25. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 10. 2004

Klaus žádá: Odvolejte šéfa policie

Slova pana policejního ředitele, že poctivému člověku může být jedno, je-li je odposloucháván, jsou důvodem k žádosti o jeho odvolání. Podle mne má pravdu, ale důležité je, co řekl potom, co však už nebylo publikováno. Řekl totiž, že odposlech na žádost policie navrhuje státní zástupce a povoluje soud a tak to bylo i s odposlechem pana Topolánka. Proč pan prezident žádá demisi policejního prezidenta a nežádá demisi toho státního zástupce nebo soudce, který shledal požadavek oprávněným a vyhověl?

Prezident republiky se přidal k pokřiku bývalých spolustraníků požadujících demisi policejního prezidenta Koláře. Zapomněl, že nadstranický prezident by měl zůstat nad politickými půtkami mezi stranami. Jenže stará láska se nezapře a pan prezident asi zapomněl, jak zakládal svoji stranu. Měli bychom mu tedy připomenout, že ODS byla vystavěna na prapodivných základech rychlé touhy po zbohatnutí, útěkem ekonomů před právníky, na podceňování sociální, ekologické, ale hlavně morální dimenze politiky. Když novináři oživili gangsterské kauzy obchodů s LTO, jsou v nich stále viditelnější dříve mocné figury ODS. Prostě straníci ODS jsou velkými zastánci podnikání a také sami podnikají v prostředí jim vlastním.

Tajemný Pepa z Hongkongu a mrtvý Lájosz Bácz, kteří financovali tuto stranu, nikoho nepřesvědčili a náhlá ztráta paměti šéfa strany Klause před soudem byla velmi podezřelá. Tehdy to u soudu prošlo. Tajná konta ve Švýcarsku, vila tamtéž, protislužby, všechno to nebylo nikdy uspokojivě vyšetřeno. Forenzní šetření uvnitř ODS skončilo abdiakcí člena nejužšího vedení ODS, který měl provádět šetření, bez vysvětlení. Všichni ale víme z novin, že kromě darů "z Hongkongu" existovali i jiní dárci.

Jistý veřejně známý člověk poskytl 15 milionů korun jako sponzorský dar jemu sympatické straně. Do účetnictví přišlo ale pouze 7 a půl. Polovina částky je totiž provize pro toho, kdo dar "zařídil". Nikdo se nestaral, jestli příslušný člověk zaplatil daň z příjmu. Prostě - na darech se přiživí každý, jak může a umí. Jen morálka pláče v koutě. Nikdo totiž dodnes neví, za co ti lidé dávali (a dávají dodnes) politické straně peníze. A že to nebylo zadarmo, je každému jasné. Žádný podnikatel nedá nikam ani korunu, aniž by se mu mnohokrát nevrátila. Malá protislužba a peníze tečou zpátky. Někdo to však zaplatit musí -- a platíme to my na daních.

Aféra s podezřelým financováním ODS vyšuměla do ztracena. Tehdy byla policie vůči ODS velmi vstřícná. A nikdo si nestěžoval. Dnes je to horší.

V současnosti probíhá vyšetřování a soudní procesy v asi 80 případech korupce a rozkrádání komunálního majetku, ve kterých hrají hlavní roli politici ODS. Reakce ODS byla hysterická. Výroky o "grosstapu", "policejním státu", "návratu k Únoru 1948" a "masovým komunistickým represím". Ale nemusí mít strach. Vrána vráně oči nevyklove.

Předseda ODS Topolánek nikdy nevysvětlil, proč vlastně vyslal svého tajemníka z Prahy do Ostravy na schůzku s Kořistkou a Večerkem, když ověřit, jak bude Kořistka hlasovat, šlo i po telefonu. Že se vše dozví novináři, si mohli politici dopředu spočítat -- V České republice se všechno vykecá. Nejlépe po telefonu. Následující obvinění bylo jen logické vyústění celé situace. Nyní se rozléhá kejhání potrefených. Byl to nejen bouřlivák Bendl, ale i staří harcovníci Langr, Tlustý, Topolánek. Teď se k nim přidal také nestranický i nadstranický prezident. Mohlo by se to brát jako předvolební agitace, nám tak známá z minulosti. ODS vždy mobilizovala proti komunistům zakukleným do sociální demokracie. Nikdy ne vůči státním institucím a orgánům činným v trestním řízení. Ale tato kauza je jiná. Za prvé už nejsou devadesátá léta, kdy ODS vládla suverénně, a za druhé i sdělovací prostředky už nezobou panu předsedovi z ruky. A ODS dostala strach.

Záminkou pro kampaň byl odposlech "ústavního činitele" předsedy ODS Topolánka. A slova policejního ředitele, že poctivému člověku může být jedno, je-li je odposloucháván, jsou důvodem k žádosti o jeho odvolání. Podle mne má Kolář pravdu, ale důležité je, co řekl poté, co však už nebylo médii publikováno. Řekl totiž, že odposlech na žádost policie navrhuje státní zástupce a povoluje soud a tak to bylo i s odposlechem pana Topolánka. Proč pan prezident žádá demisi policejního prezidenta a nežádá demisi toho státního zástupce nebo soudce, který shledal požadavek oprávněným a vyhověl ? Ti dva mají větší "vinu" na celé kauze... Ti dva by měli vědět, že politici ODS a předseda Topolánek zvláště jsou nevinní vždy a nikdy by se ničeho špatného nedopustili.

Existuje ještě jedna záhada. Lustrace bankovního účtu předsedy Topolánka. To byla dle zdravého selského rozumu přeci neodpustitelná hloupost, zasluhující nejvyššího potrestání. Nikdo přece nemůže podezřívat předsedu ODS Topolánka, že by zrovna oněch inkriminovaných deset milionů dával ze svého privátního účtu. To teda ne. Ovšem podívat se po účtech firem, jejichž představitelé jsou blízcí ODS , či po nějakých dalších švýcarských účtech by možná bylo zajímavější a přineslo by více světla do tmy. Snad se tak i děje -- v zájmu transparentnosti. Přeci kdo je poctivý, nemá co skrývat...

Prezidenta ale rozčiluje odposlech Topolánka a žádá v sobotních novinách odvolání policejního prezidenta Koláře. Ve světle sobotních večerních televizních zpráv o tom, že i on se vyskytuje na policejních odposleších by se dalo říci, že to byla preventivní protiakce. Ale nemusíme se bát, že nějaký soudce dal povolení k odposlechu prezidenta republiky -- tak daleko jsme se ještě nedostali. To jenom pan prezident se párkrát vybavoval s jedním z podezřelých v aféře H-systému. Nejhorší na tom není, že se prezident ocitne na CD-ROMech policie, ale že se prezident vybavuje s člověkem z prostředí ne vzdáleného organizovaného zločinu. Tak, jak to v tisku chodí, se budeme starat více o to, že byl "odposlouchán" prezident, než o to, co s tím člověkem vyjednával.

Ale nejen prezident, my všichni jsme přeci odposloucháváni a sledováni 24 hodin každý den. A kdo nás odposlouchává, to nikomu nevadí? Ani našemu panu prezidentovi? Nad našimi hlavami krouží stovky špionážních satelitů programu Echelon a pan prezident neprotestuje -- nežádá ničí demisi. Asi ví, že by mu to nebylo nic platné. Ano. Telefony na celém světě mohou být odposlouchávány, zaznamenávány a analyzovány mohou být i e-maily a informace z nich se pak shromažďují v tajných kancelářích blízko Washingtonu. Je jisté, že všechny telefonáty našeho prezidenta odposlouchávány jsou a všechny hovory jsou dokumentovány - v tajných archivech FBI? Všichni si to stejně myslí a nikdo ani moc neprotestuje. Jen pár "anarchistických" intelektuálů. Bojujeme přeci proti terorismu...

Nakonec z trochu ještě veselejší stránky. Informační technologie dnes postupují mílovými kroky. Odposlechy telefonů jsou jen prkotina. Z telefonu a internetu je dnes možné zjistit "všechno". Z telefonu kdo, kdy, v kolik hodin a jak dlouho komu volal. Máte-li mobil, je možno zjistit, kde jste se pohyboval a kde se nacházíte. S přesností na několik metrů. Další údaje jsou o nás umístěny na stovkách počítačů všech možných institucí. Dostat se k nim dokáže kdekdo. Úroveň znalostí a zaujetí pro práci je u státem placených administrátorů prachbídná. Takže rozčilovat se kvůli odposlechu je směšné. A bude hůř... Na internetu je povídka neznámého autora o tom, co nás čeká v blízké budoucnosti -- jmenuje se "objednávka pizzy v roce 2015" a je v příloze tohoto mého článku. Přečtěte si ji a můžete se přitom zamyslet nad budoucností.

Je to jen mírně paranoidní vize jednoho menšího nákupu v ne příliš vzdálené budoucnosti.

Objednávka pizzy v roce 2015

Pizzaservis: Děkujeme, že jste zavolal Pizzerii Vulcano. Mohu vaši....

Zákazník: Dobrý den, rád bych si něco objednal.

P: Můžete mi nejdříve sdělit Vaše NIDČ?

Z: Mé Národní identifikační číslo, momentíček, je 6102049998-45-54610.

P: Díky, pane Vonásku. Bydlíte v Růžové ulici 25, Vaše telefonní číslo je 95456-556-8795646, klapka 47. Vaše firemní číslo u Alliance je 645 624589. Z kterého telefonu voláte?

Z: Cože? Já jsem teď doma. Odkud máte všechny tyhle informace?

P: Jsme napojeni na národní informační systém

Z: (zavzdychá) Aha, jasně. Chtěl bych objednat dvě z Vašich speciálních pizz s extra porcí masa

P: Nevěřím tomu, že by to pro Vás bylo vhodné

Z: Cože?

P: Podle Vašich lékařských záznamů máte velmi vysoký tlak a extrémně vysokou hladinu cholesterolu. Vaše zdravotní pojišťovna by Vám Vaši velice nezdravou volbu určitě nepovolila!

Z: Do háje! Co byste mi tedy doporučil?

P: Mohl byste vyzkoušet naši sojovo-jogurtovou pizzu s nízkým obsahem tuku. Určitě Vám bude chutnat.

Z: Jak jste na to přišel, že mi bude chutnat?

P: Nojo, minulý týden jste si v knihovně vypůjčil knihu "Sojové recepty pro gurmány". Proto jsem Vám tuto pizzu doporučil.

Z: Dobrá, dobrá. Vezmu si tedy tyhlety dvě pizzy, rodinnou velikost prosím. Co ta sranda stojí?

P: Výborně, to by mělo pro Vás, Vaši paní a Vaše čtyři děti stačit. Ta sranda, jak jste to nazval, Vás bude stát 412 korun.

Z: Dám Vám číslo mé kreditní karty.

P: Je mi líto, ale budete muset zaplatit hotově. Limit Vašeho kreditu jste už dávno překročil.

Z: Tak já běžím honem k bankomatu a vyzvednu peníze, abych je měl, než Váš řidič přijede.

P: Z toho taky nic nebude. Vaše bankovní konto už jste přetáhl taky.

Z: To je fuk. Pošlete jednoduše ty pizzy. Peníze budu mít. Jak dlouho to bude trvat?

P: Máme trochu zpoždění, hodně objednávek. Odhaduji to zhruba na 45 minut. Pokud pospícháte, můžete si pro pizzy přijet sám, až budete mít peníze pohromadě. Ale myslím si, že transport rodinných pizz je na motorce poněkud obtížný.

Z: Odkud víte, že jezdím na motorce?

P: Tady stojí, že jste pozapomněl splácet Vaše auto a že jste ho musel vrátit. Ale Vaše motorka je zaplacená, a tak předpokládám, že na ní jezdíte.

Z: @#%/$@&?#!

P: Dejte si bacha na to, co chcete říct. Kvůli urážce na cti státního úřadu jste byl v roce 2009 už jednou odsouzen.

Z: bez komentáře

P: Přejete si ještě něco?

Z: Ne, díky. Vlastně ano, nezapomeňte přibalit ty dva litry coly zdarma, co slibujete v reklamě!

P: Tak to je mi líto, ale vylučovací doložka naší reklamy nám zdaremní výdej limonád diabetikům zakazuje.

Co je tohle proti tomu odposlech pana Topolánka??

                 
Obsah vydání       25. 10. 2004
25. 10. 2004 Poslanci jako prostitutky u E 55 Václav  Žák
25. 10. 2004 S kýmpak se to pan prezident kamarádí? Jan  Čulík
25. 10. 2004 Prezidenti v ČR a totalitní myšlení Bohumil  Kartous
25. 10. 2004 Klaus žádá: Odvolejte šéfa policie Josef  Vít
25. 10. 2004 Zkreslování
25. 10. 2004 Zkreslování?
24. 10. 2004 Defensive nationalism, Czech-style Jan  Čulík
23. 10. 2004 Telefonujte zdarma přes internet a zlikvidujte Český Telecom
25. 10. 2004 Šifrování internetové telefonie Tomáš  Stýblo
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Technologie ve službách objednávky, možná i politické Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Kdo zastaví bestii Stanislav  Huml
25. 10. 2004 Michael  Marčák
25. 10. 2004 Deník Washington Post podpořil Kerryho
25. 10. 2004 "Škoda, že v Británii nedošlo k 11. září..."
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
25. 10. 2004 Kdo kontroluje minulost, kontroluje přítomnost...
25. 10. 2004 Ministr Mlynář se chlubil Oleg  Rybnikář
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
25. 10. 2004 Myslivectví jako způsob ochrany práva lovu Radek  Batelka
23. 10. 2004 EK vypracovala šokující reklamy proti kouření
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004
24. 10. 2004 Nárok na milost mají i darebáci. Jsme pro? Jsme proti? Daniel  Ženatý
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
22. 10. 2004 Michael Ledeen: "Fašistického nacionalismu lze úspěšně využít k moderním politickým cílům"
25. 10. 2004 Jirásek: Tam, kde sami jenom na píď ustoupíme
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů