelovač v centru Tal Afáru amerického vojáka. Podle místních lidí krátce předtím procházel oblastí muž a varoval lidi, aby se drželi stranou od Američana stojícího u telefonní budky. Jakmile lidé zmizeli, voják zasažen do zad klesl k zemi.

Kolem 11:00 zaútočil oddíl partyzánů v Tárimíji na americkou kolonu, zničil dva kamiony se zásobami pro americkou základnu severně od Bagdádu. V boji byli zabiti dva američtí vojáci.

Další oddíl podnikl pozdě večer útok na hlídku amerických a loutkových sil v Talúl al-Badž východně od Šarqatu. Při útoku, podniknutém současně ze dvou směrů, zničili Iráčané tři tanky a vozidlo loutkové brigády Škorpion, v němž zahynula celá posádka.

V Qá`imu došlo v noci ke srážce partyzánů s okupačními vojáky, v němž bylo jedno americké vozidlo zničeno a druhé zneškodněno. Podle svědků bylo hned v prvních minutách boje zabito sedm amerických vojáků a několik dalších zraněno.

Ostřelování

Kolem 5:30 zasáhly čtyři rakety Kaťuša americkou základnu v Habbáníji.

Atentát

Před restaurací Abbásí ve fallúdžské čtvrti Džumhúríja zastřelili partyzáni z jedoucího Volkswagenu pozdě večer šéfa loutkové policie provincie Anbár, brigádního generála Ša'bána Muhammada al-Džannabího. Generál zemřel po převezení do nemocnice.

Sobota 21. října 2006

Ramádí

Kolem 7:00 zničil výbuch bomby ve čtvrti Dubbat americkou hledačku min.

V ranních hodinách odboj ostřeloval minometnými střelami americké pozice na východě města a americký štáb v budově provinční správy.

Kolem 15:00 najel fidá`í v okrsku Mal`ab na východě města s velkým nákladním autem Hino do amerického kontrolního stanoviště, celé je i s několika vozidly zničil a zabil všechny vojáky, kteří na stanovišti byli.

Večer město obklíčily desítky amerických obrněných vozidel. Američané prostřednictvím letáků vyzvali obyvatele, aby zůstali až na další v domech a hrozili zastřelením každému, kdo by zákaz vycházení porušil.

Před 22:00 došlo k dalšímu náletu na město. Zasaženo bylo několik čtvrtí, sanitky však neměly možnost dostat se do postižených oblastí.

Bagdád

V noci na sobotu prohledaly americké síly sunnitskou mešitu v jihobagdádské čtvrti Risála, její budovu přitom poškodily, zabily jednoho věřícího a dva zranily.

Suwajrá

Americký vrtulník ostřeloval zdejší úřadovnu Mahdího armády, v níž bylo podle svědků několik mahdistů zabito či zraněno; přítomnost amerických a loutkových vojáků znemožnila zjistit jejich přesné počty.

Kromě toho došlo ve městě ke srážkám mahdistů s loutkovou armádou, v nichž bylo zabito devět lidí -- osm Sadrových stoupenců a kapitán loutkové policie.

Kirkúk

Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami prohledali ve vesnici Tall al-Džul asi 30 km západně od Kirkúku dům šajcha Sámího al-Ásího, předního vůdce sunitského kmene Ubajd a člena kirkúcké provinční rady. V domě schválně rozbíjeli věci a terorizovali ženy a děti. Šajch však doma nebyl a unikl tak zatčení.

Ozbrojené akce

V Hawídži přepadla skupina partyzánů loutkové vojáky, z nichž dva zabila a tři zranila.

V Hítu zaútočili dopoledne partyzáni na americko-irácký štáb.

Ve Fallúdže podnikli partyzáni útok na americký štáb v centru města, ale protože americké síly uzavřely okolní ulice, nepodařilo se zjistit následky. Odpoledne propukly na řadě míst ve městě ostré boje partyzánů s okupačními vojáky, ale po příchodu amerických posil se mudžáhidové stáhli.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly na společnou americko-iráckou základnu v Rajháně asi 25 km východně od města Ána.

Krátce před 22:00 zasáhlo 10 raket sídlo sil Magháwir v centru Sámarrá.

Před půlnocí dopadlo jihozápadně od Kirkúku u silnice vedoucí do Rijádu 19 minometných střel na štáb 1. pluku 3. brigády loutkové armády.

Bombové útoky

V ranních hodinách došlo k explozi bomby v centru Abú Ghurajb, při níž bylo zneškodněno Humvee americké hlídky a zraněn jeden z vojáků.

Ranní exploze bomby pod americkou hlídkou zabila ve fallúdžské čtvrti Šuhadá tři vojáky a čtyři zranila, z toho dva těžce.

Asi 15 km severovýchodně od Fallúdže vybuchla bomba pod hlídkou loutkové armády a zapálila jedno z vozidel. V centru města zasáhl výbuch bomby policejní hlídku, zničil její auto, dva policisty usmrtil a dva zranil.

V Tádží narazila kolona tzv. národní gardy na bombu, jež zneškodnila transportní vozidlo, usmrtila čtyři a zranila dva gardisty.

Výbuch bomby v Haswě poškodil vozidlo policejní hlídky a zranil dva policisty.

Neděle 22. října 2006

Ramádí

Ráno zničili Američané buldozery ve čtvrti Dubbat dva domy. Jeden z nich patřil fidá`ímu, který se v červenci odpálil uprostřed skupiny příslušníků námořní pěchoty a řadu jich zabil nebo zranil.

Odpoledne Američané nečekaně zrušili blokádu města, otevřeli dva zdejší hlavní mosty a odvolali zákaz vycházení v západní čtvrti Ta`mím, kterou předešlé noci uzavřeli a obsadili.

Hawídža

Při další vlně razií sebrali Američané doprovázení iráckými lokaji v Hawídži 43 lidí ve věku od 18 do 60 let. Do domů jako obvykle vstupovali s granáty v rukou, obyvatele terorizovali policejními psy a kradli zlaté předměty.

Ozbrojené akce

V noci zaútočili partyzáni v Muradíji v provincii Dijála na vozidlo se skupinou rekrutů sil Magháwir, kteří se vraceli z výcviku na policejním středisku. Poté, co výbuch bomby vozidlo zastavil, partyzáni 15 z nich zabili a 25 zranili.

Ve vesnici asi 20 km západně od Fallúdže provedla skupina asi pěti partyzánů bleskový útok na americkou hlídku ve chvíli, kdy zastavila a vojáci vystoupili z vozidel. Jednoho vojáka usmrtili, několik dalších zranili a poté zmizeli.

Večer se v centru Ramádí střetli partyzáni s americkou námořní pěchotou. Vzhledem k zákazu vycházení nebylo však možno zjistit nic bližšího.

Ostřelování

Ráno zasáhlo několik raket americkou základnu západně od Mosulu.

Silná minometná palba zasáhla dopoledne americkou základnu v Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu.

Další minometný útok podnikl odboj kolem 8:00 na štáb americké námořní pěchoty v Hítu.

Několik minometných střel ráže 120 mm dopadlo na americkou základnu v Habbáníji známou jako "CC", ležící nedaleko jejich letecké základny. Základna je pravidelným terčem palby odboje.

Bombové útoky

V jižní části Fallúdže narazila americká hlídka na bombu, která zneškodnila Humvee a zranila všechny vojáky v něm. Další bomba zasáhla americké síly v centru města, rovněž zneškodnila Humvee a zranila jeho posádku.

Pondělí 23. října 2006

Uctění svátku Íd al-fitr

Ráno rozdávali členové odboje u příležitosti svátku Íd al-fitr v Bagdádu, Abú Ghurajb, Fallúdže, Ramádí, Sámarrá, Ba`qúbě, Mosulu a na dalších místech země rodinám padlých druhů koše s jídlem, dětské oblečení a peníze, přičemž rodiny padlých bojovníků po celé zemi osobně navštěvovali. Šajch Abú Táhá al-Fallúdží z odbojové skupiny Ansar as-sunna k tomu uvedl, že většina odbojových organizací při shromažďování jídla, oblečení a peněz spolupracovala s duchovními vůdci a imámy.

Američané naproti tomu reproduktory nařizovali dětem, aby v rámci svátku na ulicích nedělaly ohňostroje a nepoužívaly dětské pistole, zvláště když projíždějí kolem okupační hlídky, které by je mohly zastřelit, a vyzývali rodiče, aby dětem nic podobného nedovolili.

Za svítání uzavřely okupační síly v doprovodu kolaborantů většinu západního Bagdádu, kde převažuje sunnitské obyvatelstvo, a tvrdily, že jde o opatření na ochranu místních obyvatel. Ve skutečnosti tím znemožnily vzájemné návštěvy příbuzných, které k tomuto svátku patří. K podobným opatřením došlo v řadě dalších měst, např. Tikrítu, Baládu a Dulu`íji v provincii Saláh ad-Dín, ve Fallúdže, Karmě a Abú Ghurajb v provincii Anbár.

Ramádí

Pozdě večer podnikla americká letadla nálet na střed města, při němž zničila čtyři domy, jeden ve čtvrti Andalús a ostatní ve čtvrti Mu`allimín. Protože domy byly už nějakou dobu opuštěné, nebyl nikdo zabit ani zraněn.

Ozbrojené akce

Za rozbřesku se ve fallúdžské čtvrti Ba`th střetli partyzáni s americkou hlídkou. Během 20minutové přestřelky Američané vpadli do několika domů, jichž použili jako úkryt před partyzány a přitom zajali 12 jejich obyvatel. Podle svědků byli někteří z Američanů zraněni.

V talafárské čtvrti Saraj usmrtil ostřelovač amerického vojáka.

Večer přepadli ve fallúdžské čtvrti Nazal partyzáni americkou hlídku, zneškodnili Humvee, dva vojáky usmrtili a třetího zranili. Ve městě dochází ke stále více útokům na americké síly, které pak ventilují svůj stres vandalskými činy. Na jednom z parkovišť v centru města tak rozbili v několika autech skla a několik dalších aut a dvě stanoviště stráží zapálili.

Ostřelování

Čtyři rakety Grad zasáhly v 6:00 bagdádskou tzv. Zelenou zónu, nad níž se objevily čtyři sloupy kouře a bylo slyšel jednu mohutnou explozi.

U hlavní ulice průmyslové zóny Fallúdže zasáhla kaťuša americký tábor.

Večer dopadly čtyři minometné střely ráže 82 mm na americkou základnu v západním Hítu.

Atentát

V Ba`qúbě zaútočili partyzáni na majora loutkové policie Alího Ahmada, zastřelili jej a zranili jednoho z jeho strážců.

Úterý 24. října 2006

Fallúdža

Ráno zaútočili ve čtvrti Mu`tasim partyzáni na hlídku několika amerických Humvee. Během více než dvouhodinového boje zapálili dvě Humvee, jejichž posádky byly buď zabity nebo zraněny. K hořícím vozidlům Američané povolali irácké hasiče, po jejich příjezdu dva z nich zabili a třetího zranili jako trest za pozdní příjezd.

Ve čtvrti Nazal zasáhla ve 20:00 exploze bomby americké Humvee, jehož posádka zyhanula. Jen o pět minut později vybuchla na jihu města bomba pod dalším Humvee, na něž pak partyzáni zaútočili, zničili je, tři Američany zabili a tři zranili.

Sebevražedný útok

Ve čtvrti Šišan na východě Ána najel fidá`í do amerického kontrolního stanoviště, které těžce poškodil a zabil nebo zranil několik vojáků.

Bombové útoky

Při ranní explozi bomby ve Fallúdže bylo zničeno Humvee americké hlídky, zabiti tři vojáci a čtvrtý zraněn.

Exploze auta zasáhla v západním Bagdádu americkou vojenskou kolonu, zničila jedno a zneškodnila druhé Humvee. Nejméně osm vojáků bylo přitom zabito nebo zraněno.

Výbuch bomby v centru Kirkúku usmrtil jednoho člena hlídky loutkové armády, druhého zranil a poškodil jejich vozidlo.

Atentát

Před polednem došlo v Kirkúku k výbuchu bomby pod kolonou velitele místní loutkové policie generálmajora Turhána Muhammada. Ten útok přežil, zraněn byl však jeden z jeho strážců. Pod policejní hlídkou mířící na místo této exploze vybuchla další bomba, jež zranila dva policisty a poškodila hlídkové vozidlo.

Středa 25. října 2006

Američané se snaží získat pomoc udavačů

Američané během noci na středu rozhazovali na různých místech Iráku letáky, nabízející odměnu ve výši 15-100 milionů dinárů (10-70 tisíc dolarů) za poskytnutí informací o "teroristech". V letácích se mluvilo o americké snaze učinit Irák "bezpečnější"; současná situace však nabízí spíše představu, že si Američané chtěli koupit vlastní bezpečnost.

Bagdád

Odpoledne došlo v centrálním Bagdádu k boji partyzánů s americkou námořní pěchotou, doprovázenou vrtulníky a vozidly loutkové armády. Čtyři Američané byli zastřeleni naproti restauraci Mizán v okrsku Chadra; v tomtéž okrsku bylo vidět americké hořící vozidlo. Do boje se společně zapojilo několik odbojových organizací, které se snažily při střetech vyhnout obytným částem.

Večer došlo k dalšímu boji v okrsku Jarmúk, kde bylo zabito pět loutkových vojáků a zapáleno americké Humvee.

Ozbrojené akce

V okrsku Zawbí na jihu Fallúdže zabil ostřelovač jednoho ze skupiny příslušníků americké námořní pěchoty. O 15 minut později na místě přistál americký vrtulník s vojáky, kteří kolem sebe půl hodiny divoce stříleli. Kromě toho zatkli desítky lidí, většinou rolníků. Svědkové, kterým se podařilo před vojáky uniknout, tvrdili, že zastřelený byl zřejmě vyšším důstojníkem, čemuž odpovídala prudká americká reakce. Situace v celém městě byla po celý den napjatá, ulice byly pusté.

V odpoledních hodinách se partyzáni střetli s americkými vojáky v talafárských čtvrtích Saraj a Sa`d. V průběhu boje bylo zneškodněno americké vozidlo, o ztrátách nebylo možno pro prudkost palby nic zjistit.

Se silami Magháwir se partyzáni utkali na silnici vedoucí z Dulu`íje do Baládu. Šest kolaborantů tu bylo zabito a pět zraněno; americké síly pak v oblasti zatkly sedm civilistů.

