18. 10. 2006
POZNÁMKA NA OKRAJZkažené maso podporuje vynalézavost, aneb Přeju vám dobrou chuťV poslední době se v Německu našlo 1500 tun zkaženého masa. Předseda německého Spolku vědy o výživě Jürgen Abraham v rozhovoru s listem Hamburger Morgenpost se v té souvislosti zmínil o špičce ledovce a odhadl, že by se našlo v německých mrazírnách desetkrát tolik zkaženého masa, tedy 15 milionů kilogramů. |
Zkažené maso asi podporuje vynalézavost. Ale varuju Vás, nesouvisí to s tím, že by člověk tu bezcennou věc jedl, více jde o to, že se s ní dělá kšeft nebo mezinárodně řečeno "byznys". To zkažené maso se konzumuje, samozřejmě, alespoň je to naplánováno. Ale nejí to ten, kdo si celou věc vymyslel, ten ho prodává, bez velkých řečí a s novou nálepkou. A kupují si to ti, kteří si myslí, že za babku dostanou v každém supermarketu a v každé restauraci maso největší kvality. Takováto zvýšená vynalézanost se však nedá pozorovat jen u těch obchodníků, kteří dělají na základě svých zaměstnání se zkaženým masem své nechutné transakce. Zkažené maso povzbuzuje i jiné darebáky a dokonce i vědce, každé podle jejich kšeftu. Ve světě podvodníků se najde na příklad pokus podmazat psy. Aspoň jednou se to nepovedlo na frankfurtském letišti. Celní slídička jménem Uschi našla pod zkaženým masem několik kilogramů kokainu. Pašeráčka přicestovala tentokrát z Caracasu a necestovala dál do Turecka, kde těch 13,8 kila kokainu mělo asi být tak zpracováno, že by měl ten kokain na ulici potom cenu 2,8 miliony euro. Tak ona díky psovi Uschi necestovala do Turecka, ale rovnou do vyšetřovací vazby. Jinak, samozřejmě, je to ve světě vědy s vlivem zkaženého masa na vynalézavost. Existuje projekt, na němž spolupracuje pět německých výzkumných ústavů. Pod jménem "FreshScan" vyvojejí digitálního snímač, který má umožnit poznání zkaženého masa rychleji než za minutu. Doba projektu je plánována na tři roky. Spolkové ministerstvo pro výzkum podporuje tento projekt zhruba částkou tři miliony euro. Metoda měření už prý byla prověřena, ale má být ještě zjednodušena. Když vsecho dobře dopadne, maso budou moci kontrolovat dokonce i pracovníci u pultů v samoobsluze. Dobré by to bylo, ale ne pro všechny. Někteří obchodníci nebudou moci pokračovat ve svém nechutném byznysu. Vynálezci si budou muset najít jiný problém. Pašeráci ale budou asi pokračovat se zkaženým masem tak dlouho, dokud nepotkají Uschi nebo její kolegyn. A v některých obchodech už asi nebudou tak nízké ceny masa, i když kvalita tam zase tak trochu stoupne.
|