schéma exploze kazetové bomby

Zesílil nátlak na zákaz tříštivých bomb, poté, co byl obviněn Izrael, že jich použil proti civilistům

1. 9. 2006

Poté, co vyšlo najevo, že v posledních hodinách konfliktu s organizací Hizbollah rozesel Izrael po celé jižním Libanonu tisíce nevybuchlých tříštivých bomb, zesílil mezinárodní tlak, aby byly tříštivé bomby mezinárodně zakázány.

Aktivisté obvinili tento týden izraelskou armádu, že za sebou zanechala "minové pole" smrtících miniaturních bomb ve vesnicích a na policích poté, co během tří dnů před ukončením konfliktu vypálilo stovky dělostřeleckých granátů a raket s tříštivými bombami přes svou severní hranici do Libanonu.

◄ výsledek výbuchu clusterové bomby, zdroj: I TVS

Činitelé OSN konstatovali, že 12 osob bylo tříštívými bombami od konce války usmrceno, a dalších 49 zraněno a že počet mrtvých a raněných zřejmě poroste. Izraelská vláda trvá na tom, že se během konfliktu nezaměřovala na civilisty a tvrdí, že všechny použité zbraně byly v souladu s mezinárodním právem. Izrael tvrdí, že jeho zbraně jsou legální. Avšak aktivisté usilují o mezinárodní zákaz těchto zbraní. Argumentují, že tříštivé bomby nerozlišují mezi vojáky a civilním obyvatelstvem a jejich užívání v zalidněných oblastech zřejmě porušuje mezinárodní právo.

Odborníci na odstraňování min konstatovali, že hustě obydlený jižní Libanon je plný tisíců nevybuchlých miniaturních tříštivých bomb, které zabíjejí a mrzačí, když se jich člověk dotkne. V jednom případě tento týden bylo odstraněno 35 takových bomb z jednoho obytného domu a jeho okolí, zatímco jiná žena přišla o ruce, když jedna taková miniaturná bomba zapadla do její sklizně tabáku. Činitel OSN, který vede úsilí za odstraňování bomb v jižním Libanonu, konstatoval ve středu, že jeho zaměstnanci identifikovali 390 míst, na nichž byly rozesety tříštivé bomby a od zahájení příměří deaktivovali už více než 2000 bomb.

Chris Clarke, šéf protiminové služby OSN v jižním Libanonu, uvedl: "Toto je bezpochyby nejhorší zamoření tříštivými bombami po ukončení konfliktu, jaké jsem kdy viděl."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.9. 2006