V Ramádí večer přepadli Iráčané americké kontrolní stanoviště, kde několik vojáků zabili a další zranili.

Čtvrtek 26. října 2006

Žena v Ramádí vypsala odměnu za pomstu pro svého syna

Žena, jejíž syn padl v září v boji s okupanty, vstoupila v době poledních modliteb do jedné z mešit a nabídla odměnu 75 milionů dinárů (50 000 dolarů) každému, kdo "mi přivede živého amerického vojáka, abych ho mohla těmito svýma rukama podříznout." Přítomné, mezi nimiž byli i mudžáhidové, její nabídka překvapila a žádali ji, aby mluvila tiše, protože by ji někdo mohl udat Američanům. Skupina mladých mužů, pravděpodobně příslušníků odboje, k ní šla a řekli: "Bůh ti pomůže, matko. Jdi domů a modli se, aby nám Bůh dovolil to zařídit."

Kolem 17:00 prohledali Američané čerpací stanici na Kilometru 160 západně od Ramádí a zatkli 60 lidí -- zaměstnanců stanice a restaurace i motoristů, stojících s vozidly ve frontě na naftu a benzín.

Abú Ghurajb

Při palbě na auto projíždějící centrem města zastřelili američtí vojáci tři bratry, ačkoli bylo jasně vidět, že auto nikoho z vojáků nijak neohrožuje.

V Bajdží a Sámarrá dezertovali příslušníci loutkové policie

Povstalci obložili v noci na čtvrtek trhavinami policejní stanici v Siníji 15 km západně od Bajdží, kde jsou malé ropné rafinérie. Ve stanici bylo v té době 23 policistů; poté, co všichni slíbili, že opustí policejní řady a vrátí se ke svým rodinám, je povstalecký velitel všechny propustil. Prázdný objekt stanice byl pak vyhozen do vzduchu. V ranních hodinách nařídily okupační síly, aby bylo všech 23 bývalých policistů uvězněno pro dezerci.

Během středy a čtvrtka opustily policejní službu hromadně desítky policistů v Sámarrá, jimž odboj letáky pohrozil smrtí, pokud tak do tří dnů neučiní. Několik policejních stanic tak muselo být úplně uzavřeno. Část policistů přitom předala své zbraně partyzánům. Američané se od rána snažili nahrazovat policejní hlídky svými vojenskými patrolami.

Isháqí

Více než tisícovka místních lidí vyšla do ulic žádat propuštění 14 žen, držených týdny v baládské věznici loutkového ministerstva vnitra. Demonstranti vedení kmenovými a duchovními vůdci hrozili útoky proti vládním zařízením, nebudou-li ženy do dvou dnů propuštěny.

Boje v Ba`qúbě

Během dopoledních bojů získaly odbojové síly kontrolu nad 40 % západní části města. V obsazených čtvrtích zničili policejní stanice, které policisté opustili.

Odpoledne boje s okupačními a loutkovými silami pokračovaly; v částech ovládaných americkými silami panoval zákaz vycházení. Z Bagdádu dorazily početné posily, které měly pomoci dobýt ztracené části zpět z rukou partyzánů. V průběhu neustávajících bojů zajali partyzáni 54 loutkových vojáků včetně 15 vyšších důstojníků, patřících ke 3. pluku loutkové armády, který proslul brutálním sektářským násilím, páchaným ve východním Bagdádu.

Loutkové úřady zrušily setkání s Brity v Basře

Provinční shromáždění spolu s místním bezpečnostním výborem se ráno rozhodly zrušit schůzky s velením britských okupačních sil. Člen shromáždění Husajn Džásim pro Mafkarat al-Islam prohlásil, že britští vojáci před několika dny ponižovali iráckého policistu a že pravidelně urážejí důstojnost iráckých obyvatel.

Ozbrojené akce

Kolem 11:00 došlo ke střetu povstalců s loutkovými silami v Mosulu, při němž bylo zabito několik příslušníků sil rychlého nasazení a zapálena jejich tři vozidla. Odboj kromě toho převzal kontrolu nad podstatnou částí západního Mosulu.

Na dálnici v blízkosti bagdádské tzv. Zelené zóny přepadli povstalci konvoj pěti kamionů se zásobami pro americké síly a beze zbytku jej zničili i s nákladem; zabito bylo i pět asijských řidičů. K útoku došlo asi 100 metrů od kontrolního stanoviště loutkových vojáků, kteří při pohledu na velký počet útočníků utekli.

V Hadíthě odpoledne povstalci v boji s Američany bombami a raketami zcela zničili dvě jejich vozidla a zabili devět příslušníků námořní pěchoty. Části mrtvých těl ležely v okruhu několika metrů od místa útoku; místní lidé jeden nalezený trup pověsili za ruce na strom. Američané odvetou za to zabili jednoho z přihlížejících a jeho tělo pověsili na svítilnu v centru města.

Bombový útok

Výbuch bomby na tržišti v Ána zničil americké Humvee a usmrtil tři vojáky.

Pátek 27. října 2006

Ramádí

Odpoledne došlo ve městě k asi hodinovému boji, městem otřásaly exploze, způsobené buď výbuchy aut nebo naváděnými střelami. Z amplionů mešit se ozývaly výzvy k modlitbám za vítězství odboje. Boj se přesouval z jedné čtvrti do druhé a zapojilo se do něho několik odbojových skupin.

Bajdží

V Siníji asi 15 km západně od města stříleli američtí vojáci po civilním autě, v němž zabili řidiče a vážně zranili jeho manželku.

Ozbrojené akce

V centru Sámarrá zaútočili ráno povstalci na americkou pěší hlídku čítající asi 15-20 vojáků, během 15 minut tři z nich usmrtili a čtyři další zranili. V přestřelce byl zabit jeden z útočníků. Při další akci podnikli partyzáni na západě města v noci útok na síly Magháwir a několik jejich příslušníků zabili nebo zranili.

V Hadíthě ráno usmrtil ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty stojícího u severního okraje mostu Hajlán přes Eufrat. Vojáci uzavřeli most a prohledali dva prázdné domy proti mostu v domnění, že na některém z nich musí být ostřelovač ukryt, ale nenašli po něm ani stopy.

Ostřelování

Kolem poledne ostřeloval odboj po více než deset minut raketami britskou základnu Šatt al-Arab v Basře.

Gruzie vyšle do Iráku další vojáky

Gruzínské ministerstvo obrany oznámilo, že počátkem listopadu vyšle do Iráku další vojáky. Dosud je v Iráku 850 z 1 500 Gruzínců, vycvičených v rámci amerického "stabilizačního operačního programu", zahájeného v roce 2005 po nástupu prezidenta Saakašviliho. V červenci 2006 bylo mezi USA a Gruzií dohodnuto vycvičení další brigády o 2500 mužích.

Sobota 28. října 2006

Fallúdža

Ráno americké síly obklopily celé město a v některých čtvrtích vydaly zákaz vycházení. Přístupy do města byly přitom uzavřeny už v pátek. Ve čtvrtích Nazal, Šuhadá, Askarí a Šurta pak proběhly razie.

Přesto ve čtvrti Nazal zničil výbuch bomby americké Humvee.

V centru města poblíž mešity Rawí došlo odpoledne ke srážce mezi povstalci a americkými vojáky, jež trvala asi půl hodiny a byli v ní zabiti čtyři a zraněni tři Američané. Jejich druhové pak stříleli na věřící u mešity a několik z nich zabili a zranili.

Ramádí

Za svítání zabili Američané při náletu na jižní část města šestičlennou rodinu -- muže, tři ženy a dvě děti.

Během rána se po městě rozmístilo množství amerických vojáků s desítkami vozidel a začali kontrolovat všechny mosty a východy z města. Obsadili i ulici 17. tammúzu, která byla pod kontrolou povstalců a na střechách tamních budov rozestavili své ostřelovače. Při raziích pak vyhnali z domů rodiny žijící v okrscích Azízíja a Džám`ija. Obsadili také objekty sportovního klubu a pěti škol, z nichž si zřídili svá ležení.

Útok na šíitskou hrobku v Túz Churmátú

Ve zřejmé snaze rozvířit ve městě sektářské násilí položili neznámí ozbrojenci trhaviny kolem zdejšího šíitského poutního místa, hrobky imáma Ismáíla ibn Abdalláha, odpálili je a stavbu zcela zničili.

Azím

Režimní televize oznámila, že v tomto městě, ležícím asi 100 km severně od Bagdádu, unesli z autobusu ozbrojenci 11 loutkových vojáků. Vojáci, kteří cestovali na dovolenku, měli na sobě sice civilní oblečení, ale ozbrojenci z odpovědí na jejich otázky brzo zjistili, o koho jde, vytáhli je z autobusu, svázali je, zakryli jim oči a odvedli je pryč. V pátek bylo podobným způsobem uneseno 45 loutkových vojáků na jiném místě provincie Dijála.

Ozbrojené akce

V průmyslové zóně Haqláníje zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a způsobil ztráty mezi jeho posádkou. Vzápětí nato došlo k půlhodinové přestřelce mezi Američany a povstalci. Když na pomoc přiletěly americké vrtulníky, povstalci zmizeli a veškeré pátrání amerických vojáků po nich zůstalo bezvýsledné.

Krátce před 17:00 zaútočili povstalci v jižním Bagdádu na kontrolní stanoviště sil Magháwir, pět vojáků usmrtili a opět zmizeli.

Pozdě večer došlo v této pouštní oblasti u saúdskoarabské hranice k boji mezi povstalci a loutkovou pohraniční stráží. Podle oznámení tzv. ministerstva obrany trval boj asi hodinu, nic dalšího však sděleno nebylo.

Ostřelování

Pozdě večer zasáhly tři rakety Kaťuša americkou leteckou základnu v západní části Kirkúku.

Bombové útoky

Při explozi bomby v Madá`inu byla vážně poškozena americká hledačka min a zabita nebo zraněna celá její posádka.

Večer zasáhl výbuch bomby v jihomosulské čtvrti Intisár americkou kolonu. Svědkové viděli poškozené Humvee, protože však vojáci místo výbuchu ihned uzavřeli, nemohli uvést další podrobnosti.

Neděle 29. října 2006

Hít

Asi 35 policistů v Kubajsá u Hítu nápisy na zdech mešit oznámilo, že opouštějí policejní službu a své zbraně předali odboji. Celkový počet policistů, kteří službu na výzvu iráckého odboje opustili, tak v Hítu dosáhl čísla 130.

Ozbrojené akce

Kolem 7:00 zaútočili povstalci ze dvou směrů na tábor tzv. Irácké národní gardy ve fallúdžské čtvrti Džawlan. Celý tábor, zřízený v zabraných domech, byl vypálen, čtyři kolaboranti zabiti; padlo též několik z mudžáhidů.

V poledne podnikla skupina povstalců ve východobagdádské čtvrti Qáhira útok na policejní hlídku a dva její členy zabila.

V noci zaútočil oddíl povstalců na hotel Salám ve fallúdžské průmyslové zóně, z něhož si tzv. národní garda zřídila štáb. Po útoku následovala 15minutová přestřelka.

Ostřelování, pád vrtulníku

V noci ze soboty na neděli zasáhlo šest minometných střel ráže 120 mm kontrolní stanoviště u západního okraje Fallúdže.

Za úsvitu zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm společnou základnu amerických a loutkových sil v Ána.

Podle sdělení obyvatel Abú Ghurajb se v okolí města večer zřítil americký vrtulník. Americké síly vydaly zákaz vycházení a začaly prohledávat okolí místa dopadu.

Bombové útoky

Na silnici spojující Rawu s Qá`imem najela dopoledne americká kolona na bombu, jejíž výbuch jedno Humvee zničil a druhé zneškodnil. Podle svědků byli dva vojáci zabiti a nejméně tři další zraněni.

Výbuch bomby pod policejní hlídkou zranil v Kirkúku jednoho policistu a dvě další osoby.

V noci zničil výbuch bomby v Ramádí obrněné vozidlo Bradley a zabil nebo zranil jeho posádku.

Pondělí 30. října 2006

Iráčtí spisovatelé a novináři vyzvali k odmítnutí dělení Iráku

Desítky iráckých novinářů a spisovatelů vydaly deklaraci pod názvem "Ne naším jménem", jíž vyzvali všechny Iráčany z celé země bez rozdílu vyznání a etnické příslušnosti, aby se spojili a postavili proti pokusům o "federalizaci" země.

Agentura QudsPress obdržela kopii deklarace, v níž se uvádí: "Plán federace, tak jak byl předložen, není nic jiného než komplot, spřádaný bez vědomí našeho národa s cílem zničit jej rozdělením na malé feudální státy, které ztratí svou sílu a rozbijí irácký stát, který má možnost stát se velkou a mocnou silou, jež by ohrozila zájmy a ambice západních kolonialistů a jejich výtvor -- židovský stát v Palestině."

Barwána

Ve městě ležícím nedaleko Hadíthy časně ráno přistály americké vrtulníky s vojáky a policejními psy. Ti začali s použitím granátů prohledávat domy, zajali přitom 50 lidí ve věku 20-50 let a jednu starou ženu, jejíž syn nebyl právě doma a jehož vojáci obvinili z příslušnosti k odboji.

Ramádí

Město bylo třetí den zcela odříznuto od okolí. Američtí vojáci zasáhli dva domy, další dva srovnali se zemí a zabili přitom pět civilistů.

Bagdád

Kolem 6:30 vybuchla v Madínat as-Sadr uprostřed davu dělníků čekajících na práci bomba, která zabila nebo zranila 80-90 lidí. K explozi došlo navzdory tomu, že americké síly už šest dní tuto čtvrť blokují, všechny vstupy do ní jsou uzavřeny a Američané pátrají po vojákovi, který tu před týdnem zmizel. Podle zprávy místní nemocnice 29 lidí zemřelo, zranění některých dalších byla označena za těžká. Mluvčí Sadrova úřadu šajch Hamdalláh ar-Rukkábí obvinil z odpovědnosti za útok americké síly a prohlásil, že Madínat as-Sadr bylo zcela klidné místo, v němž teprve přítomnost amerických vojáků způsobila tragédii; upozornil, že šlo již o druhou explozi za dny americké blokády.

Kolem 14:00 došlo k výbuchu zaparkovaného auta v převážně šíitské čtvrti Bajjá, při němž bylo podle prvních odhadů zabito nebo zraněno přes 30 osob.

K explozi u skupiny pomocných dělníků došlo také v Chálisu, dva z dělníků byli zabiti a tři zraněni.

Dulu`íja

V noci z neděle na pondělí zahájil americký bojový vrtulník palbu na skupinu Iráčanů, kteří stáli na křižovatce a drželi stráž, aby zabránili eventuálním sektářským střetům. Střelba zabila 11 mladých mužů, z toho tři bratry, a šest dalších zranila.

Sebevražedné útoky

V pohraničním komplexu Walíd u Qá`imu najel kolem 13:00 fidá`í do strážního stanoviště, kde výbuch jeho auta podle prvních odhadů zabil nebo zranil 20 amerických vojáků.

Další sebevražedný útočník narazil v centru Hadíthy do stojícího tanku, který zcela zničil a sedm vojáků v něm usmrtil. Krátce před útokem přijeli na místo maskovaní muži a žádali místní prodavače a chodce, aby ulici opustili a nevzbudili přitom pozornost Američanů. Ulice tak byla ve chvíli útoku úplně prázdná.

Fidá`í ve vestě naplněné výbušninou se odpálil před policejní stanicí v Kirkúku, zabil dva policisty, zranil pět dalších a šest jiných lidí.

Ozbrojené akce

Ačkoli v neděli americké síly rozhlásily, že zajaly "Fallúdžského ostřelovače", ten v 10:00 v tamní čtvrti Džumhúríja usmrtil přesnou ranou do hlavy jednoho ze skupiny příslušníků americké námořní pěchoty.

V Mosulu přepadli povstalci kolonu kamionů se zásobami pro tamní americkou základnu a zničili tři z nich. Jejich řidiči -- Turek a dva Iráčané - přitom byli zabiti.

Partyzáni ve dvou autech zaútočili ve čtvrti Sisak v Bajdží na policejní stanici, zapálili dvě policejní auta a zabili dva policisty.

Nedaleko kontrolního stanoviště u západního okraje Fallúdže zaútočili odpoledne povstalci na americkou kolonu. Svědkové viděli hořet jedno z vozidel, rozsah amerických ztrát však neznali. V noci došlo v západní části Fallúdže k další srážce s loutkovými a americkými silami, jejíž následky se rovněž nepodařilo zjistit.

Bombové útoky

Ráno narazila v Rawě pěší hlídka americké námořní pěchoty na bombu, která z 15 vojáků šest zabila a tři zranila. Na místo pak dorazilo přes 20 amerických vozidel, která okolí výbuchu od 8:00 až do 10:00 uzavřela a vojáci během té doby zatkli 13 lidí.

Exploze dvou bomb rozpoutala odpoledne v bagdádské Ámiríji boj mezi Američany a Iráčany.

Ve fallúdžské průmyslové zóně zapálil odpoledne výbuch bomby Nissan tzv. národní gardy a tři gardisty v něm usmrtil.

Úterý 31. října 2006

V Ána okupanti zavraždili civilistu

Americká hlídka projíždějící velkou rychlostí městem zahájila palbu na Udaje Hátima Dahháma, jehož auto se k ní na jedné z ulic přiblížilo, a těžce jej zranili. Vojáci pak ze svých vozidel vystoupili, stáli nad Dahhámem a čekali, dokud před jejich očima nezemřel, i když bylo evidentní, že jde o obyčejného občana města a žádného ozbrojence.

Fallúdža

Při ranním minometném ostřelování americké základny východně od Fallúdže byl spolu se čtyřmi americkými vojáky zabit také plukovník James David židovské národnosti, velitel tankové jednotky. Odvetou za to ostřelovalo americké dělostřelectvo čtvrti Šuhadá a Džubajl, kde zabilo a zranilo 14 lidí.

Téhož dne zabili Američané ve městě čtyři místní hasiče, dopravního policistu a dva vysokoškolské profesory. Kromě toho poškodili mešitu, kde zabili nebo zranili devět věřících.

Večer zatkli američtí vojáci v Ámiríjat al-Fallúdža šest účastníků pohřbu jednoho z mudžáhidů.

Pozdě večer byl v boji mezi povstalci na jedné a americkými a loutkovými silami na druhé straně ve fallúdžské čtvrti Šuhadá těžce zraněn velitel 3. pluku loutkové armády plukovník Hajdar Alí, jenž na svá zranění o dvě hodiny později v městské hlavní nemocnici zemřel.

Bagdád

Kolem 14:00 vydal tzv. premiér Málikí nařízení odstranit všechny betonové zátarasy a otevřít ulice hlavního města. Opatření se týkalo zrušení blokády Madínat as-Sadr.

Okupační vojáci provedli během odpoledne razii v Ámiríji, kde prohledali řadu domů a pátrali po "uprchlících", porovnávali fotografie hledaných osob s tvářemi místních mužů a mladíků. Zda někoho zatkli, se vzhledem k blokádě nepodařilo zjistit.

Mosul

Americká hlídka pronásledovala ve čtvrti Mithaq osobní auto se třemi pasažéry, které mělo prozatímní značku, a všechny tři muže zastřelila.

Ozbrojené akce

Na hlavní ulici Tárimíje přepadli ráno povstalci americkou kolonu, pod níž nejprve postupně explodovaly tři bomby. Útok zničil jedno americké vozidlo a zneškodnil dvě další Humvee, zabiti byli čtyři a zraněni osm vojáků.

Kolem 10:30 se ve fallúdžské čtvrti Risála střetli povstalci s loutkovou policií, přičemž byli dva policisté zabiti.

V centru Fallúdže zabil ostřelovač jednoho amerického vojáka.

Také v Júsufíji zabil ostřelovač příslušníka tzv. národní gardy na kontrolním stanovišti.

Východně od města našla odpoledne policie těla osmi zastřelených loutkových vojáků.

Bombové útoky

Dopoledne vybuchla v kirkúcké čtvrti Wásit bomba pod kolonou šéfa místní kriminální policie plukovníka Arase Námiqa. Plukovník sám unikl nezraněn, tři jeho zranění strážci byli dopraveni do nemocnice k ošetření.

Kolem 11:00 zasáhla exploze bomby kolonu kamionů doprovázených automobily bezpečnostní společnosti, která projížděla centrem Fallúdže. Jedno z doprovodných aut bylo zničeno a zaměstnanci bezpečnostní agentury v něm zabiti.

V severní části Tikrítu zničil výbuch bomby odpoledne Humvee loutkových sil a gardisty v něm zabil nebo zranil.

V bagdádské Džadídě usmrtila bomba v poškozeném hlídkovém vozidle jednoho policistu a tři zranila.

Další policista zemřel a dva utrpěli zranění při výbuchu v Durá, jenž zneškodnil jejich policejní vozidlo.

Americká kolona najela před mešitou Siddíq v Chálidíji na bombu, jejíž výbuch zničil Humvee a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

Další kolona se stala terčem bomby v bagdádské čtvrti Chadra, kde bylo zcela zničeno obrněné vozidlo Bradley a jeho posádka zabita nebo usmrcena.

Humvee americké hlídky zničila také exploze bomby v Karábíle východně od Qá`imu. Síla výbuchu tu vymrštila těla vojáků do vzduchu a všechny usmrtila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       13. 11. 2006
13. 11. 2006 Nikdo není "čistý" Čech
13. 11. 2006 Opravdová láska   Canny
13. 11. 2006 Politický flašinetář Bohumil  Kartous
13. 11. 2006 Formanův Goya ve španělské premiéře Lubomír  Molnár
13. 11. 2006 Zákaz kouření vede k uzdravení číšníků, avšak němečtí kuřáci ještě dlouho postiženi nebudou Uwe  Ladwig
13. 11. 2006 Kuřáci nevědí, že mají plicní chorobu
13. 11. 2006 Zákaz kouření v Anglii bude avizován reklamami a la Hollywood
13. 11. 2006 Michael  Marčák
13. 11. 2006 Intimnosti pro paní Věru Jiří  Jírovec
13. 11. 2006 Fakta o jednom domě Danuše  Wranová
13. 11. 2006 "Bydlení" v soukromých domech Petr  Bretfeld
13. 11. 2006 Novotný, Železný a případ krácení dovozních poplatků
13. 11. 2006 Omezovače rychlosti sníží spotřebu pohonných hmot Václav  Včelica
13. 11. 2006 Záhada zamlčeného ztopoření František  Schilla
13. 11. 2006 Tušení souvislostí Ladislav  Žák
13. 11. 2006 Triky politiků aneb penze v kostce Ivo  Bubeník
13. 11. 2006 Překoná americká demokracie po posledních volbách svou krizi? Mojmír  Babáček
13. 11. 2006 Vývoj mozku dětí ohrožují průmyslové chemikálie - Harvard varuje před tichou pandemií
13. 11. 2006 Kdo vlastní svět
13. 11. 2006 Okinawská noční můra
13. 11. 2006 Ignorované rozhořčení Noam  Chomsky, John  Berger, Harold  Pinter, Jose  Saramago
13. 11. 2006 Může někdo vysvětlit popularitu Václava Klause?
13. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. října 2006
11. 11. 2006 Co na to V. J. Rott?
11. 11. 2006 Polsko ostře kritizováno delegací Evropského parlamentu
11. 11. 2006 Povýšená nízkost a ponížená lidskost Zdeněk  Bárta
11. 11. 2006 Předvolební tah Nicolase Sarkozyho Lubomír  Molnár
10. 11. 2006 ČSSD kritizuje, že Topolánkova vláda "porušuje zákon"
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce