29. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2002

Haarec: Zprávy v Izraeli jsou jiné než ve světě

"Vzhledem k tomu, že novináři nejsou na místě, aby se sami přesvědčili, co se děje, jejich očima se stávají vojáci. To vysvětluje onen obrovský rozdíl mezi tím, o čem jsme informováni my, a mezi tím, co vidí svět, zejména arabský svět. V arabských televizních stanicích (ovšem nikoliv jen v nich) je vidět, jak izraelští vojáci okupují nemocnice, rozbíjejí zařízení, poškozují léky a zabraňují lékařům, aby se starali o pacienty. V jednom interview šeptal lékař do telefonu a vysvětloval, že musí mluvit tiše, protože jinak by voják ve vedlejší místnosti rozhovor přerušil. Zahraniční televizní stanice po celém světě odvysílaly záběry pěti Palestinců z národní palestinské armády, kteří byli zblízka zastřeleni do hlavy: jeden z nich byl prý ředitelem orchestru palestinské správy. Některé televizní stanice přinesly informaci, že byli tito lidé chladnokrevně zastřeleni poté, co byli odzbrojeni." Citujeme z izraelského listu Haarec.

Exkurze televizními okruhy a rozhlasovými stanicemi ukazuje obrovský a trapný rozdíl mezi tím, jakých zpráv se nám dostává zde v Izraeli a co vidí, slyší a čtou lidé ve světě - nejen v komentářích a v analýzách, ale také při informování o suchých faktech. Izrael je jako izolovaný mediální ostrov. Většina reportérů se snaží přesvědčit samy sebe a čtenáře, že vláda a armáda je naprosto v právu ve všem, co dělá. Některé noviny dokonce tisknou přímo komentáře vojáků. Je to další krok při rozmazávání hranice mezi postojem armády a postojem novináře, který má být nezávislý a kritizovat, napsal před nedávnem izraelský deník Haarec a pokračoval:

Izraelský občan, kterého zajímá složitější obraz reality, musí přepnout na zahraniční televizní stanice a použít počítačové myši. "Jsem tady už mnoho let, ale tak temné období izraelského tisku nepamatuju," stěžoval si jeden zahraniční korespondent.

Ministr obrany splnil svůj příslib a absolutně zakázal izraelským reportérům vstoupit spolu s armádu do města Ramallah. Výsledek: Izraelská média nemají informace o tom, co se v tom městě děje.

Reportéři a komentátoři získávají většinu informací od armády, někteří také používají palestinských zdrojů, k nimž se stavějí s velkým podezřením.

Vzhledem k tomu, že novináři nejsou na místě, aby se sami přesvědčili, co se děje, jejich očima se stávají vojáci. To vysvětluje onen obrovský rozdíl mezi tím, o čem jsme informováni my, a mezi tím, co vidí svět, zejména arabský svět.

V arabských televizních stanicích (ovšem nikoliv jen v nich) je vidět, jak izraelští vojáci okupují nemocnice, rozbíjejí zařízení, poškozují léky a zabraňují lékařům, aby se starali o pacienty. V jednom interview šeptal lékař do telefonu a vysvětloval, že musí mluvit tiše, protože jinak by voják ve vedlejší místnosti rozhovor přerušil. Zahraniční televizní stanice po celém světě odvysílaly záběry pěti Palestinců z národní palestinské armády, kteří byli zblízka zastřeleni do hlavy: jeden z nich byl prý ředitelem orchestru palestinské správy. Některé televizní stanice přinesly informaci, že byli tito lidé chladnokrevně zastřeleni poté, co byli odzbrojeni.

Celý svět viděl raněné lidi na ulicích, slyšel zprávy o tom, jak izraelská armáda brání sanitkám, aby odvezly raněné do nemocnic. Celý svět slyšel palestinské civilisty, že nemohou vycházet ven z domu či bytu, protože "oni střílí na ulicích na každého". Celý svět slyšel svědectví palestinských rodin, které byly uvězněny v bytě po 72 hodin, na některých místech bez elektřiny a vody, a docházejí jim potraviny. Také přicházejí zprávy o vandalismu a plenění.

Možná je to všechno lživá propaganda (i když v některých případech hovoří záběry samy za sebe), avšak izraelští novináři nemají možnost záležitost vyšetřovat a zjišťovat pravdu, buď dokázat, že tyto zprávy jsou nepravdivé, anebo je potvrdit. Namísto řádného zpravodajství slyšíme pořád jen opakování otřepaných frází, že "civilní obyvatelstvo není naším nepřítelem" a informace o tom, že se armáda velmi snaží nedělat nic špatného civilistům.

Izraelci tak rádi srovnávají honbu Američanů za Osamou bin Ladenem v afghánských horách s izraelsko-palestinským konfliktem. Alespoň v jednom smyslu se Izraeli skutečně podařilo vytvořit určitou obdobu: Izraelská armáda vytvořila v oblasti města Ramallah afghánskou situaci. Nejprve byla neutralizována izraelská média, a pak mluvčí armády "doporučil" zahraničním novinářům, aby město opustili, a dal jim najevo, že kdo zůstane, činí to na vlastní nebezpečí. Někteří reportéři mají pocit, že izraelská armáda vede válku proti nim, nikoliv proti Jásiru Arafatovi.

Tým z francouzské televizní stanice France 2 se snažil dostat se do města Ramallah. Když jim nebylo dovoleno projet vojenskou kontrolou v Qalandiyah, vybalili televizní kamery, aby si natočili tamější vojenskou kontrolu. Aby měli alespoň něco. Není to zakázáno. Avšak jeden tamější voják - prý záložák - jim nařídil, aby přestali natáčet. Řekli mu, že jim nemá co bránit ve filmování a požádali ho, aby jim ukázal písemný příkaz od ústředního velení izraelské armády, že je tato oblast uzavřenou vojenskou oblastí. Žádný takový příkaz ten voják neměl. Namísto toho na ně začal křičet a házet po nich věcmi. Když se nakonec obrátili a vraceli se k svému autu, mezi kameramanem a reportérem, Shaulem Anderlinem, prolétla kulka.

Anderlin je izraelský občan, který tu žije už mnoho let. Poslal ostrou stížnost mluvčímu izraelské armády. Během několika posledních dní byli v městě Ramallah postřeleni dva novináři. Úmyslná střelba na novináře v Qalandiyah oslabuje izraelský argument, že byli tito reportéři postřeleni neúmyslně.

(...)

Po válce, za týden, za dva týdny, za měsíc, možná za déle, se reportéři budou muset vyrovnat s tím, co psali a říkali. Anebo možná nebudou muset. Archívy jsou plné zaprášených složek článků, které vyšly před válkou o Yom Kippur, i článků vychvalujících konsensus před invazí do Libanonu. Nikdo tehdy vlastně nezaplatil za to, co se psalo tehdy, a už vzniká nový účet.

                 
Obsah vydání       29. 4. 2002
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
29. 4. 2002 Irák dostal nové zbraně z České republiky
29. 4. 2002 Děti, o které přišla Palestina
29. 4. 2002 Blízký východ: Boj proti terorismu nemůže být právem volně zabíjet civilisty Fabiano  Golgo
28. 4. 2002 Případ Jean-Marie Le Pen: mohl by se fašismus stejným způsobem prosadit v Británii?
29. 4. 2002 Neobviňujte Izrael. Nechtěl nikdy nic jiného než mír
29. 4. 2002 Skutečný cíl izraelských operací: zlikvidovat moderní existenci palestinského národa
28. 4. 2002 Haarec: Zprávy v Izraeli jsou jiné než ve světě
29. 4. 2002 V Evropě se znovu šíří antisemitismus
28. 4. 2002 Diplom bifľošom, múdrym lopatu ? Lubomír  Sedláčik
29. 4. 2002 Šéfredaktorovi Reflexu: Článek o české Národní budově v New Yorku je na hranici žalovatelnosti Jan  Krondl
29. 4. 2002 Interaction: Všeobecná deklarace lidských odpovědností Helmut  Schmidt
27. 4. 2002 Rekapitulace: Bush má problémy se zahraniční politikou
26. 4. 2002 Izraelci zastřelili tři školáky, pak je přejeli tankem
26. 4. 2002 Afghánistán: Hladomor v Šeberganu, za nějž má Amerika odpovědnost
26. 4. 2002 Co nás zajímá a o čem nás špatné české sdělovací prostředky neinformují Dominik  Lukeš
26. 4. 2002 Homosexuální katolická církev - kdy skončí její přetvářka? Fabiano  Golgo
26. 4. 2002 1000 let Budyšína - historie a současnost Lužice Štěpán  Kotrba
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2002 Blízký východ: Boj proti terorismu nemůže být právem volně zabíjet civilisty Fabiano  Golgo
29. 4. 2002 Neobviňujte Izrael. Nechtěl nikdy nic jiného než mír   
29. 4. 2002 Skutečný cíl izraelských operací: zlikvidovat moderní existenci palestinského národa   
29. 4. 2002 V Evropě se znovu šíří antisemitismus   
29. 4. 2002 Děti, o které přišla Palestina   
28. 4. 2002 Haarec: Zprávy v Izraeli jsou jiné než ve světě   
26. 4. 2002 Izraelci zastřelili tři školáky, pak je přejeli tankem   
24. 4. 2002 Zbrutalizován válkou, divošský dav zaútočil na vlastní lidi   
19. 4. 2002 OSN: Situace v táboře Dženin je "neuvěřitelně hrůzná"   
15. 4. 2002 Mají Američané vůbec nějaký vliv na Izrael?   
13. 4. 2002 Sebevražedný atentát v Jeruzalémě zlikvidoval výsledky prvního dne Powellova jednání   
12. 4. 2002 Blíží se konflikt mezi Powellem a Šaronem?   
9. 4. 2002 Navzdory americkému naléhání odmítl Ariel Šaron ukončit ofenzívu proti Palestincům   
5. 4. 2002 BBC protestovala proti střelbě izraelských vojáků na svůj zpravodajský tým   
5. 4. 2002 Bush: Izrael to už přehání