6. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2004

Pozadí rwandské genocidy

V těchto dnech uplyne 10 roků od strašné genocidy, při níž bylo v Rwandě brutálně zavražděno přes 800,000 lidí. Nyní má být kanadský soud požádán, aby objasnil okolnosti, jak ke genocidě došlo. Organizace spojených národů (OSN) ani jednotlivé státy neprojevily zájem, aby se hromadné vraždění objasnilo a měly dokonce odpor k objasňování, kdo zahájil genocidu tím, že sestřelil raketou prezidentovo letadlo. Stalo se to 6. dubna 1994, když přistávalo letadlo s prezidentem Juvenalem Habyarimanou v hlavním rwandském městě Kigali.

Prezidentova dcera Marie-Rose, která je nyní kanadskou občankou, žádá o objasnění soudní cestou na základě podkladů, které byly získány prvním úplným vyšetřováním raketového útoku na letadlo. V exkluzívním rozhovoru prohlásila paní Marie-Rose Habyarimanová, že se připojí k příbuzným obětí tohoto útoku a všichni společně zahájí soudní akce proti dnešnímu prezidentovi Paulovi Kagamemu v zemích, do kterých emigrovali.

Soudní řízení má být založeno na výpovědích získaných z nejnovějšího právě dokončeného vyšetřování, provedeného francouzským soudem. K tomuto vyšetřování došlo na žádost příbuzných po zahynulých členech posádky, kteří byli francouzskými občany. Vyšetřování bylo zahájeno již před 6 roky.

Prohlášení paní Habyarimanové bylo uveřejněno v souvislosti s odtajněným memorandem amerického ministerstva zahraničních věcí o tom, že státník sousedního státu (tehdejšího Zaire), tehdejší prezident Mobutu Sese Seko požádal v r. 1994 o mezinárodní vyšetření útoku na letadlo.

Memorandum je významné z toho důvodu, protože jedním z důvodů, proč letecký odbor OSN se sídlem v Montrealu odpověděl zamítavě paní Habyarimanové na její opětovanou žádost o vyšetření, že žádný stát o ně nežádal. Režim prezidenta Kagameho okamžitě reagoval prohlášením, že je manželka dřívějšího prezidenta, paní Agathe Habyarimanová, na čelném místě seznamu asi 300 podezřelých, které chce dnešní rwandská vláda soudně stíhat za účast na genocidě.

Paní Agathe Habyarimanová uprchla ze země se svými dětmi v prvních dnech započatého hromadného vraždění a nyní žije ve Francii. Není ale uvedena v seznamu 81 osob, které z účasti na genocidě podezírá tribunál OSN pro válečné zločiny spáchané v Rwandě.

Dcera zavražděného prezidenta Marie-Rose Habyarimanová, dnes 35-letá, byla bezprostředně před genocidou studentkou překladatelské činnosti na Lavalské univerzitě v Quebec City v Kanadě. Prohlásila: "Nejprve prohlásila Kagameho vláda, že moje matka zabila mého otce a nyní ji obviňuje z toho, že vlastně způsobila celou genocidu. Kromě toho, že moje matka občas doprovázela mého otce na některých cestách, se nijak nestarala o politiku v zemi. Byla prostě matkou dětí mého otce. Na druhé straně se podívejme na to, kdo měl prospěch z otcova zavraždění".

V době útoku na letadlo byl pan Kagame velitelem vzbouřenecké armády rwandské menšiny složené z občanů národnosti Tutsi, která postupovala na hlavní město Kigali. Smrt prezidenta, člena většinové národnosti Hutu, dala extremistům této většiny "důvod", aby požadovali masovou likvidaci menšiny, tedy civilistů národnosti Tutsi. Vraždění ustalo po 100 dnech, kdy hnutí Rwandská vlastenecká fronta (RPF) v čele s Kagamem převzalo vládu v zemi.

Výsledky francouzského vyšetřování napadají běžně přijímanou tézi, že extremisté národnosti Hutu zavraždili prezidenta proto, že podepsal mírovou dohodu, podle níž se o vládu v zemi měly dělit obě národnosti.

Brzy po sestřelení letadla vydala Rada bezpečnosti OSN rezoluci, ve které žádala o úplné vyšetření. Vnitřní dokumenty OSN, které získaly kanadské noviny "National Post", ukazují, že vyšetřovatelé OSN skutečně zahájili činnost ale ta byla brzy na to zastavena.

Michael Hourigan, který byl vedoucím zastaveného vyšetřování OSN a který nyní pracuje jakožto mezinárodní právník mimo tuto organizaci, vyslovil údiv nad tím, že vražda dvou prezidentů a jejich delegací nevedla k otevřenému mezinárodnímu vyšetřování. Řekl: "Byl to teroristický akt podobný Lockerbie nebo 9/11 nebo útoku na americkou válečnou loď USS Cole, který uvrhnul zemi do genocidy, během níž byl zavražděn téměř milion lidí - a při tom o tom nechce nikdo mluvit".

Podle článku Stevena Edwardse v novinách "The Ottawa Citizen" zpracoval Miloš Kaláb.

                 
Obsah vydání       6. 4. 2004
6. 4. 2004 Zveřejněte zprávu, proč došlo k výpadku motoru u letadla do Amsterodamu Jan  Čulík
6. 4. 2004 Nedělní závada na letadle Boeing se nedala předvídat
6. 4. 2004 Závada na letadle: Jak to vidí člen letecké posádky
4. 4. 2004 Mohlo dojít v neděli ráno nad Ruzyní k letecké katastrofě? Jan  Čulík
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Pozadí rwandské genocidy
6. 4. 2004 USA čelí v Iráku vzbouření
5. 4. 2004 Regulované nájemné je i v New Yorku
5. 4. 2004 Nájemné, Švédsko a co s tím? Robert  Axamit
6. 4. 2004 Balšínek bude přednášet o bulvárních médiích a PR?
5. 4. 2004 Trest smrti ve světě: 1146 popravených v roce 2003
5. 4. 2004 Budování demokracie a la Bremer Martin  Kloubek
5. 4. 2004 Francie: o hlavních protagonistech nové vlády Jana  Roy
5. 4. 2004 Koření do mediálního guláše je nutné, ale bez chyb Petr  Žantovský
5. 4. 2004 S českým školstvím od plotu k plotu? Miloš  Dokulil
5. 4. 2004 Příliš emotivní článek o Černobylu
5. 4. 2004 Dvacet let pro Raula Riveru Simone  Radačičová
5. 4. 2004 Slováci potrestali drzosť dzurindistov Lubomír  Sedláčik
5. 4. 2004 Ztroskotání tankeru Exxonu Valdez po 15 letech Tomáš  Tetiva
5. 4. 2004 Velikonoce 2004 tak hezky česky... Ivo V. Fencl
5. 4. 2004 Čí jsou atlantické ledovce? Naše, říkají Dánové a Kanaďané Miloš  Kaláb
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
2. 4. 2004 Fascinace životem na samém okraji společnosti Jan  Čulík
31. 3. 2004 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce