6. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2006

Konference v Kataru

Americká média "se chovají ostudně"

V týdnech před útokem na Irák během období 14 dnů odvysílaly americké televize NBC, CBS, ABC a PBS ve svém zpravodajství 393 rozhovorů k Iráku. Jen tři z nich se věnovaly protiválečnému hnutí.

Sdělovací prostředky, vysílající a vycházející v arabštině, mají bezprecedentní šanci stát se primárním zdrojem světového zpravodajství, protože důvěra v americká média radikálně poklesla, v důsledku toho, jak "ostudně" informovala o válce v Iráku, konstatovala minulý týden na novinářské konferenci v Kataru, kterou zorganizovala televize Al Džazíra, Amy Goodmanová, výkonná ředitelka a moderátorka amerického veřejnoprávního televizního a rozhlasového pořadu "Democracy Now!"

Christopher Dickey, šéf pařížské kanceláře amerického týdeníku Newsweek, zdůraznil na této konferenci, že americká média jsou v úpadku v důsledku finančních škrtů a že se nezajímají o svět mimo Spojené státy.

Avšak jiní delegáti vyjádřili pochybnosti, zda by byla arabská média vůbec schopna převzít světovou mediální vůdčí roli .

"Americká média se skutečně při informování o arabském světě chovají ostudně. Se vznikem Al Džazíry a nezávislých médií vzniká šance pro arabská média, aby na to reagovala, ale namísto toho vzniká konflikt," konstatoval Ethan Zuckerman, zakladatel Global Voices Online a výzkumník v Berkmanově středisku pro internet a společnost na Harvard Law School. "Apeluji na arabská média, aby nejenže informovala o arabském světě férověji a přesněji, ale aby informovala o celém světě férověji a přesněji. Apeluji na Al Džazíru a na nová arabská média, aby dělali při přinášení informací ze světa lepší práci než americká média," uvedl.

Goodmanová upozornila, že v týdnech před útokem na Irák během období 14 dnů odvysílaly americké televize NBC, CBS, ABC a PBS ve svém zpravodajství 393 rozhovorů k Iráku. Jen tři z nich se věnovaly protiválečnému hnutí. "To se rovná mediální podpoře pro válku. Média v USA neodrážejí názory většinové společnosti," dodala.

Goodmanová také zdůraznila, že podle jejího názoru je politika "svazování" novinářů s koaličními jednotkami (embedded journalists) "naprostým selháním nezávislé novinářské práce ... západní veřejnost přece musí vidět i druhou stranu celé věci, reakce od komunit a z nemocnic." "Kdyby lidé v Americe měli autentické informace o válce - mrtvé děti, ženy z ustřelenýma nohama, mrtví a umírající vojáci - řekli by 'Ne'," podtrhla.

Christopher Dickey, regionální reportér pro Blízký východ a šéf pařížské kanceláře týdeníku Newsweek, konstatoval, že americká média "umírají". "Po pětadvaceti letech jako zahraniční korespondent vím, co Amerika chce od ostatního světa - chce na něj zapomenout . Lidi mají představu, že americká média ovládají politickou agendu. Ve skutečnosti americká média umírají. Omezují se finanční zdroje i zaměstnanci. Před dvaceti lety měl Newsweek v Paříži 25 zaměstnanců, dnes tam má jediného - mě," řekl Dickey.

Dodal, že se propast mezi americkým a arabským zpravodajstvím prohlubuje. Americké zpravodajství hovoří výlučně "o vítězství" a arabské zpravodajství zase jen o "obětech".

Faisal al-Kasim, moderátor pořadu televize Al Džazíra Opačným směrem, konstatoval, že v důsledku toho, že lidé mají stále větší dojem, že západní média selhávají, stále větší počet z nich se obracejí k arabským médiím. "I Arabové, kteří žijí na Západě, se přestávají dívat na západní televize a přecházejí k arabským televizním stanicím," řekl al-Kasim.

Avšak na konferenci bylo také vyjádřeno znepokojení, že arabská média nejsou dostatečně svobodná.

Lawrence Pintak, ředitel Adhamova střediska pro elektronickou novinářskou práci a bývalý zahraniční korespondent televize CBS, poukázal na to, že při volbách v Egyptě byli zbiti novináři a že v Jemenu a v Maroku jsou novináři vězněni.

Byly také vyjádřeny pochybnosti, zda se Al Džazíře podaří zahájit televizní vysílání v angličtině, které by bylo takovým ůspěchem jako její vysílání v arabštině.

Hugh Miles, novinář a mediální poradce pro OSN konstatoval, že je Al Džazíra v severní Africe nesmírně populární, ale protože se šíří konspirační teorie o její agendě, anglické vysílání Al Džazíry bude sledováno s podezřením. "Jestliže vznikne dojem, že je Al Džazíra International zaujatá proti islámu, celá značka Al Džazíra ztratí hodnotu," uvedl. "Arabské vysílání vytvořilo mezi diváky značku, které veřejnost důvěřuje. Bylo by velká škoda, kdyby byl tento image ohrožen."

Mostefa Souag, ředitel výzkumného střediska televize Al Džazíra však přítomné ujistil, že se anglické vysílání Al Džazíry nebude postojem výrazněji odlišovat od vysílání arabského.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       6. 2. 2006
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006
6. 2. 2006 Islámští demonstranti v Londýně zřejmě budou čelit trestnímu stíhání
6. 2. 2006 Americká média "se chovají ostudně"
6. 2. 2006 Viktorie Petr  Pojar
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech
6. 2. 2006 "Za 15 let budeme zřejmě prodávat daleko tenčí noviny za 100 Kč" Jan  Čulík
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
6. 2. 2006 Benešovy zákony Emanuel  Mandler
6. 2. 2006 Jde o následovníky, nikoliv pamětníky Vlastimil  Balín
6. 2. 2006 Luciferův ráj aneb úvaha nejen o kovbojích v sukni Karel  Moudrý
6. 2. 2006 Unipetrol: Jde médiím opravdu o pravdu? Pavel  Hojda
6. 2. 2006 Václav Žák k obvinění z "klamavé reklamy" Václav  Žák
3. 2. 2006 Software, vyhledávající plagiáty, je poskytován jako služba Petr  Nachtmann
6. 2. 2006 Řecká vláda přiznává, že se stala obětí místní verze skandálu Watergate
6. 2. 2006 Dánské velvyslanectví v Bejrútu bylo podpáleno
6. 2. 2006 Ségolène je pro Blaira Simone  Radačičová
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !
6. 2. 2006 Plagiátorství má jednoduché řešení Ondřej  Slačálek
6. 2. 2006 Všeobecná deklarace lidských práv by neměla být modlou Luboš  Zálom
6. 2. 2006 Mluvící bubliny a nafouklá identita Česka Štěpán  Kotrba
6. 2. 2006 Zmanipulované gény Sylvia  Rychlá
4. 2. 2006 Soud zastavil stavbu dálniční křižovatky v Praze na Malovance
3. 2. 2006 Vydali byste v Německu antisemitské kreslené vtipy?
3. 2. 2006 Bylo správné či nesprávné zveřejnit ty karikatury?
3. 2. 2006 Štěk Bohumil  Kartous
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek
3. 2. 2006 Civilizační retardace a katalyzátory modernosti Martin  Škabraha
3. 2. 2006 Znovu o víře, rouhání, Bohu a ironii
2. 2. 2006 Britské listy mají za rok o polovinu více čtenářů
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce