17. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 10. 2005

Výzva ministru vnitra Bublanovi

Rumunský gang

Proč nevyšle Policie ČR speciálního agenta a nezasáhne proti nejhorším zlodějům, okrádajícím turisty v Praze?

Asi před dvěma měsíci jsem čekal během dopravní špičky na tramvaj na náměstí I. P. Pavlova, když jsem si povšiml, jak jeden muž využil velkého počtu lidí, kteří se snažili nastoupit do tramvaje č. 22 a ukradl peněženku jedné mladé dívce z Izraele. Rychle ji předal další ženě, která peněženku o pár kroků dál předala dalšímu muži, který s ní sešel po schodech do stanice metra. Vykřikl jsem, abych ženu varoval, ale bylo příliš pozdě.

Hovořil jsem s postiženou dívkou a odvedl ji na nejbližší policejní stanici. Policista projevoval naprostý nezájem. Přesvědčil nás, že nemá cenu plýtvat časem na psaní zprávy, protože "ti zloději jsou už teď určitě pryč a bude téměř nemožné je chytit".

Částečně jsem souhlasil, ale požádal jsem ho, aby alespoň informoval speciální jednotky, které provádějí vyšetřování v civilu, protože je zcela zjevné, že pokud by tento gang viděl uniformované policisty, přímo jim před nosem byl jistě nekradl. Gang by se přesunul někam jinam. Ne, řekl policista, žádná taková jednotka v civiliu neexistuje, jediné, co mohou udělat, je poslat na Pavlák uniformovaného policistu, ale bude to trvat nejméně 4 hodiny. V podstatě nám řekl, abychom odešli a neotravovali. Odešli jsme.

Vysvětlil jsem postižené turistce, že Češi takto většinou nekradou a že ten muž, který ji ukradl peněženku, nevypadal jako místní. Měl tmavou kůži a byl obézní, pravděpodobně mohl vážit tak 150 - 200 kg.

K mému překvapení tam však druhý den v tutéž dobu pracoval zlodějský tým znovu na tomto místě. Tentokrát jsem jej zpovzdálí pozoroval, ale hned, když jsem je uviděl, jsem zatelefonoval policii a varoval jsem ji, že na náměstí I. P. Pavlova operuje tým kapsářů. Policie mi sdělila, že nemohou nic dělat, pokud jim nepředložím konkrétní obžalobu, že něco ukradli, a to, že jsem je viděl předchozího dne, jak něco ukradli někomu jinému, to pro policii není dostatečný důvod k zásahu. Tak jsem zůstal na místě a chtěl jsem zjistit, co se vlastně děje...

Slyšel jsem, jak spolu kapsáři hovoří, a uvědomil jsem si, že mluví rumunsky. To je jazyk, který lehce poznám vzhledem k tomu, že je podobný mé rodné portugalštině. Pak jsem si povšiml, že je to tým tří nesmírně tlustých mužů, dále tam byly dvě nesmírně tlusté ženy, s obrovskými zadky, a pak jeden hubený muž a jedna hubená žena. Dvě ženy měly odbarvené vlasy na blond, hubená žena měla přirozené hnědé vlasy Všichni muži měli krátké kudrnaté černé vlasty. Zdálo se, že je tlustým mužům a ženám tak kolem třiceti. Hubenému muži bylo asi nad čtyřicet.

Pak jsem je zase viděl v akci, jak znovu kradou. Ve chvíli, když se lidé tlačili při nástupu do tramvaje, jeden z mužů předstíral, že chce nastoupit, zatímco jiný vytáhl staršímu turistovi, který měl v ruce složenou mapu, to, co měl v zadní kapse u kalhot. Tentokrát nedošlo k úspěchu, protože turista neměl v kapse peněženku, ale několik složených papírů. Muž nastoupil do tramvaje, ale oba Rumuni, kteří stáli ve voze na schodech, vyskočili, když se zavíraly dveře.

Trvalo to celé asi dvě minuty. Hubená žena se na mě podívala a zašeptala něco hubenému muži, který se na mě okamžitě podíval. Potom oslovil jednoho z tlustých mužů a všichni rychle zmizeli.

K mému ještě většímu překvapení jsem je téhož dne kolem šesté hodiny večerní viděl znovu, když jsem šel pěšky z Újezda k Andělu - seděli všichni v malém parku, kde kdysi stával ruský tank, natřený Davidem Černým na růžovo a nyní je tam fontána.

Zmínil jsem se o těchto svých zkušenostech mnoha svým přátelům, mimo jiné i Robertu Polovi, programovému řediteli Radio Expres. Následujícího dne mi poslal esemesku: "Nebudeš tomu věřit - právě jsem viděl tvé Rumuny v metru u Anděla." Okradli tam dalšího turistu.

Jako by to nestačilo, pak mi sdělil Ricardo Hoineff, návrhář scény a tvůrce zvláštních efektů pro televizi Nova, že jeho dva příbuzní, kteří přijeli na návštěvu do Prahy, byli nedlouho předtím okradeni skupinou velmi tlustých lidí tmavší pleti. Jeho host se pokusil zloději vyrvat svou peněženku z rukou, protože ke krádeži došlo v metru mezi dvěma stanicemi, ale zloděj mu plivl do tváře. Postižený tedy začal voalt anglicky o pomoc, chtěl, aby mu lidé ve voze pomohli, anebo aby zloděje zadrželi či zavolali policii. Svědčil o tom, že se naprosto všichni cestující začali dívat jinam a mnozí z nich se dokonce nesouhlasně zamračili, vadilo jim, že postižený dělá v metru skandál! Skupina zlodějů bez problémů a beze spěchu vystoupila z metra na stanici Muzeum. Okradený šel na policii, která ho informovala, že případ nemá cenu vyšetřovat, protože zloděje stejně nebude možné chytnout, atd.

Pozn. red. BL: V metru snad nejsou průmyslové kamery a nenahrává se to, co se tam děje, na videozáznam? Ono snad nebylo možné, aby postižený podle tohoto videozáznamu kapsáře identifikoval?

V pátek 14. října jsem nastupoval do tramvaje č. 22 na stanici Malostranská, když jsem si povšiml, že tato skupina kapsářů stojí v tramvaji. No, nemusel jsem si jich nijak zvlášť "všímat", protože se bavili velmi nahlas, křičeli na jednoho z nich, který se pokoušel něco vysvětlovat. Všiml jsem si, že muži, na kterého ostatní křičeli, na tváři tekla krev, jako kdyby ho někdo právě udeřil. Asi ho chytil nějaký turista a reagoval násilnou obranou na pokus o krádež. Skupina kapsářů stála v tramvaji až úplně vzadu. Vpředu v tramvaji byl policista v uniformě, ale byl sám a držel v ruce igelitovou tašku, tak asi byl mimo službu. Všichni v tramvaji měli na tváři výraz odporu, protože křik od kapsářů byl opravdu velmi hlasitý. Jakási žena se obrátila o pomoc k policistovi, ale ten reagoval až o tři další zastávky později. Přistoupil k Rumunům a řekl jim: "Pokud chcete křičet, dělejte to venku."

Svou větu ani nedokončil a jeden tlustý Rumun na něho začal křičet lámanou češtinou: "Jdi doprdele! Když musíte někde bejt, tak tam nejste! Můj kamarád dostal přes hubu a kde jste Vy, čuráci?!" Myslel jsem, že policista bude jednat.

Ano, jednal - na příští stanici vystoupil.

Vyskočil jsem za ním a zeptal se ho: "Proč nezavoláte vaše lidi, když vy sám nejste ve službě?" Mávl rukou a odešel. Šel jsem za ním a opakoval jsem svou otázku. Ignoroval mě.

Kdy podnikne Policie ČR něco proti tomuto gangu?

Pozn. red. BL: Každý uniformovaný policista je opatřen identifikačním číslem. Podat na něj za takovouto komunikaci s občanem trestní oznámení za nepřekažení trestného činu či napomáhání trestnému činu je nejen možné, ale i nutné.

Vzhledem k tomu, že já sám jsem je už viděl v akci tolikrát, a viděli je i dva mí přátelé, nemůže být zrovna těžké jej najít.

Zjevně pracují na zastávkách, kde nastupují turisti - na náměstí I. P. Pavlova, u Muzea, na Můstku, na Národní třídě, u Anděla, pracují v tramvajích číslo 22 a 23. Stačí, aby policie měla na těchto místech dva detektivy, kteří by pár dní tato místa pozorovali.

Nebo prostě o kapsáře Policie ČR nemá zájem? Má snad obdobný postoj jako onen policista, který mi řekl před třemi lety v Karlových Varech, když jsem ho varoval, že jsem viděl, jak skupina kapsářů chodí během filmového festivalu od hotelu Thermal k hotelu Pupp a krade peněženky, že "ale oni okrádají Němce..." - jako by to v tom případě policii nemuselo zajímat?

Po celé Praze vidíme plakátovou kampaň, s ilustrací dvou doširoka otevřených očí kolem zadních kapes texasek. Účelem je zřejmě přivést lidi k tomu, aby "měli oči otevřené", "hlídali si kapsy", "dávali si pozor na zloděje". Nevím, nakolik této kampani mohou rozumět cizinci, neboť slovní legenda na plakátech je jen česky. A i kdyby tomu mohli rozumět, nestačí to.

Když zůstává policie v nečinnosti, alespoň Dopravní podniky by mohly na nebezpečných místech oznamovat z reproduktorů v angličtině, že na místě pracují kapsáři a aby si lidé dávali pozor na své věci.

Je neuvěřitelné, že policie absolutně ignoruje tento tým kapsářů, který vypadá tak charakteristicky a je tak lehké ho najít - pět velmi tlustých, hlučných a tmavých lidí pospolu, a dva hubení. Samozřejmě, takovou skupinu třeba najdete i jinde a nemusejí to být ti praví. Ale - přece jen - v Praze se taková skupina lidí hned tak nevidí. Jsem přesvědčen, že do dvou dnů by je policie měla, kdyby se zajímala.

Agresivní reakce od jednoho z členů tohoto gangu, když v tramvaji sprostě křičel na policistu, vypovídá, že se ani nebojí místních úřadů! Je to snad proto, že si uvědomují, že česká policie sice útočí proti mladým lidem na Czechteku anebo zasahuje proti antiglobalistům, avšak jinak jsou to zbabělci? Jsem snad jediný člověk, který má dojem, že se Policie ČR vyhýbá konfliktu, stejně jako většina Čechů?

Veřejně žádám ministra vnitra Bublana, aby začal jednat. Utvořte tým detektivů a zlikvidujte tyto kapsáře. Od pondělí se je budu snažit najít a vyfotografuji je. Alespoň proto, abych panu Bublanovi dokázal, že to, co po něm chci, je více než možné - je to jednoduché. Jsem více než ochoten pomoci, protože je dokážu identifikovat. Viděl jsem je v akci.

Není přijatelné, aby se vraceli cizinci do svých zemí a šířili tam zprávy, že je Praha nebezpečné město. Všeobecně vzato to nebezpečné město není, porovnáme-li Prahu s jinými evropskými metropoemi. Vzhledem k tomu, kolik milionů se vydává na televizní reklamu v zahraničí, aby do Prahy jezdili turisté, viz například reklamy, které se vysílaly na CNN, by se tyto kapsářské incidenty měly brát vážněji.

Průměrnému Čechovi je to jedno, jak jsem slyšel od jedné známé novinářky, která dodala: "Alespoň budeme mít Staré Město a Václavák pro sebe - bude-li tam méně turistů, budeme tam i my moci jít na procházku..."

                 
Obsah vydání       17. 10. 2005
17. 10. 2005 Rumunský gang Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Řecko potvrdilo ptačí chřipku
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Harold Pinter - Londýnem opomíjený Londýňan Jan  Čulík
17. 10. 2005 Jak se nedělají rozhovory Jan  Čulík
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Dopis Max  Park
17. 10. 2005 Letter Max  Park
27. 10. 2005
17. 10. 2005 Zdravotnictví: Právo na informace Petr  Wagner
25. 10. 2005
17. 10. 2005 Nesmyslným preferováním silniční dopravy se zvýšení cen benzínu promítá do cen zboží František  Hájek
17. 10. 2005 Hlavní architekt si bude rozhodovat sám Jan  Mech
17. 10. 2005 Každý něco pro vlast Václav  Dušek
31. 10. 2005
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
17. 10. 2005 Konzervativci a komunisté Ondřej  Slačálek
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
14. 10. 2005 Saddáma Husajna bude zastupovat britský obhájce
17. 10. 2005 Ukrajina: Šarvátka o výklad dějin
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
14. 10. 2005 Nigérie chce trestně stíhat rozesílání spamů
14. 10. 2005 Dědictví Margaret Thatcherové
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
17. 10. 2005 Každý něco pro vlast Václav  Dušek
17. 10. 2005 Rumunský gang Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   
17. 10. 2005 Harold Pinter - Londýnem opomíjený Londýňan Jan  Čulík
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
12. 10. 2005 Vraždy, pohlavní choroby a rozpad manželství jsou častější v náboženských společnostech   
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?   
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
6. 10. 2005 S komunisty se nemluvilo a už se mluví Václav  Žák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec