17. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 10. 2006

Schází nám "demokracie" na úbytě?

Aneb co nám odkázalo antické Řecko k řešení této otázky?

Stať se zabývá především tím, jakými to "manažéry" v ČR také disponujeme. Připomíná, že v antických "demokratických" Athénách mohl být politik každý měsíc odvolán a podléhal veřejné kontrole všech občanů "obce". Za uvážení rovněž stojí, že pokud instituce a občané nejsou na výši úkolů, jež před nimi jsou, nápravu by mohli nastolit kvalitní "manažéři" ve státě. Tj. takové osobnosti, jež jsou schopny držet na uzdě vášně a prosazovat racionální řešení. Je to "bez komentáře"? Včetně pragmatismu, s nímž ODS a ČSSD nabízejí svá řešení "krize"současného českého vládnutí a ústavních pořádků?

Kolik jsme již slyšeli za ty čtyři a půl měsíce rozmanitých řešení na téma vládnutí v ČR po červnových volbách! Mnohá byla na spadnutí k praktické realizaci. Samozřejmě že se těmi rozmanitými návrhy proplétala taky tvrdá ultimáta. Rovněž překvapivé mezitahy byly ve hře. Ono staré latinské "cui prodest" (aneb "komu to prospívá") bylo pak vítanou kořistí analytiků. Že je v té "krizi" zájem státu, tedy jeho občanů, až na druhém místě, bylo snad už dostatečně dokumentováno. Prioritní je pro naše politiky neklamně moc. A raději: více té moci! (A nemluvme o ješitnosti, ani o kýžené slávě, tím méně o možné korupci. O myslitelné nekompetentnosti také nemluvě! Když ovšem jsou voliči zváni na předvolební estrády, mohlo by se zdát, že kandidát na významnou veřejnou funkci získá "váhu" především tím, jak špičkového zpěváka či baviče získá do své předvolební "arény". Takže by měl být především schopným manažérem veřejné zábavy, že?)

Za kolébku "demokracie" se pokládá antické Řecko, a v něm především Athény. Termín "demokracie" je dobré mít v uvozovkách. Dynamicky se vyvíjejí jak systémy, tak lidé v nich. A spolu s tím dochází nejednou ke změně pojmu, i když sám výraz třeba přežívá. Athénská "demokracie" také prošla řadou etap, než v poslední své vývojové fázi (po konečné porážce v peloponnéské válce) mj. přivedla na smrt i Sókrata. Na počátku vrcholného období athénského státu stál v jeho čele Themistoklés. Ale i jeho dokázala obec vyobcovat do nuceného vyhnanství. Když stál v čele Athén Periklés, musel každý měsíc před svými občany obhajovat svou politiku, s rizikem, že bude odvolán. Což se mu také stalo. (Je dobře vědět, že pak celá dvě tisíciletí nás dělí od prvých novověkých pokusů o obnovení "demokratického" režimu. Místo přímé "demokracie" ovšem byla vesměs uplatněna demokracie zastupitelská, nepřímá.)

Narazili jsme na roli osobnosti v dějinách a na případnou roli plnoprávného občana ve státě. Ideje (programy) přitom nevytvářejí přímo skupiny občanů, nýbrž k tomu vhodně disponovaní jedinci. Taková osobnost buďto něčemu málem již očividnému dá mobilizující slovní výraz, anebo dokonce prorocky novými myšlenkami vyburcuje v masovém počtu jejich stoupence. Pak na hlasatele slibného programu čekala v "demokratických" Athénách nelítostná veřejná kontrola. Případně i s krutým trestním postihem. Tohle teď rozvádět dále nebudeme. (Lidové masy dnes čekají, až někdo bude artikulovat jejich tužby a potřeby. Do jaké míry byly v ČR nahrazeny programy jen nezávazným poukazem na ně, nemá cenu rozvádět. Místo programu dnes v ČR jako nějakým prostoduchým mávátkem disponuje politik nákladnými bilbórdy s nic neříkajícími hesly. Tuto inteligenci voliče urážející inzerci ovšem nakonec z vlastních kapes "skórujícím" politickým stranám dobře zaplatíme.)

Jak v dávných "demokratických" Athénách, tak i v antickém "republikánském" Římě se mělo za to, že k dobrému chodu státu je třeba mít trojí:

1) dobré instituce, 2) občany s odpovídajícím smyslem pro odpovědnost, 3) kvalitní "manažéry".

A pokud by z jakéhokoli důvodu zrovna ty první dvě podmínky nebyly dost slušně k dispozici, mohla by stačit ta třetí podmínka. Od dobrého "manažéra" se očekávalo, že včas vystihne, kdy a jak je třeba přistoupit k nějakým obětem pro společné "dobro". Samozřejmě musel ovládat umění vnuknout důvěru k programu pro zítřek. A pochopitelně musel takový "manažér" umět tlumit nežádoucí vášně v obci a vést občany "k rozumu". S rizikem, že bude přesto třeba vrtkavostí svých občanů odvolán...

Pokud chceme, máme teď k dispozici srovnávací měřítko. Jsouce v nemalé míře zmanipulováni, dělejme s tím něco? Když ani základní zákon státu (Ústava) neobstojí?

(Jak pragmaticky si počínají např. naše tč. dvě největší politické strany, dokládají i jejich postoje k předčasným volbám do Parlamentu. ODS má nyní zhruba 10 %-ní předstih před ČSSD. Takže pro ODS je projekt předčasných voleb co nejdřív automaticky příležitostí k zformování spolehlivé povolební vlády. Naopak ČSSD potřebuje tyto zlověstně vůči ODS nižší volební zisky nějak oddálit; aspoň o dva roky, když už by neměla mít vyhlídky na schůdnou čtyřletou alternativu.)

                 
Obsah vydání       17. 10. 2006
17. 10. 2006 Univerzity mají špehovat islámské studenty
17. 10. 2006 Schází nám "demokracie" na úbytě? Miloš  Dokulil
17. 10. 2006 Podpoříme povinnou náhradu nebezpečných chemikálií! Miroslav  Šuta
17. 10. 2006 Orhan Pamuk -- laureát Nobelovy ceny za literaturu Darina  Martykánová
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů
17. 10. 2006 Pithart se ohradil proti útoku v inzerátu
17. 10. 2006 Příklad selhání mimopražského úřednictva Petr  Kužvart
17. 10. 2006 Americký způsob Gregory Nunzio Corso
17. 10. 2006 Václav Havel je česká Diana Gabriela  Rothmayerová
17. 10. 2006 Boj o evolučnú teóriu sa stupňuje Rastislav  Škoda
17. 10. 2006 Zamlčané náklady na dôchodkovú "reformu" Jakub  Topol
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter  Mikulecký
17. 10. 2006 Citát dne - včerejšího
17. 10. 2006 Šarik a a čtyři z tanku se vrátili Štěpán  Kotrba
17. 10. 2006 Hledání pravdy v totalitě a dnes Věra  Říhová
16. 10. 2006 Noc narození - porod v přímém přenosu Štěpán  Kotrba
16. 10. 2006 Afganistán - dnes nebo nikdy Miloš  Kaláb
16. 10. 2006 V českých vlacích se už nebude cestovat anonymně
16. 10. 2006 Školáci, vrhněte se na ozbrojeného vetřelce ve třídě! Miloš  Kaláb
16. 10. 2006 Strana zelených: Politická barvoslepost Jana Beránka Miroslav  Šuta
16. 10. 2006 Nejsme Bursíkovými klony Vít  Klíma
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně Michal  Brož
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
16. 10. 2006 Dejte už, proboha, Íránu, tu jadernou bombu
16. 10. 2006 Mýtné: trestní oznámení zatím nepodám František  Beneš
11. 10. 2006 Vynikající Taneční hodiny v Praze!
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce